Mi ez, ha nem fociforradalom: az új FIFA-ban már beszélgetni is lehet

2016.06.13. 12:06

A nagy kiadók sajtótájékoztatóinak sorát általában a Microsoft nyitja a Los Angelesben tartott videojátékos kiállításon, az E3-on, idén az Electronic Arts akart az első lenni. Lássuk, volt-e bármi, ami miatt fontos volt ez a nagy sietség.

Természetesen az EA sem kerülte el a szivárgásokat, így a rendezvény előtt kikerült a netre néhány komolyabb újdonság, például a FIFA 17 történetalapú küldetésmódja és a Titanfall 2 egyjátékos kampánya.

Ettől függetlenül a show-t megnyitó Andrew Wilson (aki amúgy a cég vezérigazgatója) egy sor érdekes, még fejlesztés alatt álló dolgot ígért, és ha valaki csak az összefoglalót olvassa most, és volt szerencséje kihagyni magát a nyúlósra, unalmasra és néha nagyon furcsára sikerült rendezvényt, akkor az a valaki tulajdonképpen egyet is tud érteni vele.

Kezdjük a kiszivárgott dolgokkal. A FIFA-sorozatban eddig is volt olyan játékmód, ahol az egész csapat helyett egyetlen játékos sorsát irányítottuk, de ezt most megbolondítják azzal, hogy a pályán kívüli történésekkor érzelemalapú párbeszéd-lehetőségekkel reagálhatunk az elénk kerülő szituációkra. A demót kipróbálók beszámolója alapján a meccs előtti és a meccs utáni helyzetek például ilyenek, örülhetünk, hogy a haverunkat beválogatták a kezdőbe, aztán fintoroghatunk az edző meccs utáni értékelésén – eddig is ezt tettük, amikor három gólt szórtunk, de a gép lefitymálta a teljesítményünket, most legalább mindezt Mass Effect-szerű dialógusrendszerben tehetjük. Reméljük, hogy nem kizárólag az angol bajnokságban.

Persze a fociszimuláció is fejlődik, például élethű szurkolói verekedéseket, nemzetközi vesztegetési botrányokat, sokkal modernebb stadiono... Akarom mondani átdolgozott játékosintelligenciát, fizikát kapunk, illetve bővülnek a helyzetteremtés lehetőségei.

A Titanfall 2-ben is az egyjátékos sztorimód kapta a hangsúlyt, az október 28-án megjelenő játékból lehet, hogy választ kapunk az első rész legnagyobb kérdésére: minek mennénk ki egy háborúban lövöldözni az ellenségre egy perccel azelőtt, hogy óriási, páncélozott robotok hullanának az égből.

Ha már Mass Effect: csodálatos videót kaptunk az új, Andromeda alcímű epizódból. Ez egy teljesen új kaland, Shepard parancsnok és bandája kimarad a dologból. Az Androméda-galaxisba indított expedíció tagjaként csöppenünk majd a sztoriba, vagyis ezúttal mi leszünk az idegen létformák. Sokkal nagyobb, sokkal szabadabb játékot ígérnek a fejlesztők, nyitottabb világot, a Frostbite nevű motor dohog majd alatta (ahogy nagyjából minden, mostanában megjelent EA-játék alatt). A játékról kiadott videó egyfajta színfalak mögötti, a készítőket munka közben bemutató werkfilm, de szerencsére azért a játékból magából is van néhány érdekes részlet. Persze olyan apróságok, mint hogy mikor jelenik meg, még véletlenül sem hangoztak el.

Kicsit még a csillagok között maradva: nem egy, hanem rögtön három új Star Wars-játékon dolgozik a kiadó. Egy új Battlefront, egy akció-kalandjáték a Dead Space-ekkel hírnevet szerző (majd azt a Battlefield Hardline-nal valamelyest erodáló) Visceral Gamestől 2018-ban, és egy harmadik valami a Respawn Entertainmenttől, akiknek meg a Titanfallokat köszönhetjük.

A nagy nevek közül még a Battlefield 1 maradt csak, amiről szintén kaptunk egy új videót. Én őszintén kíváncsi leszek, mit hoznak ki a készítők abból, hogy az első világháború halottainak jelentős részét ágyútűzben odaveszett, csatát szinte soha nem látó katonák tették ki. Van új videó, iszonyatosan pörgős akció, oldalkocsis motorral géppuskázó, repülővel csapató, lóval rohamozó, léghajókat a földig égető villanásokkal. Úristen, de fogják gyűlölni ezt a játékot a történészek (és a játékosok, akik komolyan hiszik, hogy néhány percet leszámítva bármi első világháborús is lesz ebben a játékban)!

A kisebb horderejű bejelentések közül meg kell említeni az egyetlen új ötletet, a Fe című svéd játékot. „Személyes történet a természettel ápolt kapcsolatunkról”, szólt az összefoglalás, a videó alapján pedig a nyílt világúnak ígért játék leginkább az Okami és a Limbo (és még vagy egy tucat indie-siker) szerelemgyereke lehetne.  • Hírek
  • Hírek