Videojátékból faragják az új NFL-t

GettyImages-618784830
2017.07.23. 14:34

A Blizzard tavaly ősszel jelentette be, hogy minden eddigi esportversenynél nagyobb szabású, igazi világligát hoz létre az Overwatch köré. Ami alapvetően tök jó ötletnek tűnt, hiszen az Overwatch állati látványos és élvezetes játék, durván népszerű, és tényleg ideje lenne már, hogy jöjjön egy épkézláb új esportjáték a League of Legends, a DOTA 2 és a Counter-Strike GO mellé, mert hát egyik se mai gyerek már.

Aztán ahogy jöttek a részletek a tervezett szuperligáról, úgy kezdett az egész egyre valószínűtlenebbnek tűnni. 20 millió dolláros beugró egy csapat indítási jogáért. A hagyományos sportokhoz hasonló, városokhoz kötött csapatok, saját esportstadionokkal, hazai, és idegenbeli meccsekkel, online és tévéközvetítésekkel. Mint az NFL vagy fociban a Bajnokok Ligája, csak éppen globális szinten, az egész világra kiterjesztve.

Néhány napja pedig be is jelentették az első hét csapatot, akik mindezt vállalják is. A trend egyértelmű, itt nem az első generációs, lelkes gémerekből összeállt, alulról szerveződött csapatok vannak a célpontban, hanem az aktuális amerikai trend: a hagyományos látványsportok profi csapatai terjeszkednek a nézőiket lassan elszipkázó esport felé. Az eddigi indulók:

  • Boston – friss csapat, a New England Patriots NFL-csapat tulajdonosa, Robert Kraft áll mögötte,
  • New York – szintén most alapított csapat, a New York Mets baseball-csapat tulajdonosának fia, Jeff Wilpon a főnök,
  • Los Angeles – az Immortals nevű esport-sztárcsapaté a hely (fő befektetőjük a Memphis Grizzlies NBA-csapat),
  • San Francisco – az NRG Esports indul itt, amit Sacramento Kings NBA-csapat tulajdonosai alapítottak,
  • Orlando/Miami – a Misfits esport-csapaté a város, aminek a résztulajdonosa a Miami Heat NBA-csapat,
  • Sanghaj – a NetEase kínai internetes óriás a szponzor, ami a Blizzard többi játéka mellett az Overwatch-ot is forgalmazza Kínában,
  • Szöul – a tulaj egy Kevin Chou nevű fickó, aki a Kabam nevű mobilos-facebookos játékfejlesztő cég felfuttatásával, majd eladásával keresett laza 800 millió dollárt.

Mindez egyrészt elég jól hangzik, látni, hogy óriási pénzek és befolyásos figurák mozdultak meg a háttérben, és már látszanak a leendő nagy rivalizálások: keleti part a nyugati part ellen, San Francisco Los Angeles ellen, Boston New York ellen, Amerika Ázsia ellen, és így tovább. Másrészt azért egy igazi világligához ez még kevés, egyelőre nagyon Amerika-központú az egész.

Hol a Fradi?

A legfájóbb hiányosság, hogy nincs európai csapat, leginkább azért, mert errefelé az óriáscégek és a hagyományos sportklubok még nem indultak rá annyira az esportra. Nincs orosz csapat – bár a pletykák szerint erősen gondolkodik a beszálláson az Oroszország leggazdagabb embere, Alisher Usmanov által 100 millióval megszponzorált Virtus.Pro.

