Mindent letarol a virtuális valóság

2016.06.14. 20:12

Magyar idő szerint hétfőn este tartották meg a pc-s játékoknak szentelt E3 sajtókonferenciát. A rendezvényen ez újdonságszámba megy, de a szervezők nem hagyták ki a lehetőséget, hogy 1) megmutassák: a pc, mint játékplatform erősebb, mint valaha 2) eladjanak némi reklámidőt a legnagyobb hardver- és szoftvergyártóknak. Lássuk, milyen játékokkal illusztrálták, hogy a pc a király!

Warhammer 40K: Dawn of War 3. A pre-alfa verziót mutatták meg; most először láthattuk mozgásban a Relic stratégiai játékát. RTS lesz, de nem a Starcraft stílusában, inkább a Bungie-féle Myth: The Fallen Lordsra emlékeztető taktikai vonalon. A játék pc-exkluzív lesz, más platformra nem jelenik meg.

ARK: Survival Evolved. A mostanában igen felkapott survival játékok egy újabb képviselője, a Studio Wildcard gondozásában, csak ezúttal nem a vadonban vagy egy posztapokaliptikus világban kell helyt állnunk, hanem dinoszauruszok között. Az early access verzió már tavaly június óta elérhető, és már számtalan mod készült hozzá - ezt a fejlesztők egyébként erősen támogatják, nagy hangsúlyt akarnak fektetni a felhasználói tartalmakra. A végleges verzió idén decemberben jelenik meg, és a Playstation 4-től a linuxig minden platformon elérhető lesz.

Oxygen Not Included. Bolygókolonizálás-szimulátor – még kimondani sem egyszerű, hát még leírni. Az oldalnézetes indie játékból egy alig félperces trailert mutattak. A játékon a Klei Entertainment dolgozik, akik a Mark of the Ninját és a Don't Starve-ot is fejlesztették.

Giant Cop. Nehéz magyarázatot találni a látottakra, hacsak nem azt, hogy ez egy VR játék lesz, és így megbocsátható az abszurdnak szánt humor, a minimalistának szánt kopár grafika és az értelmetlennek tűnő játékmenet. Felülnézetből manipulálhatjuk egy tengerparti városka lakóit: a játékos lesz a Giant Cop, aki mindenbe belenyúlhat. Vajon pofozni is lehet majd őket, mint a Dungeon Keeperben a saját teremtményeinket?

Mount & Blade 2: Bannerlord. Sokkal jobban néz ki, mint az első rész, aminek a renoméja mára picit megkopott, de a folytatás ezen is segíthet. A trailerben egy piszok látványos várostromot nézhettünk végig íjászokkal, lovasokkal és lovasíjászokkal, de a végleges játékban a politikai, gazdasági és taktikai elemekre is nagy hangsúlyt fektetnek.

The Surge. A Deck13 játéka a tematikáját tekintve leginkább a Deus Ex: Human Revolutionre emlékeztet, a játékmenet viszont egy Platinum Games-játékot, a Vanquisht idézi. Akció-szerepjáték, mechákkal, robotokkal – látszik, hogy ugyanez a stúdió fejlesztette a Lords of the Fallent is.

Lawbreakers. Cliff Bleszinski, az Epic Games egykori vezető dizájnerének új játéka - az ő nevéhez fűződik többek között a Gears of War-széria is. A Lawbreakers multiplayer akciójáték, alacsony gravitációval, de magas vérengzési faktorral, lőfegyverekkel és közelharccal. A játék alfa verzióját hétvégén kezdik tesztelni; a fejlesztők fontosnak tartják a felhasználók visszajelzéseit. A konferencián sok szó esett a közösségi és multiplayer élményről. Ahogy CliffyB fogalmazott: ha az Overwatch a Street Fighter, akkor a Lawbreakers a Mortal Kombat.

