Azonnal játszanánk az új Wolfensteint

2017.06.12. 09:19

A legnagyobb videojátékos expón, a Los Angeles-i E3-on pár éve már a Bethesda is nagy csinnadrattával, színes-szagos sajtókonferencián jelenti be újdonságait, akárcsak a Ubisoft. Szép teljesítmény egy olyan cégtől, amit 1986-ban azért alapítottak, hogy egy bénácska sportjáték megjelenhessen. Azóta a vállalkozás vállalattá nőtt, és több szerencsés felvásárlással (valamint kismillió perrel) a háta mögött a Bethesda mára a játékipar egyik legfontosabb kiadójává vált.

Ehhez képest az idei E3-konferenciájuk eléggé fékezett habzású volt. Kevesebb mint 40 perc alatt lezavarták, csak Peter Hines főmarketinges képviselte a céget, és a rövidke montázsok között csak két igazi újdonság akadt (igaz, ezeket is előre rebesgették, mert a kiszivárgások már jó ideje az E3 részei). A rendezvény végén aztán Hines elejtette, miért alakult így a sajtókonferencia: minden, amit bemutattak, még idén megjelenik. Ez éppen ellentétes iskola azzal, amit például a Sony képvisel, de így is lehet.

A magyar idő szerint hétfőn reggel hatkor kezdődő bejelentésen egy cuki felvezető blokk után – Bethesda-dolgozók gyerekei mondták kamerába, hogy mivel foglalkoznak a szüleik a cégnél – az éppen futó Bethesda-sikerek további fejlesztéseiről volt szó. Bőven elég címszavakban megemlékezni róluk:

  • A cég a Doom VFR-rel és a Fallout 4 VR-rel teszi le névjegyét a virtuális valóságban. Mindegyikből csak pár villanást mutattak, a Fallout 4 levegőben lógó fegyverei elég furán hatottak (bár ez a VR-stílus sajátja).
  • A The Elder Scrolls Online új nagy kiegészítője, a Morrowind már meg is érkezett, játszható.
  • Az Elder Scrolls-kártyajáték, a Legends is kap kiegészítőt (Heroes of Skyrim), és androidos, iOS-es portot.
  • Na még egy kis Elder Scrolls: a széria legutóbbi főjátéka, a Skyrim megjelenik a Nintendo új konzoljára, a Switchre. Bocsánat, de röhögőgörcsöt kaptam, amikor megláttam, hogy a bemutató videóban egy júzer Amiibo-babát tart a konzolhoz, aztán a Zelda-játékok Linkjét irányítja benne, csuklómozdulatokkal kardozva, a Switch kontrollerparódiájával.
  • A cég támogatja a játékaikhoz mindenféle barkácskiegészítőket, modokat gyártó modderek közösségét. Még a nyáron kapnak egy Creation Club nevű eszközt, hogy könnyebb legyen a dolguk.
  • A Dishonored 2 is kap egy kiegészítőt Death of the Outsider címmel, szeptember 15-én jelenik meg.
  • A Quake Championsnak már zajlik a bétatesztje, és a nyilvánvalóan esportra szánt játék életében a következő fontos lépés azt egymillió dolláros összdíjazású Quake World Championship, ami augusztus 26-án lesz Dallasban.

A Bethesda a bemutató végére hagyta két nagy dobását, mindkettő folytatás. Az egyik a The Evil Within 2; akár csak az első rész fejlesztését, ezt is az a Mikami Sindzsi vezeti, aki a Resident Evil sorozat egyik atyja volt. Misztikus horror, amiben egy lányát elvesztett apa küzd a sötétben rejtőző iszonyatokkal és egy fehér szmötyivel, Duran Duran-feldolgozásra. Na jó, ennél biztosan több lesz, de a trailerből ennyi derült ki. A bemutató alapján játékmenetében engem kicsit az Alan Wake-re, wtf-faktorban a Death Strandingre emlékeztetett. Október 13-án, pénteken jelenik meg.

És végül jött a Wolfenstein II: The New Colossus, ami ellopta a show-t (mondjuk ezen a Bethesda-rendezvényen nem volt nehéz dolga). Bő nyolcperces trailerben megcsodálhattuk, milyen lenne az élet az ötvenes évek nácik által megszállt Amerikájában, aztán jött a horogkeresztes karhatalmisták nemezise, BJ Blazkowicz, jobb formában, mint valaha. A látottak alapján minden eddiginél sztorisabb Wolfenstein várható, amiben lángszórós robotkutyával is odapörkölhetünk majd a náciknak. Október 27. a tervezett megjelenési dátum, de én már azonnal játszanám.

A Bethesda az idei kínálattal biztosra ment, de nagy kiadóként ez valamennyire érthető (a rendezvény összes trailerét itt lehet megtekinteni). Az E3 további sajtókonferenciáiról, illetve magáról az expóról a héten a helyszínről számolunk be – remélhetőleg azért több olyan hírrel, ami nem egy-egy régi játék folytatásáról szól.  • Tippek
  • Árfolyam