Az egy-egy kínai és dél-koreai induló is nagyon sovány annak tükrében, hogy mennyire fontos területnek számítanak az esportban. Dél-Koreában hagyományosan a hazai óriáscégek futtatnak esportcsapatokat, ehhez képest egy félig amerikai játékfejlesztő vitte el a szöuli csapat jogait, ami arra utal, hogy a Samsung vagy az SK Telekom nem nagyon érdeklődött. Pedig Koreában az Overwatch eszetlenül népszerű, megközelíti, egyes mérések szerint már le is nyomja a League of Legendset. Kína, ahonnan a nagy esportesemények online nézőinek óriási többsége jön, szintén alulreprezentált, pedig ott olyan megacégek nyomják a pénzt számolatlanul az esportba, mint az Alibaba vagy a Tencent. (És hogy mire ez a nagy esportos felindulás? A versenyszerű videojátékok nézői sokan vannak, egyre többen lesznek, fiatalok, van pénzük és szívesen költik. Ők az úgynevezett hirdetőknek kedves réteg. Erről itt írtunk bővebben.)

Persze a nulladik szezon idén év végi indulásáig még bőven van idő új csapatok indítására, a legfontosabb meghódítandó terület, azaz Európa mellett a Blizzard erősen reménykedik latin-amerikai, ausztrál és indiai csapatban is, hogy minél több legyen a potenciális drukker.

NFL-recept újratöltve

Első látásra a legfurább dolog a tervben a városhoz kötött csapatok ötlete, de valójában ez a nagy trükk. Mutatok egy térképet, azt ábrázolja, megyére lebontva, hogy Amerikában hol melyik NFL-csapat a legnépszerűbb:

A megoldás: mindenki annak a csapatnak drukkol, aminek a székhelyéhez a legközelebb lakik. Még akkor is, ha ez rohadt messze van, ez az íratlan törvény, ami alól csak nagyon indokolt esetben van kivétel. Az alaszkaiak simán szurkolnak a Seattle Seahawksnak, ahogy a Hawaii lakói is a San Francisco 49ersnek. Egy online játszható sportban semmi értelme földrajzi helyhez kötni egy csapatot, de ez segít a szurkolónak motivációt kapni ahhoz, hogy drukkoljon.

Márpedig egy szurkoló sokkal lelkesebben és többet néz meccset, és költ a kedvence merchandising vackaira, mint aki csak úgy, a játék szépségéért ült oda. Mi lesz a mai meccs? Misfits-Immortals? Erre az egyszeri kaliforniai simán vállat volt. Na de Miami Misfits - Los Angeles Immortals? Az teljesen más, erre már előkerül a sör, a popcorn, és átjönnek a haverok is, talpig Immortals mezbe öltözve.

Legalábbis ez a terv. És hát ha az NFL-nek (NBA-nek, NHL-nek, MLB-nek) bejött, miért ne jöhetne be az Overwatch-nak is?

Bónusz meglepő infó: felmérések szerint az esportot követők 42%-a nem játszik azzal a játékkal, aminek a meccseit nézi. Hagyományos sportoknál ez a magától értetődő alap: miért kellene kosaraznom ahhoz, hogy kosármeccseket nézzek a tévében? Vagy még jobb példa az amerikai foci, ahol a nézők 99%-a egyszerűen fizikailag lenne alkalmatlan a sport űzésére a legamatőrebb szinten is.

A videojátékoknál viszont ez nem ennyire egyértelmű, és ez korlátozza legerősebben a nézőszám növekedését, és az egész esport terjedését. Elvégre aki nem játszik maga is valamennyire aktívan mondjuk League of Legendsszel, az csak egy merő káoszt lát ott, ahol a hozzáértők izgalmas meccset és kreatív megoldásokat. Na erre cáfol rá ez a bizonyos 42%, és ezt próbálja meg az Overwatch nagyon tudatosan, a játékmenet kialakításával még feljebb tornászni. A játék nagyon látványos, karakteresek a szereplők benne, aránylag kevés, de nagyon jellegzetes szuperképességük van, és hát ahhoz nem kell különösebben hardcore gémernek lenni, hogy valaki egy bravúros fejlövést értékelni tudjon. A meccseket valóban eldöntő taktikai finomságok, a csapat-összeállítás trükkjei meg megmaradnak az igazán hozzáértőknek - de hát fociban is elég kevesen vannak, akik a fegyelmezett emberfogásnak és a jól kivitelezett lestaktikának jobban örülnek, mint egy harminc méterről a felső sarokba küldött szabadrúgásnak.

