Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Extrópiánusok XVII. - Hogyan leszünk halhatatlan Istenekké?

2001.03.27. 17:36
A transzhumanista gondolkodók munkásságának egyik legizgalmasabbik része az ember jelenlegi, humán létének határain túllépő fejlődés irányainak felvázolása. A "hagyományos" biológiai evolúció mellett újfajta fejlődési lehetőségek jelennek meg: az önevolúció (autoevolúció) és a transzhumán (>H) evolúció is.
A spekulációk a jelen tényeiből, körvonalazódó tendenciákból indulnak ki. Hogyan kezeljük az emberi lét határait, túlléphetünk-e rajtuk? Milyen mesterséges eszközökkel gyorsítsuk föl ezt a folyamatot? A transzhumán evolúciót kidolgozó szerzők, például Max More és Anders Sandberg ilyesmikről elmélkednek. A szuperintelligencia a gazdasági és a társadalmi rendszerbe integrálódik - véli More.

Sandberg szerint bizonyos trendek a Technológiai Különösség (amikor a technikai eszközök átlépik azt a határt, amely a legfejlettebbeket is elválasztja a humán intelligenciától illetve a humán működéstől) bekövetkeztét vetítik előre, mások viszont egyáltalán nem. Ő mindenesetre az "értelem felerősítésből" (Intelligence Amplification, IA) indul ki. Az evolúciós folyamat négy fázisát különbözteti meg egymástól. A végeredmény fizikai és memetikus jellegű.

Egyrészt, genetikai, fiziológiai, neurofiziológiai és neurokémiai szerkezetünk annyira megváltozik, hogy a homo sapienstől eltérő faj jön létre. Másrészt újfajta poszt-emberi motivációs rendszer jöhet létre, vagy legalábbis a rendszert bármikor képesek leszünk megváltoztatni. Például a neurokémiai struktúra tudatos módosításaival érzelmeinket teljes mértékben uralhatjuk. Vagy a nemi orientációnkat alakíthatjuk át. Poszthumán formákká, "istenekké" leszünk.

Eljátszhatja-e az ember Isten szerepét? - teszik fel a kérdést sokan. Természetesen - állítja More, hiszen "Istenről és istenekről beszélni nem más, mint a természetfeletti lényről szóló hagyományos, idejétmúlt és primitív elképzelések felemlegetése." Ikarusz vagy Frankenstein története, Bábel tornya, a Star Trek epizódjai még a klasszikus humanizmus szellemében (is) értelmezhetők: "Ne építsetek szárnyakat! Ne tervezzetek égbenyúló tornyokat! Törődj bele az öregedésbe, a halálba! Gyógyítsd a beteget, de ne erősítsd fel az egészségest!" A transzhumanisták nem fogadják el ezeket az évezredes dogmákat. (Az autoevolúció legfőbb ellenzőit "biológiai fundamentalistáknak", esetleg - a kortárs luddita Jeremy Rifkinre utalva - "rifeknek" nevezik. Az új, a normáktól eltérő jelenségek által kiváltott félelmet pedig "exofóbiának".)

Első fázis: a jelen

Már megtettük a kezdő lépéseket: különböző gyógyszerekkel (Prozac, Piracetam, Hydergine, Deprenyl) koncentrációnkat növeljük, agyunk teljesítményét (intelligenciánkat, memóriánk befogadóképességét) fokozzuk. Hangulatjavító, gátlásoldó céllal "okos drogokat" (nootropics, smart drugs - nem tévesztendők össze a "kábítószer" kategóriába sorolt anyagokkal) ugyancsak igénybe vehetünk. Főként akkor, ha bebizonyosodik, hogy valóban "okosak". (Hatékonyságukat neves tudósok vitatják.)

Az öregedést különböző gyakorlatokkal, diétákkal, kalória-csökkentett, antioxidánsokkal és melatoninnal dúsított étrenddel késleltethetjük. Ráadásul az ember és a gép közötti határok egyre képlékenyebbek, az okos technológiák a hétköznapi lét szerves részei, a komputerénünk "kiterjesztése". Információmenedzserek vagyunk.

Második fázis: a közeljövő

A különböző módszerek (genetika, medicina, számítógépes tudományok, biotechnológia) "transzhumán szinergiában" egyesülnek. A gyakorlatban alkalmazzuk a mai elméleti tudományt. Hosszabbodik az élettartam: az agyba új szöveteket építünk, egyre hatékonyabbak a rákellenes gyógyszerek, a genetikus tervezés mindennapos praxis, egyre többen élnek a kognitív képességeket (és az extrópiát) növelő "extrópiátokkal". Tökéletesednek, megszokottak a bionikus beültetések. A virtuális valóságot (VR-t) tényleges telealámerülést biztosító Mesterséges Valósággá (AR) fejlesztik. Szaporodnak a mesterséges létformák, elsősorban az intelligens ágensek.

Harmadik fázis: a "középjövő"

A molekuláris nanotechnológia valósággá lesz, az önszaporító nanobotok megállítják az öregedést. Mesterséges és természetes rendszerek (például az agy és a komputer) szétválaszthatatlanul egymásba integrálódnak, sőt, el is vesztik megkülönböztető jelentésüket. Az én és a hozzá kapcsolt okos szisztémák ("exoselfek") testünk és elménk képességeit oly mértékben növelik, hogy a tudatfeltöltés (uploading) már nem tűnik sci-finek. Megismertük az anyagot, manipulálhatjuk az atomot. Formatervezett vírusokkal akár az összes sejt genetikai szerkezete átalakítható. "Az alkimisták három álmából kettőt megvalósítottunk: az elemek transzmutációját, és megtanultunk repülni" - prognosztizál More. "Következő a halhatatlanság."

Negyedik fázis: a távoljövő

A poszthumán kor. Adottak az uploading feltételei, ha akarjuk, a szilíciumtengerbe vándorlunk. A gépi és az emberi intelligencia azonos szinten vannak, átjárhatunk az egyikből a másikba. Új létformák tűnnek fel, a szintetikus és az organikus legfurcsább kereszteződései is. A poszthumánok: soha nem tapasztalt fizikai, szellemi és lelki képességekkel rendelkeznek, "önprogramozó, önalakító, potenciálisan halhatatlan, határokat nem ismerő individuumok" (Sandberg). Transzbiomorfózis (transzbiológiai metamorfózis) által, More szerint "az emberi testnek a természetes, biológiai organizmusból fejlettebb, tudatosan megtervezett személyiség-rendszerré történő átalakulásával" ön-teremtődtek. Különösség nélküli Különösség.

More és Sandberg egyaránt hangsúlyozza, hogy mindez csak úgy mehet végbe, ha a folyamat az első lépéstől az utolsóig szabad egyének szabad választása. És egyáltalán nem biztos, hogy végbe is megy. Számos tényező - a változásokkal szembeni ellenállás, társadalmi-gazdasági káosz, az autoevolúció elutasítása, álomnak bizonyuló, vagy világméretű katasztrófát okozó technológiák - jelenthet akadályt.

Transzhumanista jelek
>H = transzhumán, transzhumanizmus (több mint humán).
>>H = poszthumán.
~>H = a transzhumánná válás útján lévő személy.
!H = nem humán.


  • Vennék
  • Hírek