Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emberi szintű mesterséges intelligencia 2025-re

2002.01.09. 10:20
Új közlekedési eszköz, 3 dimenziós mikroáramkör, mesterséges retina és Digitális Angyal. Eric Drexler és Arthur C. Clarke is nyilatkozott.
Ginger, az önegyensúlyozó rollerféleség
Dean Kamen, amerikai feltaláló december 3-án mutatta be Ginger (vagy "It") névre hallgató új, kétkerekű szállítóeszközét. A szerkezet legfőbb újdonsága, hogy - egy rendkívül precízen beállított giroszkópikus egyensúlyozó rendszer segítségével - "ráérez", hogy a vezető milyen irányba óhajt menni, s arra is megy. Ráadásul ez az első, az utazót teljes mértékben a gyalogos forgalomhoz "idomító" járgány.

Japán klónkimérák

Japánban bejelentették, hogy a közeljövőben engedélyezik a "kombinált" emberi-állati embriók létrehozását klónozás céljából. A kísérletektől főként a szervátültetéseknél várnak jelentős előrelépést. Az ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a tudósok (mint dr. Moreau) képesek lesznek majd különös hibridek, kimérák teremtésére!

Az IBM mérnökei új típusú, a chipek tejesítményét jelentősen növelő, fogyasztásukat viszont drasztikusan csökkentő "Double Gate" tranzisztort fejlesztenek.

Vertikális mikroáramkörök
A Santa Clara-i székhelyű Matrix Semiconductor kutatói háromdimenziós mikroáramkörökön dolgoznak, amelyeket forradalmi eljárással, azaz nemcsak horizontálisan, hanem vertikálisan is a chipekbe tudnak szerelni. Míg a horizontálisan elhelyezett "memóriacellák" csak egy, addig a vertikális elrendezésűek nyolc bit információ tárolására képesek! Az új módszer Moore törvényének "élettartamát" is drasztikusan megnövelheti.

Mesterséges retina

A NASA által finanszírozott houstoni SVEC tudósai vékony, a fényre rendkívül érzékeny kerámiafilmekkel kísérleteznek, amelyeket - a megromlott látást javítandó - az emberi szembe ültetnének. A SVEC mesterséges retinái százezer pirinyó (a hajszál egyhuszadát alig kitevő) kerámiadetektorból állnak össze. Annyira kicsi a szerkezet, hogy a sebészeknek is komoly feladatot jelent majdani kezelése. Valószínűleg egy (egy milliméterszer egy milliméteres) polimer tekercshez erősítik, s így juttatják a szemgolyóba, ahol a tekercs néhány hét után feloldódik, s csak a mesterséges retina marad. Egyelőre nem tudni, az agy miként reagál. Leginkább a gyerekek forma- és színtanulásához hasonló lassú adaptációs folyamat valószínű. Az első, emberen végrehajtandó kísérletet még ebben az évben elkezdik.

Mesterséges retina

Az Egyesült Államok Tengerészeti Kutatóintézetének tudósai - a neurobiológiát és különböző mérnöki tudományokat felhasználva - az emlősök agyműködését próbálják modellezni. Elsősorban azt tanulmányozzák, hogy a vizuális kortexben lévő sejtek felépítése és fiziológiai jegyeik miként teszik lehetővé a "célpontok" felismerését szolgáló vizuális elemek koordinálását. Jelenleg a kortex egy részét modellálják, rendkívül aprólékosan, sejtszinten. A szimuláció valódi neuronok alapműködéséről ad viszonylag hiteles képet.

Digitális Angyal pacemakereseknek

Egy New Jersey-i illetőségű sebész olyan chipet ültetett be a bőre alá, amely automatikusan továbbítja a személyes információkat egy érzékelőnek. Az Applied Digital Solutions cég által fejlesztett "Digitális Angyalt" jeleket kibocsátó miniantennával szerelték fel. Az ADS abban bízik, hogy a szerkezetet pacemakerrel, illetve egyéb mesterségesen beültetett szervekkel bíró személyeknek adja el. A "Digitális Angyal" azonban egyéb, erkölcsi kérdéseket is felvet: széleskörű alkalmazása vajon sérti-e a privát szférát, s ha igen, milyen mértékben?

A Nyugat-Angliai Egyetem tudósai által kifejlesztett "SlugBotot" (slug = meztelencsiga) a Time magazin a 2000-es év egyik legfontosabb találmányának választotta. A két láb magas robot egyetlen óra leforgása alatt mintegy száz meztelen csigát képes levadászni!

"Nagyon bízom abban, hogy a szeptember 11-i események után kialakult új vélekedések életről és halálról, az embereket a politikától a valóság felé terelik" - nyilatkozta december 18-án, egy, az AAAS (American Association for the Advancement of Science) által szponzorált szimpóziumon Eric Drexler, a nanotechnológia atyja. "A nanotechnológia olyan technológia, mely értelemszerűen minden szempontból szélsőségekben írható körül: egyaránt lehetnek szélsőséges magasságai és szélsőséges mélységei. Néha még azok is kényelmetlenül érzik magukat, akik megpróbálják elképzelni azt a világot, melyhez a következő nagy technológiai átmeneten keresztül jutunk el." A kutatókra nagyon súlyos felelősség nehezedik, sokat veszíthetünk - hangsúlyozta ki a tudós. Egyben a fejlesztések ütemének a fokozását is javasolta, mert csak így lehetünk biztosak, hogy a "nanotechnológiának soha nem lesz szeptember 11-éje."

Arthur C. Clarke újabb prognózisokba bocsátkozott: az anyag atomi szintű kontrollja 2015-re, emberi értelemmel azonos szintű mesterséges intelligencia 2020-ra, a százszázalékos "alámerülést" biztosító virtuális valóság 2025-re várható.