Van itt azonban még egy szám: 70 százalék. Ez az összes esportnéző közül azoknak az aránya, akik csak egy játék meccseit követik. Még az olyan, egymáshoz eléggé hasonló játékok esetén, mint a LOL és a DOTA2, is meglepően alacsony a mind a két esportot követők aránya. Úgy tűnik, egy játék követése is éppen elég drukkolnivalót ad egy átlagos nézőnek.

Éppen ezért különösen nehéz betörni a legnépszerűbb játékok közé esportban, és ezért lehet az, hogy a legnézettebb három játék, 8, 5, illetve 6 éves. Mindjárt érthetőbb, hogy az Overwatch League miért nem a gémerek, hanem a hagyományos sportok felől próbál nézőket szerezni: ha a Patriots tulaja az esportcsapatára rányitja a Patriots-rajongók felé már bejáratott marketinges csatornáit, azzal sokkal hatékonyabban hoz nézőket, mintha más játékok elől akarná átrángatni őket.

De persze ez az út is járható: az Overwatchnak műfajából adódóan a Counter-Strike GO a fő konkurense az esportok között, és úgy néz ki, nagyjából sikerült is utolérni nézőszámban. És ami még fontosabb: sikeresnek látszik a keleti nyitás is, ami esportban a kínai nézők figyelmének megragadását jelenti.

A kínaiak nagyon durván rá vannak kattanva az esportra, a tavalyi LOL világbajnokság rekordnézettsége, 28,2 millió streamnéző például úgy jött össze, hogy abból 26 millió kínai volt. Vagy nézzük az eddigi legnagyobb idei DOTA2-verseny, a Kiev Major nézettségét: 320 ezer az angol streamen, 470 ezer az oroszon, 4,8 millió a kínain. Az éppen most zajló Counter Strike-ok Krakow PGL Major számai: 430 ezer angol, 100 ezer orosz, 800 ezer kínai. Na, ehhez képest a tavaly őszi APAC Premier 2016-on az Overwatch-nak sikerült 2,6 millió nézőt összehoznia, csak Kínából. (A számok a legmagasabb pillanatnyi nézőszámot mutatják az élő streamen; az hogy összesen hányan néztek bele a meccsekbe, nyilván jóval magasabb.)

Mi kell még?

A focinak van C. Ronaldoja, Messije és megszámlálhatatlan legendás rivalizásása a Barcelona–Real Madridtól a Fradi–Újpestig. Az Overwatch League-nek ugyanilyen hősökre és legendákra van szüksége, akiket lehet imádni, utálni, drukkolni nekik, vagy éppen ellenük. Az esport már elkezdte kitermelni a maga sztárjait, ott van például Faker, a háromszoros világbajnok League of Legends-félisten, akit Dél-Koreában a popsztároknak kijáró rajongás övez.

Vagy DOTA2-ben Sumail, a pakisztáni csodagyerek, aki 16 évesen vitte világbajnoki címig az Evil Geniuses csapatát. Overwatchban is ilyeneknek kellene születniük, és a városokra épített csapatmodellel jó úton is járnak, készen gyártott ősi riválisokkal indulhat már a bemelegítő szezon. Ami elvileg idén ősszel el is startol; a tévés közvetítésre már megvolt a bemelegítés a TBS amerikai kábeladó ELEAGUE műsorával.

A következő hat hónap fogja meghatározni, milyen lesz az esport a következő pár évtizedben.

- ezt Noah Whinston, az Immortals alapítója mondta, aki persze a hét első csapat egyikének vezetőjeként elfogult, de így is igaza van alapvetően. Az Overwatch League-gel vagy szintet lép az egész esport-biznisz, és a hagyományos látványsportokkal egy kategóriába kerül a szórakoztatóiparban, vagy olyan bukásnak leszünk szemtanúi, amilyet nem látott még a világ.