Konrád
8 °C
26 °C

A halhatatlanság orvosa

2001.04.12. 12:09
Az ötvennégy éves Terry Grossmann alternatív gyógyászati elképzelései, módszerei az öregedés elodázását, az élettartam meghosszabbítását célozzák. Irány a halhatatlanság!
Terry Grossmann
A denveri orvosprofesszor alighanem gyakran lapozgatja FM-2030, Max More és a többi transzhumanista műveit, hiszen az ő gondolatai is a halhatatlanság, azaz "a halál kiküszöbölése" körül forognak, ezt - mármint a kiküszübölést - tekinti a legfőbb orvosi célnak. Úgy véli, csak néhány évtized, minimum huszonöt, maximum ötven év, és az emberiség máris képes lehet elérni "az isteni állapotot", megszüntetni a halált, vagy legalábbis nagyon messzire kitolni az emberi életkor felső határát.

Hasonló becslést ad az Öregedés Elleni Orvostudomány Amerikai Akadémiájának elnöke, Ron Klatz, aki szerint az eljövendő harminc évben az emberi élettartam eléri a százötven esztendőt, a század közepére pedig leküzdjük a halált.

A jövőkutatók abban ugyan egyetértenek, hogy az élettartam drasztikusan meghosszabbítható, a fizikai halhatatlanság elérését azonban - már aki kivitelezhetőnek és nem scifi-elemnek tartja - hosszabb távra prognosztizálják. A legtöbben azt saccolják, hogy hogy 2050 környékén az emberi életkor felső határa százötven évre tolódik ki, 2100-ban kétszáz évre, esetleg valamivel többre.

Grossmann - mint ahogy erre 2000-ben publikált, társszerzőkkel közösen írt könyvének címe (The Baby Boomers' Guide to Living Forever) is utal - a második világháború utáni években született nemzedékhez, a Baby Boom generációhoz tartozik. A kötet nekik szól, az írók viszonylag keveset foglalkoznak jövőállapotokkal, sokkal inkább a ma emberének a holnapra (és a holnaputánra) történő felkészüléséhez igyekeznek - helyenként nemcsak döbbenetes, de bosszantó naivitással, máskor legapróbb részletekbe menő precizitással - útmutatást, tanácsokat adni.

Hogyan készüljünk fel a nagyon hosszú életre?

A három szabály betartásával. 1; ha lehet, ne halálozzunk el a közeljövőben. 2; óvakodjunk a legtöbb orvostól. 3; alkalmazzuk Grossmannék "az egészség tíz pillére" fantázianevű programját.

Az első pillér: igyunk természetes forrásokból származó, vegyi anyagokkal nem szennyezett vizet, testsúlyunknak megfelelő mennyiségben. (Ha például ötven kilót nyomunk, valamivel több, mint másfél literre van szükségünk.)

Második pillér: minél kevesebb cukortartalmú vagy mesterséges édesítőkkel készített élelmiszert fogyasszunk! Cukor helyett használjuk a (szinte ismeretlen) dél-amerikai növényt, a szteviát, illetve a belőle nyert termékeket. Állítólag rendkívül tápláló, csökkenti a magasvérnyomást, a vércukorszintet, semlegesíti a fogainkat rongáló baktériumokat, erősíti a szívet.

Harmadik pillér: rendszeres testmozgás.

A negyedik: hatékony stresszmenedzselés, ha szükséges, olcsó, káros mellékhatásoktól mentes, növényi és egyéb természetes anyagokból álló készítmények segítségével.

Az ötödik: alaptápanyagok, szigorú adagolási rendben: vitaminok, B1, B2, B3, B6, B12, kalcium, magnézium, réz, cink, króm, zsírcsökkentő savak, de semmi (vagy minimális) vastartalmú élelem.

A hatodik: a fiziológiai funkciókat optimalizáló, nem alap, bár melegen ajánlott kiegészítő "szupertápanyagok", szám szerint hét (Q 10 koenzim, N-acetilcisztein, stb.), "okos", memóriánk és tudatunk működését serkentő, valamint a szexualitást fokozó szerek, például a Viagra használata.

Hetedik pillér: a meglett korba lépők természetes hormonjainak helyettesítése terápiás eljárással, mégpedig úgy, hogy - az elterjedt vélekedéssel ellentétben - ne a húszas évek végi, hanem a kései harmincas állapot visszaállítását célozzuk meg. (Az öregedést késleltető legfőbb hormonok: a növekedési, a pregnenolon, a DHEA, a progeszteron, a melatonin, a tesztoszteron, és az esztrogén.)

Nyolcadik pillér: a szervezet méregtelenítésére előirányzott technológiák, gyakorlatok alkalmazása.

A kilencedik: a mérgező hatású nehézfémek eltávolítása a szervezetből, különleges, intravénás gyógymód (chelation therapy) segítségével. Hogy mennyi káros nehézfémet hordozunk magunkban, (makkegészségeseknek is ajánlott, fájdalommentes) hajtesztekkel tudhatjuk meg.

A tizedik: a hosszabb távon az "örök fiatalságot" visszaállító/fenntartó (homeopatikus) növekedési hormon felhasználása.

Terry Grossmann
Amerikai orvos, a denveri Frontier Medical Institute (FMI) alapító-igazgatója. Korábban, tizenöt évig Colorado állam hegyi falvaiban, háziorvosként tevékenykedett. Számos cím birtokosa, több társaság tagja. A Colorado Egyetemen ad elő, más felsőoktatási intézetekben gyakori vendégtanár. Különböző szaklapokban publikál, első könyve a Baby Boomers' Guide to Living Forever (2000). Szakterülete a táplálkozás orvostana, a homeopátia és az alternatív medicina.
Az FMI filozófiája a fájdalommentes, hagyományos és alternatív módszereket egyaránt alkalmazó gyógyászat. Profilja: öregedés elleni, méregtelenítő technológiák, ideggyógyászat, természetes hormonhelyettesítés, akupunktúra, klasszikus kínai orvoslás.
A módszer ennyi. Egyelőre. A biotechnológia fejlődése azonban rövidesen elvezethet a gyógyító célú klónozáshoz, az őssejtek többirányú terápiás alkalmazásához, a szintetikus emberi szervekhez, molekuláris nanotechnológiához, tökéletes agy-számítógép interfészekhez. Egyre több okos és láthatatlan masinát építünk testünkbe. Később pedig tudatunk feltöltése következik_ (Grossmann és Kurzweil eltérően ítélik meg az ember-klónozást: utóbbi nem tartja ideális megoldásnak, hiszen a klónok nem mi vagyunk, inkább az ikertestvéreink, márpedig a halhatatlanság a testi és a szellemi meghatározók együttes fennmaradása.)

Azt az időbeli pontot, amikor leküzdjük a halált, és kezdetét veszi az örök élet, Grossmann transzhumán különösségnek (szingularitásnak) nevezi.

Csakhogy akarjuk-e? - teszi fel a kérdést. Merthogy a túlvilágról alkotott, belénk-sulykolt képzetek a lélek halhatatlanságába vetett hitet erősítik. Ő viszont, köszöni, az éteri halhatatlanságból nem kér, s ha módjában állna, inkább a fizikait választaná. Átmeneti megoldásként a lefagyasztás/üvegesítés népszerűsítésével, illetve a már idézett tanácsokkal.

Persze Grossman nem puszta jószándékból nyújtaná pácienseinek életét - jövedelmező üzletet remél. Az egyik fejezetcím kérdésére - Hogyan finanszírozzuk meg a halhatatlanságot? -az Alcor részletes árlistájával válaszol_