Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Robotpatkányok és földönkívüliek

2002.06.10. 10:46
Robotpatkányok, doboz sörért a konyhába kiugró robotok, mesterséges hangrendszerek, klónozással felélesztésre váró kihalt állatfajok, Gingrich és a nanotech, földönkívüliek a vákuumban - a csúcstechnológia májusi érdekességei_
A New Yorki Állami Egyetem (NYC) kutatói, három elektródát építve egy patkány agyába, az állatott "távirányított automatává" alakították. Robot-patkányt akár ötszáz méterre lévő számítógép gombjait nyomogatva is navigálhatjuk: megugráltathatjuk, hátra arcra kényszeríthetjük, és így tovább. A kísérlet célja az emlősök mozgás-tanulásának jobb megértése. De az is elképzelhető, hogy a robotpatkányok az aknamezők felderítésében, megtisztításában szintén bevetésre kerülnek majd. A legfőbb kérdés, mint általában, hogy mennyire etikusak az ilyen jellegű kísérletek. Az állatvédők már bejelentették tiltakozásukat.

Keress egy doboz Heinekent!

Az Evolution Robotics ER1 névre hallgató mobil robotja a fél-automata robotok új generációjának első képviselője. Speciális szoftver, a tízezer digitális képet tároló EvoVision segítségével ER1 eltájékozódik egy állandóan változó környezetben is. Útját szóbeli utasításra (például: keress egy doboz Heinekent!) kezdi meg. Egyelőre csupán a legegyszerűbb feladatok elvégzésére képes, de ez még csak a kezdet, és máris fényévekkel fejlettebb AIBO-nál_ Az ír Boffins cég az elődöknél (például a focizó modelleknél) barátságosabb, szociálisabb robotokon dolgozik. Anthropos, az első prototípus kamera-szemekkel, szájként funkcionáló hangfalakkal, hangfelismerő-rendszerrel, és mozgásellenőrző motorokkal rendelkezik.

Hideyuki Savada, a japán Waseda Egyetem kutatója a robotokkal történő interakciót gördülékenyebbé tevő mesterséges hangrendszert fejleszt, mely ugyan még nem éri el a digitális szintetizátorok minőségét, de biztatóak az első tapasztalatok. A rendszer az emberi tüdőt, légcsövet, hangszalagokat és torkot - egy, sűrített levegőt tartalmazó tartály, valamint egy műanyag hangdoboz felhasználásával - emulálja. A gumi-hangszalagok a tartályból a hangdobozba juttatott levegő hatására kezdenek el rezegni. Az így keletkezett hangok egy, az emberi hangképzést kopírozó hajlítható csőbe kerülnek. Robert Langer, az MIT professzora a természetes szövetek rugalmasságával azonos, mesterséges szívszövetek, véredények, porcok, csontok, és egyéb szervek átültetését megkönnyítő "biogumi" polimer létrehozásán dolgozik. Egy, az Ausztrál Múzeumnak dolgozó genetikus-gárda, az ún. polimer-láncreakció technológiát alkalmazva, a hatvanöt éve kihalt taszmániai tigris "újjáélesztésén" fáradozik. Eddigi eredményként, sikerült létrehozniuk a rendkívül kártékony ragadozó DNS-ének tökéletes másolatát. Következő lépés - a szintetikus kromoszómák megalkotása végett - az állat összes génjéből nagy mennyiségű másolat készítése. Jurrasic Park a valóságban? Klónozással támasztjuk fel a kihalt fajokat?

Egerek és emberek

A legutóbbi, a Maryland állambeli Celera Genomics központban végzett kutatások szerint az egér és a homo sapiens működő DNS-állományának (ellentétben az eddig vélt tizenöttel) mintegy 97,5 százaléka közös, azaz csak egy százalékkal kevesebb, mint a csimpánz esetében. A tudományos közvélemény rendkívül megosztott a szenzációs hírrel kapcsolatban. Ha az eredmény valósnak bizonyul, a betegségeink genetikai gyökereire irányuló kísérletek új fordulatot vehetnek.

Május 22-én, az amerikai szenátus előtt tudósok, futurológusok az eddiginél lényegesen nagyobb állami támogatást kértek a nanotechnológiával összefüggő kutatásokra, fejlesztésekre. Newt Gingrich szerint legalább 1,1 milliárd dollár pluszösszegre lenne szükség. A nanotechnológia permanens forradalma alapjaiban alakítja át az egészségügyet, a környezetvédelmet és a nemzeti biztonság-politikát - véli Gingrich.

Freeman Dyson
2003 karácsonya körül, a nagyobb multimédia fájlok átvitele minden bizonnyal a mostani vezető technológiáknál tízszer gyorsabb vezeték nélküli, a bécsi központú Xtreme Spectrum Inc. cég által létrehozott félvezetős, ultra-szélessávú, 1998 novembere óta fejlesztett, de a Szövetségi Kommunikációs Bizottság által csak idén májusban jóváhagyott technikával történik majd meg.

Freeman Dyson szerint a földönkívülieket nem más bolygókon, hanem az űr vákuumában kell keresnünk. Az összes, a vákuum-környezethez sikeresen alkalmazkodott életforma, valószínűleg - jeges felületeken - a naprendszer külső régióiban is életképes - véli Dyson. Felkutatásukra egy új, a visszaverődött napfényt felhasználó módszert javasol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!