A Lawbreakers bemutatója után Lisa Su, az AMD igazgatója lépett a színpadra, és a Radeon-kártyák előnyeiről tartott lelkes beszámolót. A cég rövidesen kétféle kártyát is piacra dob: az egyiket az e-sport rajongóinak szánják, a másikat a VR alkalmazásokhoz. Előkerült a VR Backpack is, ami gyakorlatilag egy hátizsákba épített számítógép, Alienware-logóval - ez a baromi erős és nagyon drága szinonimája az informatikában. Viszont tényleg kényelmesebb lehet így használni egy VR szemüveget, mintha egy asztali pc-vel kéne összekábelezni. És ha már VR, gyorsan bemutatták a

Serious Sam VR: The Last Hope-ot. A játéksorozat már igen régóta fut – 2001-ben jelent meg az első rész –, de a virtuális valóság felé nyitás nem hozott változást a játékmenetben. Ami röviden így foglalható össze: a képernyőn vannak statikus (álló) és dinamikus (mozgó) objektumok. Na, ami dinamikus (mozgó), arra lőni kell, amíg statikus (álló) nem lesz. Miért lenne ez kisebb buli, csak mert egy VR szemüveget viselünk közben?

Vampyr. Vámpíros horror-RPG a Dontnod Entertainmenttől, igen látványos kaszabolásokkal tarkítva. A bemutatott trailer inkább hangulatkeltésre alkalmas, de arra maradéktalanul.

Killing Floor 2. A Tripwire vérgőzös akciójátékához temérdek fegyver, karakter, ellenfél és pálya érkezik: a fejlesztők hivatalos csomagban kínálják a felhasználói tartalmakat. Újabb példája annak, amikor a fejlesztők bátorítják a modok készítését. De ők sem lustálkodnak: bejelentették a Killing Floor Incursiont – Oculus Riftre.

Superhot. Az időlassításra épülő lövöldözős akciójáték már hónapokkal ezelőtt megjelent, de ezúttal az Oculus Touchra kihegyezett verziót mutatták be. Mivel a játék egyik fő funkciója az időlassítás, a koncepció kimondottan jól működhet egy VR szemüveggel.

Tyranny. A szerepjáték-rajongók ezen a ponton kaphattak a szívükhöz. A Paradox Interactive és az Obsidian játéka izometrikus nézetű klasszikus fantasy játék lesz - de ezúttal a gonosz oldalt fogjuk szolgálni.

Observer. Talán az egész konferencia legizgalmasabb játéka, pedig csak egy rövid trailert láthattunk belőle. Horror, cyberpunk és paranoia a köbön: a játékban mások elméje fölött vehetjük át az irányítást, hogy rájuk szabadítsuk a saját legszörnyűbb félelmeiket. A fény- és hangeffektek persze elsősorban ránk fognak frászt hozni.

Turing Test. A fejlesztők le sem tagadhatnák, hogy sokat loptak a Portal alapötletéből, de nagyon jól tették: a Valve logikai elemekkel tarkított FPS-ét még senki nem próbálta meg lekoppintani. A látványvilág és a játékmenet egy az egyben a Portalt idézi, de a puzzle shooter amúgy is ritka állatfaj, meg kell becsülni az életben maradt példányokat. További pozitívum, hogy nem kell rá sokat várni, idén augusztusban már kapható lesz.

Futottak még:

  • Dropzone. Tankos-robotos valós idejű stratégia, 15 perces meccsekkel.
  • ArmA 3. Július 11-én jön az Apex nevű frissítés, új járművekkel, fegyverekkel és helyszínnel.
  • Overland. Posztapokaliptikus stratégiai játék.
  • Dual Universe. Űrstratégiai játék, a No Man's Sky komoly riválisa lehet, ha majd 2017-ben megjelenik.
  • Halo Wars 2. Alapvetően konzolra tervezett stratégiai játék, de készül a Windows 10-re tervezett port, egérre és billentyűzetre optimalizált irányítással.
  • Day of Infamy. Második világháborús multiplayer akciójáték, az early access verzió júliustól lesz elérhető.
  • Mage of Mystralia. Felülnézetes szerepjáték egy piros ruhás kislánnyal a főszerepben.
  • Deus Ex: Mankind Divided. Nem újdonság, nem is pc exkluzív, de láthattunk egy kis kedvcsinálót a játékmenetből.

A műsort Warren Spectorral, a Deus Ex- és System Shock-játékok tervezőjével zárták, de amilyen átgondolt, okos játékok kerültek ki Spector keze alól, annyira közhelyes frázisokkal zárja a műsort. Okos lépés volt a konferencia végére időzíteni, mert ilyenkor már az sem baj, ha a közönség állva elalszik.  • Hírek
  • Árfolyam