György
14 °C
24 °C

Cybergurut elnöknek!

2001.07.31. 15:04
Messze még a 2004-es amerikai elnökválasztás, de egy biztos (ön)jelölt máris akad: Ben Goertzel, New York-i illetőségű mesterséges intelligencia- és cyberguru. Viccel? Talán. Mint Timothy Leary vagy R.U. Sirius tette korábban. Programja tetszetős, közérthető és egy kicsit ironikus.
Goertzel nem politikus, és úgy véli, nem érezné jól magát az Egyesült Államok elnöki székében. Ugyanakkor talán jobban ellátná a feladatát, mint a különböző érdekcsoportok által irányított "művezetők". Az évi kétszázötvenezer dollár honoráriummal szintén tudna mit kezdeni. Már 2000-ben indult volna a választásokon, viszont a kötelező harmincötödik életévet csak idén decemberben tölti be.

Goertzel, a huszonegyedik századi liberális

Ben Goertzel
XXI. századi liberálisnak vallja magát: hightech-orientáltnak, pacifistának, decentralizációpártinak, polgári libertariánusnak, túlkapásoktól mentes, mérsékelt környezetvédőnek.

Főbb céljai: a technikai fejlődés felgyorsítása, az erőszak csökkentése, a szegénység megszüntetése, a még létező természetes környezet megóvása, minél szélesebb körű egyéni szabadság biztosítása mindenkinek. "Technológia, béke, könyörület, természet, szabadság - mindezek együtt sokkal boldogabb és produktívabb országgá alakítják majd át az Egyesült Államokat" - írja.

Megtartaná az állam intézményét

Ráadásul, ellentétben a legtöbb libertariánus gondolkodóval, az államot se szüntetné meg. A felvázolt elképzeléseket egy kellő mértékben átszervezett, a valódi körülményekhez alkalmazkodó kormány is képes véghezvinni. A jelenlegi rendszer elődeihez hasonlóan rugalmatlan, mindent agyonközpontosít, nem igazodik a tudományos-technikai változásokhoz és az új problémákhoz.

Mi a megoldás? Goertzel óva int a kormányfunkciók privatizálásától: a vállalkozások, a nemzetközi oligopólia az államnál se nem okosabb, se nem rugalmasabb, nem beszélve a globális centralizációról.

Minimális bürokrácia a cél

De hogyan lehet, lehet-e egyáltalán szimpatikus egy kormány? Például a mérhetetlenül felduzzasztott legfelsőbb adminisztráció fokozatos leépítésével, független és döntéshozó helyi szervezetekkel, erős és pártsemleges civil szférával. A gigantikus bürokrácia apró, áttekinthető egységekre bontásával. Ezeket az egységeket meghatározott, néhány éves ciklus után ne a módszerek, hanem az eredmények alapján ítéljük meg. A kevésbé sikereseket pedig szüntessük meg, s az így felszabadult anyagiakból új - máshol eredményesnek bizonyult technikákat alkalmazó - csapatokat hozzunk létre! Kísérletezés, alkotókedv legyenek a vezérlőelvek! "Evolúció, kreativitás, produktív káosz; kormány, minimális bürokráciával. Lehetséges? Miért ne? Soha nem fogjuk megtudni, ha nem próbáljuk ki!" - javasolja Goertzel.

Mindehhez tudni kell, hogy az Egyesült Államok a Föld egyik legkevésbé központosított országa. Ugyan nincs szó a globalizáció káros hatásairól, de az oligopólia vezető szerepét elutasítja a jelölt. Mi a legjárhatóbb libertariánus alternatíva egy olyan korban, amikor a hagyományos nemzetállamok egyre kevésbé funkcionálnak, de a szerepüket átvevő nemzetek feletti szervezetek is csak árnyalattal jobbak? Miként valósítsuk meg az "állam nélküli államot" úgy, hogy - ellentétben a történelmi és a jelenlegi tapasztalatokkal - az individuális szabadságjogok a legkevésbé se csorbuljanak? Goertzel számára első az individuum, és csak utána jön a közösség.

Leszerelés, népszavazás

Az ENSZ által ellenőrzött fokozatos nemzetközi leszerelés - ez talán utópisztikusnak tűnik.

Referendumalapú (népszavazásos) döntéshozás. Az internet ideális eszköznek tűnik. Miért ne használnánk ki? Minél többször döntenénk, annál inkább magunkénak éreznénk a döntéseket. A képviseleti demokrácia szép lassan közvetlen demokráciába fejlődne, mint ahogy FM-2030 is megálmodta egykor.

Bárhogy alakuljon a cybertér, maradjon meg független terepnek, azaz gyorsan felejtsük el a nemzeti szabályozást, a központilag ránk erőltetett, kivitelezhetetlen törvényeket! A mindenkori kormánynak viszont kutyakötelessége a csúcstechnológiai kutatások és fejlesztések anyagi támogatása. Mint ahogy az oktatási reform is: cél az innováció, a legkiválóbb diákoknak pedig a tandíjmentesség!

Legalizáció, Hendrix-himnusz

Természetesen - drasztikus csökkentéssel - az adórendszert szintén át kell alakítani. Továbbá legalizáljuk a könnyű drogokat, illetve erőteljesen korlátozzuk a szabad fegyverviselést!

Az egészségügyi rendszer emberközelivé, hatékonnyá tételéhez Goertzel az állami alapon, de nem központilag működő ausztrál modellt javallja. A szegénykérdés megoldására ugyancsak Ausztráliát, valamint Új-Zélandot és Kanadát tartja követendő példának.

Végül, és ezúttal tényleg viccel, legalábbis azt állítja: a militarista hangvételű Nemzeti Himnuszt a Jimi Hendrix-változattal kellene helyettesíteni. Igaz, egyelőre nem ez a legégetőbb probléma.