A Brexithez nyomja meg ezt a gombot

2016.06.24. 12:12

Számítógépes játék készült arról, milyen sötét világ vár a britekre, ha kilépnek az EU-ból. A játék fikció, és még a népszavazás végeredménye előtti napon jelent meg, de a friss döntés, vagyis Nagy Britannia egész Európát sokkoló kilépése új aktualitást ad neki.

A Paper Brexit nevű, teljesen szövegalapú játékban (vagy interaktív fikcióban) egy Brexit utáni Nagy-Britannia disztopikus alternatív történelme bontakozik ki egy újságíró történetén keresztül. Rögtön ütősen indul:

Nyomja meg ezt a gombot ez EU elhagyásához.

A sztori szerint egy szélsőjobboldali kormány vette át a hatalmat az országban. Olyan karakterek jelennek meg benne, mint a fiktív miniszterelnök Doris Thompson, de szerepel egy Blameroon nevű politikus is (a blame angol szó jelentése hibáztatás, felelősség), az Egyesült Államokat pedig Drumpf elnök irányítja.

Nem nehéz azonosítani a valódi szereplőket: a kilépés egyik fő támogatójának számító Boris Johnson volt londoni polgármestert, David Cameron frissen lemondott miniszterelnököt, és persze Donald Trump amerikai republikánus elnökjelöltet, aki már üdvözölte is a britek döntését. (Mondjuk Trump családneve régen valóban Drumpf volt.)

Egyre jobban aggaszt az az általános bevándorló- és együttműködés-ellenes, elszigetelődéspárti világnézet, amely eredendően együtt jár a kilépéssel

– mondta még a döntés előtt Greg Buchanan, a játék fejlesztője, akinek ezek szerint nincs jó napja 2016. június 24-én.

A játék innen letölthető.