Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Cyberia, 2001. május

2001.06.05. 17:28
Miniatűr dinoszaurusz-robot (made in MIT), bio- és infotechcsúcstalálkozó San Franciscóban, dél-koreai nanofejlesztés, életdefiníció a krakkói Jagelló Egyetemen, extrópiánus zene, Douglas Rushkoff új könyve.
Az Illinois Egyetemen az emberi agy felső kollikuluszát modelláló, neuronháló-alapú, az eddigieknél érzékenyebb, önirányító kamerarendszert fejlesztettek ki. "A felső kollikulusz az agy vizuális reflexközpontja, elsődleges ágens annak eldöntésére, hogy az érzékelési ingerekre melyik irányba fordítsuk a fejünket" - nyilatkozta Sylvian Ray, a projekt egyik vezetője. A kamerarendszer több területen hasznosítható: a hadászatban intelligens őrszemként alkalmazható, de egyéb biztonsági célokra, sőt, a távoktatásban is bevethető. Ray szerint "ha a rendszer megtanulja, hogy a hangzó és a vizuális forrásokat egyaránt pontosan lokalizálja, azt is meg fogja tanulni, mely tárgyak a preferált célpontok. Úgy tanítjuk, hogy ne a hétköznapi tárgyakkal foglalkozzon, hanem a szokatlan hangokra és vizuális mozgásokra összpontosítson". A repülőgépet máris képes megkülönböztetni az albatrosztól.

Új, gazdag információanyagot szolgáltató honlap az evolúciós robotikáról. A darwini (szelektív reprodukciós) alapokon nyugvó technika a robotokat önálló mesterséges organizmusokként kezeli, melyek képességeiket emberi beavatkozás nélkül, a környezettel történő állandó interakció eredményeként fejlesztik ki.

Ötéves munka eredményeként, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) támogatásával (potom ötszázezer dollár volt a költség) Peter Dilworth május 22-én bemutatta Troodyt, a galambméretű, két lábon járó, a kései őshüllő (és meglepően intelligens) trudonokról mintázott, dinoszauruszrobotot. A hölgy csak a kezdet, az eljövendő dinórobotgenerációk (dinobotok) ősanyja. Dilworth nemrég alapított cége (Dinosaur Robots) a leendő példányokat százezer dollárért árulja, illetve havi kétezerért adja bérbe.

Robotprognózis: a 2000. évi 665 millió dolláros összeladás 2005-re mintegy 17 milliárdra emelkedik, a fejlesztések száma pedig 3500 százalékkal növekszik majd.

A krakkói Jagelló Egyetem Molekuláris Biológia Intézetében kutató Bernard Korzeniewski új, univerzális életdefiníciója: "egy felsőbb szintű, pozitív visszacsatolási huroknak alárendelt alacsonyabb szintű visszacsatolási hurkok hálózata". Rendszer, mely önmagát szabályozva próbálja megőrizni az identitását. Kibernetikus meghatározás - állítja a tudós. Ez azt jelenti, hogy - Korzeniewski szerint - a dolgozó hangyák nem tekinthetők életnek, az RNS-molekulák viszont igen.

A dél-koreai Tudomány és Technológia Minisztérium május 24-én bejelentette: tízéves nanotechnológia-fejlesztési programot dolgozott ki. Céljuk, hogy 2010-re a szakterület vezető államai közé tartozzanak.

Május 20. és 22. között, San Franciscóban tartották meg az Ötödik Nemzetközi Bio- és Infotech Csúcstalálkozót. Az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág idei seregszemléjének legérdekesebb előadásai a bioinformatika és a nanotechnológia, valamint üzleti alkalmazásaik témakörökben hangzottak el.

Mike Darwin és E. Shaun Russell megalapították a Kryos Inc.-t. A Dél-Kaliforniában létesítendő cryonics-központ jegelés helyett az üvegesítést alkalmazza majd a holttesetek tartósítására, illetve "feléleszthető állapotban" tartására.

Emlyn és Jodie O'Regan (The Land Canaan) "_On Leaving_" című, "extrópiánus zenéket" tartalmazó albumot adott ki.

Június 7-én jelenik meg az Egyesült Királyságban Douglas Rushkoff új regénye, a Bull. Exit Strategy című online változata július elejétől hetente, tizennégy részben lesz olvasható. A könyv fontos dokumentum, amelyet 2200-ban antropológusok "találnak meg", és a mában játszódó történetet, az akkori megértést segítő jegyzetekkel látják el. Például, hogy mi a Microsoft, vagy mi a NASDAQ. Természetesen az online olvasók is hozzáfűzhetik kommentárjaikat!