Judit
3 °C
7 °C

Szempillantás

2002.12.11. 10:30
Magyarul is megjelent a neves lengyel sci-fi szerző legutóbbi, 2000-ben írt tanulmánykötete, a Szempillantás (Az emberi civilizáció perspektívái). Lem korábbi elméleti munkáit, a Dialógusokat, és főként a Summa Technoligae-t veti össze a tudomány és a technika jelenlegi állásával, lehetőségeivel.
"Nem mindentudó bölcs akarok lenni, hanem szabad író" - szögezi le a Bevezetőben. És így is jár el: szórakoztató, izgalmas stílusban, mindig (a néha nehézkes, döcögős fordítás ellenére is) könnyedén elemzi a rendkívül bonyolult, számos vitát, érvek és ellenérvek folyamát beindító témaköröket. Szinte szálldos az egyikről a másikra. Szálldos, de nem száll el: humorral, precízen, tárgyilagosan, két lépés távolságot tartva mereng, nem bedőlve trendi gondolatoknak, eszmeáramlatoknak. Nem bedőlve, de nem is elutasítva, egy kicsit - bevezetőbeli önmagát cáfolva - a sokat tapasztalt, sok kétnapos csodát látott tudós bölcsességével.

Stanislaw Lem
Pedig ugyancsak trendi témákat vet fel: fizikailag is halhatatlanná teheti-e az embert a tudomány és a technika? Léteznek-e ufók, teremthetünk-e kapcsolatot velük? Mit tartogat számunkra a klónozás és a genetika, vagy a robotika? Teremthet-e az ember mesterséges intelligenciát, s ha igen, akkor miért olyan döcögős tempóban? Hogyan viszonyul egymáshoz biológiai és technikai evolúció, milyen folyamatok idézték elő az élet keletkezését, és elképzelhetők-e ezek a folyamatok nem-földi közegben?

Csak néhány a számos érdekesnél érdekesebb kérdéskörből_ Lem nem válaszokat ad, hanem elgondolkozik és elgondolkoztat. Csapong közöttük - látszatra egymástól távoli témák között. És közben ráébreszt, hogy nem is annyira távoliak, hogy tényleg minden mindennel összefügg a (Világegyetemnek nevezett) nagy egészben. Nem felejtve - s ez egyben a könyv mottója is -, hogy "_ a kultúrateremtő emberi civilizációk mindössze az utolsó néhány másodpercet teszik ki a négymilliárd évet számláló geológiai órán."

Futurológia helyett

Arthur C. Clarke szerint a jövőt maximum ötven évre lehet prognosztizálni. Lem szkeptikusabb: a Bevezetőben a német szövetségi minisztérium számára 1993-ban készített "XXI. századi technológiákban" felvázoltakat viszonyítja a mához. A szerzők ugyanis a következő hét szakterületet jelölték meg főirányokként: nanotechnológia, szenzortechnikák, adaptronika, fotonika (elektronok helyett fotonok), biomimetikus (élő szöveteket utánzó) anyagok előállítása, fullerén-alkalmazások, neuroinformatika és mesterséges intelligencia. Tévedtek, vagy sem, a jövő kérdése. Viszont abban mindenképpen melléfogtak, hogy a világhálóról, vagy a biotechnológiáról (és az abból fokozatosan kifejlődő makrogenetikáról) említést se tettek. Pedig még csak tíz év telt el...

"Hálátlan feladat jóslásokba bocsátkozni a jövő technológiáit illetően, de még ennél is nehezebb a technology assesment, vagyis hogy megjósoljuk, milyen civilizációs és kulturális-társadalmi hatásokkal fog járni az új technológiák bevezetése" - vonja le a következtetést Lem. Az általánosságokon történő túllépést, a konkrétumokba, részletekbe menő előrejelzéseket pedig egyszerűen képtelenségnek tartja.

E megállapítások fényében tekint vissza a Summa Technologiae-ra is.

Elméleti tudomány, alkalmazott technológia

Számos példával szemlélteti "az elméleti tudás és az ember gyakorlati tevékenysége közti különbséget": a mesterséges intelligenciáról szinte mindent megírtak már, mégse sikerült eddig a Turing-tesztet maga mögött tudó, vagy - egy újabb trendet követve - megkerülő AI-t teremteni. A robotok is csak speciális műveleteket sajátítottak el, akaratlagos cselekvésre viszont képtelenek. Hiába tudunk egyre többet génjeinkről, még (szerencsére) messze járunk a "fantasztikus atléták, művészek, matematikai zsenik gyártásától." És bármennyire vonzónak tűnik is az emberi autoevolúció, egyelőre csak uralkodunk önmagunk felett, s nem alakítjuk önmagunkat.

Nem állítja, hogy mindez lehetetlen, ám a hurráoptimizmustól óva int. Miközben nemcsak a "futurológusok kaleidoszkópján keresztül vizsgált jövő", hanem a múltról kialakított képünk is állandóan változik_

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?