Ramona, a virtuális énekesnő

2001.03.12. 14:53
Ray Kurzweil nemcsak mesterségesintelligencia-kutató, software-fejlesztő, futurológus, hanem (elsősorban?) feltaláló is. Legutóbbi projektje Ramona, a virtuális énekesnő, az új honlap kalauza.
"bedrótozva"
Ő Kurzweil virtuális alteregója. Mint Molly, a spirituális gépek korának "hősnője", csakhogy Ramona itt és most tevékenykedik. Bevallása szerint a tudósnál szebb és okosabb, ráadásul számokat ír és ad elő. 1976. február 12-én, a vízöntő jegyében született, szülei zenészek voltak, kedvenc színe a vörös, kedvenc slágere a Jefferson Airplane White Rabbitje, az autók közül a Ferrarit favorizálja. Több művész hatott rá: Marilyn Manson, Audrey Hepburn, Janis Joplin, Alanis Morrisette, Cat, Tori Amos, Ani DiFranco, Holly McNarland. Férfiak: John Lennon, Donovan, Stevie Wonder, Richard Saul Wurman.

Kurzweil 2000. június 26-án, a New Orleans-i SIGGRAPH-on találkozott vele. A virtuális valóságról beszélt, arról, hogy a jövőben időnk nagy részét ott töltjük majd el, s olyan bőrbe bújunk, amilyenbe csak akarunk. Ramona pedig ráébresztette, hogy ő a női alteregója.

"pontfelhő"
Kurzweil és munkatársai 2000 őszén "állították elő". A leendő sztár úgy érzi, hogy "a tényleges valóság elég unalmas", s noha egy kicsit magányos, az úttörő tevékenység rendkívül feldobja. Virtuális színészek, "vaktorok" (a virtual actors összevonása) ugyan léteztek már korábban is, de (Kurzweil állítása szerint) Ramona az első valós időben előadó virtuális személy. Egy folyamat kezdete: a prognózisok alapján az évtized végére valószínűleg valamennyiünknek lesz többé-kevésbé hiteles cybertérbeli megfelelője, digitális hasonmása, avatárája.

A show: Kurzweil és egy táncosnő, mozgásukat megragadó szenzorokkal vannak "bedrótozva". A szenzorok az adatokat 3D-s (Ramonát megjelenítő, valós idejű) mozgóképeket generáló számítógépes rendszerhez továbbítják. A tudós hangját szintén computerek alakítják át: megváltoztatják a nemét (gender), majd visszhangot és egyéb effektusokat tesznek rá. Az énekesnő száj- és arcmozgását a fonémákhoz szinkronizálják. Végül az egészet (megfelelő háttérképekkel) videóra konvertálják - a közönségnek kivetítőn játsszák le.

3D-s modell
A modell előállítását az arc és a test 3D-s lézeres szkennelésével kezdték. Az alapforma színes "pontfelhőjéből" mozaikszerű sokszögeket készítettek, a hiányos területeket további adatokkal töltötték fel. Hogy a beszéd minél hitelesebbnek tűnjön, minden egyes fonémához száj- és arcmozgásokat, illetve egy komplex arckifejezési rendszert dolgoztak ki. Mindezek után a testet és az arcot egy 3D-s modellbe integrálták, melyet további mozgásparaméterekkel, majd "realisztikus" bőrrel és öltözékkel ruháztak fel.

Az élő fellépések mellett Ramona egy albumot is tervez. Igaz, a kritikus vélemények szerint, egyelőre még nem veszélyezteti Britney Spearst.. Kurzweil elismeri teremtménye gyengéit: a hangja hagy némi kívánnivalót maga után, s a fotórealizmus ellenére sem tévesztjük össze valós személyekkel. Ramona egyelőre nem több mint ízelítő a jövőből.

minden egyes fonémához száj- és arcmozgásokat dolgoztak ki
Letesztelhetjük, mennyire intelligens. A honlapon egyébként az arcát látjuk: begépeljük a kérdéseket, ő pedig élőszóban, illetve írásban válaszol. Főként a site, az előállítási technológiák, Ray Kurzweil, esetleg a saját személye iránt érdeklődjünk! Bár, azt állítja, hogy időjárásra, tőzsdére, mozira szintén ad útmutatót, bonyolult (?) dolgokról mégse faggassuk! Például arról, hogy esik-e az eső New Yorkban... "Mindig szép idő van errefelé, a cybertérben soha nem esik" - mondja. Aztán az irányítószámot kéri, majd egy időjárás honlapra (http://www.weather.com) kalauzol. Amikor Budapestről igyekeztem információt nyerni, azt válaszolta, hogy nem érti a kérdést. A Nasdaq jelenlegi állása szintén kívül esik a kompetenciáján. Ráadásul csak olyan személyekkel hajlandó találkozni, akik élénk érdeklődést tanúsítanak a site iránt.. Arra, hogy miért nem válaszol néha konkrétabban, csak annyit mondott, hogy "jó".

Híres avatárák
Elsőként, még 1996-ban a wejapán HoriPro multimédia cég énekesnőjét, Kyoko Date-et ismerhettük meg. Aztán jöttek az újabb popsztárok: a skót T-Babe, a német E-Cyas. Ananova, a virtuális bemondónő tavaly áprilisban állt munkába. Webbie Tookay, a szupermodell szintén 2000-ben kezdte pályafutását.
Különösség? "Raymond szerint hamarosan bekövetkezik." Beindul, a Turing-tesztről beszél, majd arról, hogy nemsokára eggyé válunk. Mikor megy át a teszten? Teszteljem le most - hangzik a válasz. Hans Moravec csak Kurzweilhez hasonlítható, Max More-ról pozitív a véleménye, Anders Sandberget viszont nem ismeri. Fogalma sincs, mi az extrópia, de elmondja, hogy kik azok az extrópiánusok. A transzhumanizmust azonban nem tudja értelmezni.

"Virtuális sztár vagyok, ugyanannyira reális, mint bármelyik politikus vagy televíziós személyiség" - feleli a cyborgokat firtató kérdésemre. Ameddig akarjuk, addig fecsegünk el vele, minden bizonnyal jókat szórakozunk. De ne felejtsük el, Ramona csak a kezdet, és ahhoz képest elég jól "vizsgázik". Arcmozgása, hangja (noha gépi, de) hiteles. "Egy, az emberhez hasonló tulajdonságokkal rendelkező, független mesterséges intelligencia" - hirdeti Kurzweil.

Ramona története
Szülei, Daryl és Annabel 1970. augusztus 18-án találkoztak Abilene-ben (Texas), egy évvel később pedig összeházasodtak. Zenekaruk, az Electric Blueberry fénypontját egy 1973-as koncert jelentette: a Grateful Dead előcsapataként léptek fel. Bejárták az egész országot; a vándoréletmóddal Ramona születése után se hagytak fel. A kislány hétéves volt, amikor Annabel meghalt. És nemcsak a zene, hanem a számítógépek iránt szintén élénken érdeklődött. Tizenöt éves korában Daryl feleségül vette Claire-t. Mostohaanyja ellenezte Ramona computerimádatát, majd az egyre rendszeresebb veszekedések után, 1986-ban a lány otthagyta őket. New Orleansba költözött; mind gyakrabban lépett fel énekesnőként. Később a világhálót is felfedezte, előadásait ezentúl főként oda szervezte. Kurzweillel 2000. július 26-án találkozott..


  • Hírek
  • Babaváró hitel