Ötmillió dollárt sikkasztott, egymilliót elvert mobiljátékra

2016.12.12. 14:47

A 45 éves Kevin Lee Co 2008 májusától 2015 márciusáig kopasztotta rendszeresen alkalmazója, a nehézgépekkel foglalkozó Holt nevű céget. A kaliforniai férfi irányította a cég pénzügyi részlegét, és mint a számvitelért felelős vezető, ő felügyelte és kezelte a Holt folyószámláját. Co pozícióját kihasználva csaknem ötmillió dollárt sikkasztott a cégtől, a banki, pénzügyi jelentéseket manipulálva, meghamisítva, írja a Washington Post.

Co egyrészt az ilyenkor szokásos luxusra szórta a pénzt: drága autókat vásárolt, golfklubtagságot tartott fenn, plasztikai műtétekre is költött rendesen. Másfelől valószínűleg eszetlenségi világrekordot állított be: egy kész vagyont játszott el a Game of War nevű mobiltelefonos játékban.

Mint az jól ismert, a Game of War-hoz hasonló, úgynevezett freemium játékok alapból ingyenesek, de ahhoz, hogy egyre többet érhessen el (szintugrást, karakterfejlesztést, ritka fegyvereket stb), és ne érezze az addig befektetett játékidőt pazarlásnak, a játékosnak előbb-utóbb fizetnie kell, azaz az élvezetes játékélmény fenntartásához rendszeres költéseken keresztül vezet az út. Na ebben lépett kapásból vagy tíz szintet Co.

Make money not war
Make money not war
Fotó: GoW / Facebook

Míg egy átlagos GoW játékos évente 550 dollárt öl a játékba, és persze hallani kirívó,több ezer, tízezer dolláros költekezésről is, Co ennél nagyságrendekkel többet: közel egymillió dollárt költött az appon belüli vásárlásokra. Igen, egymillió dollárt. Csaknem 300 millió forintot. Egy telefonos játékban.

A GoW, amely magát “a világ legnagyobb multiplayer stratégiai játékának” titulálja naponta 1,6 millió dollár bevételt termel. Ez alapján úgy tűnik, a lenge öltözetű Kate Upton főszereplésével készült, a 2015-ös Super Bowl idején is sugárzott reklámra költött 40 millió dollár az utolsó centig jól elköltött pénz volt.

A részben beismerő vallomást tevő férfi ügyében még nem született ítélet, ha minden vádpontban bűnösnek találják, akkor több mint 4,5 millió dollár kártérítést kell fizetnie, valamint évtizedekre börtönbe kerülhet.