Sára, Márió
2 °C
6 °C

Cyberia, 2001. március

2001.04.09. 11:46
Neoluddita mozgalom, beszélgető számítógép, álomanalizátor, új robotok: Kömlődi Ferenc márciusi összefoglalója.
- A manhattani Hunter College különös előadásoknak adott otthont az utolsó februári hétvégén. A mintegy ezerötszáz egybegyűlt - Nemzetközi Fórum a Globalizációról címszó alatt - a mind erőteljesebb neoluditta mozgalom szószólóit hallgatta. Genetika, bio- és nanotechnológia, a technokrácia világméretű összeesküvése, számítógépes gyarmatosítás, bionikus társadalom, poszthumán jövő, Hans Moravec robotjai - némi ízelítő a repertoárból. Az előadók: Kirkpatrick Sale, Jeremy Rifkin, Jerry Mander, Paul Hawken, Pat Roy Mooney, Mae-Wan Ho, Andrew Kimbrell, Vandana Shiva. Seattle, Prága, globalizációellenesség egyenlő technológiaellenesség. Unabombernek is ott lett volna a helye.

- A tel-avivi székhelyű Ai cég bejelentette legújabb fejlesztését, a Stanley Kubrick 2001 - Űrodisszeia című filmje alapján HAL-ra keresztelt beszélő számítógépet. A kutatók nem a klasszikus módszerből indultak ki: statisztikai szabálysorok, szókészletadatbázis helyett egyszerű tanulási algoritmusokat alkalmaztak, valamint HAL beszédkészségét emberekkel folytatott beszélgetések során tökéletesítették. Az eredmény: mintha egy gyerek gügyögne. Legalábbis a megfigyelők így érezték. Elképzelhető, hogy HAL lesz az első mesterséges intelligencia, amely a Turing-teszten sikeresen homorít.

- A Stanford Egyetemen dolgozó Stephen LaBerge NovaDreamer nevű, álarcszerű szerkezetével az alvás közbeni gyors szemmozgások (Rapid Eye Movements - REM) tanulmányozhatók. A szerkezet rendeltetése: álmaink tudatosítása, a vizuális elemek jobb megértése.

- A Sony mérnökei a második generációs Aibo robotokhoz (ERS-210) azok magatartását és "elemi ösztöneit" alakító, újabb, egyedre szabott programokat generáló szoftvereket fejlesztenek. - Kinézetre az összes Aibo egyforma - véli Nick Twyman, a Sony Entertainment Robots Europe igazgatója - ám, az eltérő élmények hatására, mindegyik más lesz.

- A londoni RoboScience cég alkalmazásában álló Nick Wirth - hét hónap munka után - az eddigi egyik legnagyobb és (állítólag) legintelligensebb négylábú gépezettel, a Labrador ebek alapján mintázott RoboKutyával (RoboDog, RS-01) rukkolt ki. A tervező úgy véli, hogy - a kicsiny japán gépállatokkal szemben - egy robotnak tekintélyt parancsoló méretekkel kell rendelkeznie. RS-01 egyelőre még nem tud ugatni, de (Wirth szerint) ez csak idő és programozás kérdése.

- Az egyik vezető japán technológiai cég, a NEC március 21-én jelentette be a legújabb csodarobot, az otthoni használatra szánt PaPeRo világrajöttét (Partner-type Personal Robot, partner-típusú személyes robot). Hatszázötven mondatot ért, szókészlete több mint háromezer, fölismeri az emberi arcokat, és nem bukik orra a lakást járva. Szeme két kamera, füle négy mikrofon (melyből három a hangok megkülönböztetését, míg a negyedik az utasítások értelmezését célozza). "Célunk nemcsak a robottechnológia begyorsítása, hanem - a velük való együttélésen keresztül - a jobb ember-gép interface tanulmányozása és fejlesztése" - nyilatkozta Yoshihiro Fujita, a NEC projektmenedzsere.

- Miközben a híradások egyre több fejlesztés alatt lévő emberi irányító nélküli, azaz robotizált légi járműről számolnak be ("a XX. század a repülőgépbe ültette a pilótát, a XXI. kiveszi onnan"), egy újgenerációs kanadai robot a Nemzetközi Űrállomásra tart. Az egymilliárd dollár költségű rendszer valójában az állomásról vezérelt, külső munkát végző, kétkezű minirobottal kiegészülő, rendkívül lassú óriáskar. Április 19-én, az Endeavour fedélzetén, Chris Hadfield, a leendő első kanadai űrhajós társaságában indul útjára.

- Március 23-án, tizenöt év után, fejezte be égi pályafutását a Mir. A Föld légkörében megsemmisített űrállomás el nem égett roncsai az előrejelzéseknek megfelelően lakatlan területen, a Csendes-óceán nyugati medencéjében landoltak.