Emőke
-4 °C
9 °C

Cyberia, 2001. július

2001.08.08. 18:02
Mi történt az uborkaszezonban? TransVision konferencia Berlinben, könyv jelent meg a múmiákról, Bill Clinton felszólalt Aspenben, rendületlenül kutatják a mesterséges és a földönkívüli intelligenciát. Új evolúciós elmélet látott napvilágot, a Deep Fritz nevű szuperszámítógép pedig kihívta a sakkvilágbajnokot.
Még júniusban, 22. és 24. között tartották meg Berlinben az éves (európai) transzhumanista találkozót, sorrendben a negyediket, a TransVision 2001-et. Több érdekes előadás hangzott el. Anders Sandberg az alaktani szabadságról beszélt, arról, hogy mennyire megváltozik szabadság-képzetünk, ha a test művi módosítása, a beavatkozás lehetősége kerül szóba. Nick Bostrom a technikai fejlődés árnyoldalait, a csúcstechnológiákban rejlő veszélyeket elemezte.

The Mummy Congress
Szokásos, ám még mindig izgalmas témák: memetika, mesterséges intelligencia, az online társadalmak politikai-gazdaságtana_ Elméleten és jövőképeken innen, Rolf Sommer egy német lehűtési projektet ismertetett. Hamarosan adottak lesznek a technikai feltételek ahhoz, hogy a Sommer & Gölbert cég megépítse a kontinens első, az Alcorhoz hasonló központját.

Lehűtés: megjelent a Vancouveri illetőségű Heather Pringle e témával (is) foglalkozó könyve, az egyiptomi múmiáktól a máig ívelő "The Mummy Congress".

Július 5-én, Torontóban nyílt meg Steve Mann provokatív és cinikus kiállítása a mindenütt jelenlévő, mégis szinte láthatatlan megfigyelő-rendszerekről. A művész-mérnök (a hajdani szituacionistákra emlékeztető) programja, a reflexionizmus a privát szféra és az össztársadalmi ellenőrzés viszonyát boncolja: a hatalom mechanizmusának a hatalom eszköztárával történő gyilkos leleplezése.

A brit DERA cég kutatói bioaktív, biokompatibilis "lyukacsos" szilíciumformákat azonosítottak, melyeket az orvostudományban kívánnak felhasználni. Az e szilíciumformákból készült eszközök (állítólag) interaktív kapcsolatba lépnek az élő szövetekkel, sokkal inkább, mint a jelen hasonló jellegű kellékei. A Physics World szaklap szerzői (potenciális) gyógyászati fordulatról írnak.

A Szingularitás Intézet beindította a Flare programozó-nyelv projektet. A Flare egy radikálisan új nyelv lesz, melyet főként a mesterséges intelligencia-fejlesztésben alkalmaznak majd. "A jelenlegi programozási eszközök abszolút alkalmatlanok erre" - nyilatkozta Eliezer S. Yudkowsky, az Intézet egyik vezetője.

Deep Fritz, a Gary Kaszparovot 1997-ben mattoló számítógép, Deep Blue utóda nyolc játszmából álló mérkőzéssorozatra "hívta ki" a világbajnok Vlagyimir Kramnyikot. Az összecsapásra ezév októberében, Bahreinben kerül sor. A szuperszámítógépet egy informatikai és sakk-szakemberekből álló független csapat fejlesztette ki, Frans Morsch holland programozó irányításával. Deep Fritz korábban már legyőzte Deep Blue-t, Vishwanathan Anant, és Gary Kaszparovot is. (Az IBM pedig nem folytatta a Deep Blue projektet.)

A legrobosztusabb organizmusok diadalmaskodtak

Christoph Adami, a Caltech pasadenai kampuszának mesterséges élettel foglalkozó fizikusa és kutatótársai - számos szimulációs modell alapján - azt a következtetést vonták le, hogy nem minden esetben igaz a klasszikus evolúció "minél gyorsabb reprodukcióra képes egy faj, annál biztosabb a túlélése" tétele. A szimulációk során nem egy alkalommal éppen a leglassabban reprodukálódó, legrobosztusabb organizmusok diadalmaskodtak.

Földönkívüli intelligenciát kutató (SETI) kaliforniai csillagászok a Lick Obszervatórium negyven inches teleszkópját egy olyan új impulzus-felderítő rendszerrel kapcsolták össze, mely sok-sok fényévnyi távolságban lévő civilizációk lézerfényjeleit is képes lesz érzékelni.

A Berkeley Egyetem egyik fizikuscsoportja kimutatta, hogy két, szuperfolyékony, az abszolút zéró hőmérséklethez közeli hélium -3 minta között is létrejöhet kvantum-interferencia. A jelenséget rendkívül érzékeny, cseppfolyós (például a Föld rotációjának a mérésére alkalmas) forgásvizsgálók fejlesztésekor hasznosítják majd.

A Colorado állambeli Aspenben tartott tudományos-technikai csúcsértekezleten többek között Bill Clinton is felszólalt. A volt elnök úgy véli, hogy a legtöbb politikai vezető minimális kapcsolatban sincs az új kommunikációs technológiákkal. Két könyvet ajánl a figyelmükbe: Ray Kurzweil Spirituális gépek korát, illetve Robert Wright Non Zero-ját.