A brit filmakadémia szerint 2015 legjobb játéka a... Fallout 4. Komolyan???

2016.04.07. 23:57

A brit tévé- és filmakadémia, a BAFTA 1998 óta ad elismeréseket a videojátékoknak, és 2004 óta ezeket külön rendezvényen, a British Academy Games Awardson (a sajtóban gyakran: BAFTA Games Awards) díjazza. Idén tehát 12. alkalommal rendeztek ilyen gálát, csütörtök este. Az első években platformonként külön díjakat adtak, de 2006 óta összevontan, kevesebb kategóriában osztották a díjat. Az elismeréseket szakmai zsűri ítéli oda, és elég nagy respektje van egy BAFTA-nak a játékszakmában – bár érdemes hozzátenni, hogy a zsűrinek néha kicsit a hazai cuccok felé hajlik a keze (mint azt az alábbiakban is látni fogjuk).

A korábbi évek legjobbjáték-díjasai a BAFTÁ-n

(A dátumok a díjátadó évét jelölik.)

2004 - Call of Duty

2005 - Half-Life 2

2006 - Tom Clancy's Ghost Recon Adwanced Warfighter

2007 - BioShock

2008 - Nem volt díjátadó, itt volt a váltás, hogy ősz helyett tavasszal díjaznak. 

2009 - Super Mario Galaxy

2010 - Batman: Arkham Asylum

2011 - Mass Effect 2

2012 - Portal 2

2013 - Dishonored

2014 - The Last of Us

2015 - Destiny

Az idei BAFTA Games Awardson összesen 16 kategóriában hirdettek győztest, és már a nevezéseken látszott, hogy nagyon furcsa eredmények fognak születni. A legtöbb nevezést ugyanis a – brit fejlesztésű! – Everybody's Gone to the Rapture kapta, 10 kategóriában, vagyis gyakorlatilag mindenben, ahova befért. Három jelölést díjra is váltott (a két zenei díjat és a legjobb szinkronhangot), de a legjobb játék díját nem tudta elvinni.

A játék egyébként 2015 egyik zajos indie sikere volt, merész koncepcióval: a játékos egy angol kisvárosban mászkál, ahonnan mindenki eltűnt, és a város különböző helyszínein, tárgyaival, illetve misztikus fényeket birizgálva próbálja kideríteni, mi történt – a játékmenet a felfedezés és a szemlélődés diadala az akció és a jól meghatározott küldetések felett.

Hasonlóképpen járt a – brit fejlesztésű! – Her Story, ami hét jelölést kapott, de a legjobb játékét már csak azért sem tudta elvinni, mert abban a kategóriában nem jelölték. Három díjat azért megkapott: a leginnovatívabb játék, a legjobb mobiljáték és a legjobb első játék díját. Ez is egy akciószegény indie cucc (amiről annyit hallottam, hogy most már kipróbálom), szintén elég szokatlan játékmenettel: gyakorlatilag egy darabokra szalámizott interaktív film. A játékosnak egy 1994-es rendőrségi ügyet kell felderítenie oly módon, hogy egy – brit! – nő apró fájlokra darabolt kihallgatási felvételeiből próbálja összerakni minden értelemben, hogy mi történhetett több mint 20 éve.

Három díjat kapott a – hoppá, amerikai! – Rocket League is, ami 2015 egyik legjobb rágógumijátéka volt: autós foci, és ezzel mindent elmondtam, csak azt nem hogy ez mennyire szórakoztató tud lenni. Sportjáték, családi játék, multiplayer játék nem volt ennél jobb tavaly az akadémia szerint.

A fontosabb kategóriák között említésre érdemes a legjobb játékdizájnt elnyerő Bloodborne (teljesen egyetértek, valami eszméletlenül egyben volt a látványa), a legjobb művészi koncepciójú Ori and the Blind Forest (fényes rókaszellem a sötét erők ellen – sima platformer, de igazából tényleg nagyon megkapó volt), a legjobb sztori kategóriában diadalmaskodó Life is Strange (epizodikus kalandjáték időmanipulációval, mellbevágó történeti csavarokkal), a legjobb eredeti játék díját elnyerő – brit fejlesztésű! – Until Dawn (túlélőhorror, de nem a mostanában divatos félkész MMO, hanem ez szóló játékra van kitalálva), végül a legjobb – brit! – játék, a – brit fejlesztésű! – Batman: Arkham Knight.

És hogy melyik lett a legjobb játék az akadémia szerint? A Fallout 4. Igen, az a Fallout 4, ami megjelenésekor megint kicsit félkész volt, ami sokak szerint túlságosan elhordott a szerepjátékoktól az fps-ek felé, és messze nem tudott olyan gazdag küldetéseket adni, mint nagy riválisa, a csodálatos Witcher 3. És még csak nem is brit!

A Fallout 4 az alábbi öt másik jelölt elől vitte el a trófeát: az említett Life is Strange, az Everbody's Gone to the Rapture, a Rocket League, a Witcher 3 és Kodzsima Hideo konamis hattyúdala, a Metal Gear Solid V-ös sorszámú része, a Phantom Pain. De kicsit igazságtalan vagyok; nem olyan meglepő a Fallout 4 győzelme, a neves játékdíj-átadókon eddig vagy ez nyert vagy a Witcher 3. a DICE díját például a Fallout 4 nyerte, a Golden Joystickot a Witcher 3, az Index tavalyi szavazását meg megint a Witcher 3.

A BAFTA egyik nagy vesztese így a Witcher 3 lett (7 jelölés, 0 díj), másik pedig a Metal Gear Solid V (4 jelölés, 0 díj). De olvasóink most igazságot tehetnek, vagy megerősíthetik a – brit! – akadémia véleményét: tessék szavazni most, a hat jelölt közül önök kinek adnák a díjat?

És a Godmode olvasói szerint melyik a legjobb a jelöltek közül?

 • 4388
  Witcher 3, éljen soká Ríviai Geralt!
 • 2440
  Fallout 4, a briteknek igazuk van!
 • 508
  Metal Gear Solid V, Kodzsima forever!
 • 502
  Life is Strange, epizodikus kaland az új kaland!
 • 325
  Rocket League, az autós foci fiatalon tart!
 • 165
  Everybody's Gone to the Rapture, indie power!

Az egyes kategóriák jelöltjei megtekinthetők a BAFTA honlapján (vagy kicsit átláthatóbban a Wikipedián). Listamániások kedvéért a díjazottak teljes listája minden kategóriában:

Legjobb játék: Fallout 4

Legjobb játékdizájn: Bloodborne

Legjobb sztori: Life is Strange

Művészi csúcsteljesítmény: Ori and the Blind Forest

Audio csúcsteljesítmény: Everybody's Gone to the Rapture

Legjobb eredeti játékzene: Everybody's Gone to the Rapture

Leginnovatívabb játék: Her Story

Legjobb brit játék: Batman: Arkham Knight

Legjobb első játék: Her Story

Legjobb családi játék: Rocket League

Legjobb mobilos/kézikonzolos játék: Her Story

Legjobb multiplayer játék: Rocket League

Legjobb sportjáték: Rocket League

Legjobb előadó/szinkronhang: Merle Dandridge,  Everybody's Gone to the Rapture

Legmaradandóbb játék: Prison Architect

Legjobb eredeti játék (aminek nem film, könyv, stb. az alapja): Until Dawn

BAFTA tagság (amolyan életműdíj): John Carmack