Igazi bolygóvadászokká válnak az Eve Online játékosai

2017.04.19. 07:14

Naprendszerünkön kívüli bolygók felkutatásához nyújthatnak segítséget a csillagászoknak az Eve Online masszív többjátékos online űrhajós szerepjáték játékosai, írja a MIT Technology Review. Az Európai Űrügynökség (ESA) Corot nevű műholdja 2006 óta gyűjti a megfigyelt csillagok fényében bekövetkezett változások adatait, 167 ezer felvételből álló kollekciójából eddig körülbelül 30 exobolygót tudtak minden kétséget kizáróan azonosítani a kutatók. Ennél azonban több is rejtőzhet az adathalomban, ezért több szem többet lát alapon megnyitják az adatbázist és beintegrálják az Eve Online rendszerébe.

A 2003 óta futó, folyamatos fejlesztés alatt álló Eve Online világában a játékosok hatalmas, több száz, akár több ezer fős szövetségekben küzdenek a galaxis feletti uralomért. Az előfizetéses játékban több ezer naprendszer található, a játékosok bonyolult politikai, diplomáciai, gazdasági és katonai szövetségek rendszerében mozoghatnak, esetenként kiadós csatákban részt véve.

A keményen tudományos alapú exoplanéta-gamifikáció júniusban indul a játék részeként, ami egyben a legnagyobb civil részvételű tudományos projekt lesz, ha tényleg tíz-, százezrek vesznek részt benne, mint azt a kutatók remélik.

Az exobolygókat (mint legutóbb a nagy hírverést kapott TRAPPIST-1 csillag bolygóit) a központi csillaguk fényében bekövetkező változásokat elemezve fedezik fel egyre nagyobb számban. Erre a célra általában számítógépes algoritmusokat használnak a csillagászok, de sok olyan felvétel van, aminek elemzéséhez az emberi szem alkalmasabb, mert az emberi agy intuitívabb a látott zaj, rendellenes adatok értelmezésében.

Ezért a Corot által begyűjtött 167 ezer felvételt beillesztik az Eve Online meglévő narratívájába, és amint a játékosok találnak valami figyelemreméltót, a rendszer jelez a fejlesztőknek. Amint öt játékos is jelez egy adott képpel kapcsolatban, a Genfi Egyetem megkapja további elemzésre azt. Ha végére érnek a Corot adatainak, akkor a NASA Kepler űrtávcsövének adatait is betáplálják az Eve rendszerébe. “A lehetőségek végtelenek” – mondta ezzel kapcsolatban Bergur Finnbogason, az Eve Online-t megalkotó izlandi cég egyik játékfejlesztője.