Kétmilliárd forintos esportrendezvény helyezi fel hazánkat a világtérképre

2018.01.10. 14:44

A kormány 2017 őszén egy vicces elírással megjelenő határozatban döntött a visegrádi országok közötti e-sport bajnokság és konferencia támogatásáról. A Magyar Közlönyben először kétmillió forint jelent meg a program támogatásaként (hibásan), aztán rájöttek, hogy lemaradt három nulla, és a következő számban 2 milliárdra javították az Egymillióan a Magyar Esportért Egyesületnek kiutalt összeget.

future

A Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia esportolóinak szervezett rendezvényre szerdától lehet nevezni, négy játékban. Két csapatsportágban (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive) és két egyéniben (Clash Royale, FIFA18), a pénzdíjas versenyek területi selejtezővel kezdődnek, a döntőket pedig a fesztiválon rendezik.

A "Jövő sportja - a sport jövője" szlogennel induló nemzetközi sportesemény összdíjazása egymillió euró (313 millió forint) lesz.

A regisztráció megkezdésének alkalmából tartott sajtótájékoztatón Deutsch Tamás, a kormány Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztosaként, és egyben a rendezvény egyik szervezőjeként beszélt a médiának a fesztivál horderejéről, és egyben felvázolta a magyar e-sport jövőképét.

Az MTI beszámolója szerint Deutsch elmondta, hogy

  • A V4 Future Sports Festival a magyar esportot Európa, sőt a világ térképére felhelyező rendezvény.
  • A sport digitalizálódása javában zajlik, és az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakította a sport minden részét.
  • Ennek az egésznek az e-sport a zászlóshajója, amely Magyarországon nagy, erős és összetartó közösséget hozott lére.
  • Magyarországon rendszeresen egymillió ember játszik videojátékkal, az aktív esportolók száma pedig a 250 ezret is meghaladja.
  • Az esport az egyik legnagyobb ütemben fejlődő tevékenység a világon, aki kimarad most ebből, az lemarad.

Ami a praktikus információkat illeti, az eseményt rendező Egymillióan a Magyar Esportért Egyesület elnöke, Bíró Balázs elmondta, hogy a fesztivált két budapesti helyszínen, a BOK Csarnokban és a Körcsarnokban tartják, a konferenciát pedig a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában. Mindkét eseményre ingyenes a belépés, de regisztrálni kell.

A sajtótájékoztatón jelen volt Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, az esport társadalmi védnöke, aki az MTI szerint elárulta, hogy "tíz évvel ezelőtt a PC-ről állt át a konzolos játékosok közé, és leginkább az autós szimulátorokat szereti, de a lövöldözős is a kedvencek közé tartozik nála".

 A visegrádi négyek közötti első esportbajnokságot és -konferenciát március 23-25-én rendezik meg. nevezni a szerda este 20 órától élő v4futuresports.eu-n lehett.  • Hírek
  • Hírek