Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Cyberia 2001. február

2001.03.06. 12:21
A jövőépítők újabb termékeny hónapot tudhatnak maguk mögött: dinoszaurusz-, játék- és harci-robotokat, új virtuális sztárokat, bio- és nanotechnológiai vívmányokat. Ráadásul úgy tűnik, az első űrturistára se kell már sokáig várnunk.
Február 17.-től különös látványban részesülnek a londoni Természettörténeti Múzeum látogatói: a Ragadozó Éve rendezvénysorozat keretében, az eredeti Tyrannosaurus Rexnek, a háromnegyedére kicsinyített (négy méter magas és hét méter széles), robotizált változata fogadja őket. A műállat mozgásra, hang- és szagkibocsátásra egyaránt képes. Aki akarja, üvegnyi szagmintát is beszerezhet. Esetleg egy dinoszaurusz-példányt, potom kétszázhúszezer fontért.

Szagok: Sandeep Jaidka, indiai feltaláló olyan eszközt dolgozott ki, mely zenéhez vagy filmjelenetekhez szinkronizált digitális jelek útján szag-, illetve az időjáráshoz kapcsolódó érzeteket generál.

A dinoszaurusz-robotfejlesztésében a japán Kokoro cég szintén részt vállal. Február 2.-án mutatták be legutóbbi terméküket, az emberi beszédre rímelő gesztusokkal reagáló, elegáns szmokingba bújtatott S Dollt.

A majdnem fél méteres OSLO
Február 11.-én nyílt meg a New Yorki Nemzetközi Játékvásár, kétezer kiállítóval, újabb, egyre okosabb állatokkal, csökkenő árakkal. Például a Playmates majdnem fél méteres, emberi hangon megszólaló, memóriájában húsz perc beszédet tároló Oslójával.

Mefisztót, a mókás miniatűr harci robotot február 6.-án ismerhette meg a New Yorki nagyérdemű. A mechanika és az elektronika fúziójából született kutatási területen, a mechatronikában élenjáró Utah Egyetemen pedig az eddigi egyetlen amerikai származású sumo-bajnok, Ake Bono nevét viselő masinán dolgoznak. A fejlesztők célja, hogy minél előkelőbb helyezést érjenek el az áprilisban, Japánban megrendezésre kerülő sumo-versenyen, a Robo-Bashón. (Egy mérkőzés maximum kilencven másodpercig, vagy addig tart, amíg a küzdő robotok valamelyike földre viszi, esetleg ringen kívülre szorítja ellenfelét.)

A neves mesterséges intelligencia-kutató Raymond Kurzweil új honlapja különlegességgel szolgál: kérdéseinkre Ramona, a virtuális kalauz válaszol. Ahhoz, hogy megcsodálhassuk, a csak az Explorer 4-el, illetve fejlettebb változatokkal kompatibilis, Windows 98-on, NT 4.0-án, 2000-en futó, minimum 64 MB RAM-ot, 300 megahertzes processzort igénylő Life FX Playert kell installálnunk. Távlati tervei: popsztárrá válás, album-készítés, élő fellépések. Kurzweil alteregójának tekinti, testéhez kapcsolt érzékelőkkel ellenőrzi a huszonöt éves hölgyet. A site egyébként rendkívül változatos: az élményszámba menő tanulmányok (Marvin Minsky, Hans Moravec, Max More, stb.) mellett, a tudós készülő, a Különösségről (Singularity) szóló új könyvéből is olvashatunk egy terjedelmes részt.

Mefisztó, a mókás miniatűr harci robotot
A Repülő Karamazov Testvérek bűvészcsoport kozmológiai kérdéseket feszegető produkciójában, az Univerzumban az MIT Médialaboratóriuma is részt vállalt. A február 6.-i ősbemutatóra a bostoni Wilbur színházban került sor.

Az Illinois Egyetemen - a biológiai modellből kiindulva - olyan szintetikus anyagot (mesterséges "bőrt") dolgoztak ki, mely törés, vagy repedés után önmagát javítja meg: száz mikron átmérőjű, gyógyító ágenssel felszerelt, gömbölyű kapszulákból áll. "Amikor az anyag eltörik, a kapszulák szétrepednek, és a gyógyító ágenst a hajszálcsöveken keresztül azonnal a sérült területre bocsátják" - nyilatkozta Scott White professzor. Az eddigi tesztek alapján az ágens az eredeti állapotot hetvenöt százalékban képes helyrehozni.

A Dollyt klónozó PPL Therapeutics kutatói egy tehén-bőrsejtet előbb őssejtté, majd abból szívsejtté alakítottak, lehetővé téve, hogy a sokat bírált embrionális őssejt-gyűjtés elkerülhető legyen. Ron James, a PPL igazgatója szerint a módszer emberi sejtekre is alkalmazható. Az első klinikai tesztekre négy év múlva kerülhet sor.

Egy ausztrál tudóscsoport bebizonyította, hogy a lefagyasztott emberi peteszövetek sikeresen felolvaszthatók és életre kelthetők. A kísérletet egereken végezték.

A Pennsylvania Egyetemen Paul Weiss és kollégái olyan eljárást dolgoztak ki, mellyel az eddigi huzaloknál sokkal kisebb méretű (15-70 nanométer széles), valamint egymáshoz közelebb (10-40 nanométer távolságra) helyezendő "molekuláris vonalzók" állíthatók elő. "Különböző méreteket és formákat készíthetünk így, olyanokat, amiket más módszerrel nem tudnánk legyártani" - állítja Weiss.

Nano: Bill Joy, a Sun Mycrosystems kutatómérnöke egy, február 14.-i, San Franciscói vitán megint kirohant a csúcstechnológiák (genetika, nanotechnológia, robotika) ellen. Abba kellene hagyni a génmanipulációt - az olyan esetekben is, amikor rákos betegek életét menthetnénk meg így. Joy szerint fontosabb a közérdek. A későbbiekben arról elmélkedett, hogy az újdonságokra vonatkozó tudósításokat, a szabad információáramlást is korlátozni kellene. Számos hallgató távozott a helyiségből...

Február 14.-én Kansas állam oktatásügyi testülete visszavonta 1999-es, a darwini evolúció tanítását tiltó, nemzetközi közröhejt kiváltó rendeletét.

Februárban röppent fel az a hír is, hogy Dennis Tito, kaliforniai multimilliomos lesz az első űrturista. Az utazásra a tervek szerint április 30.-án, az orosz (!) Szojuz-TM fedélzetén kerül majd sor.  • Eladnék
  • Hírek