Egy dühös csoport már tűkön ülve várja, hogy végre bedőljön az összes rohadt kriptovaluta

2018.01.19. 10:21

Szinte még sosem volt olyan nagy a kereslet a csúcsminőségű pécés videókártyák iránt, mint manapság. Ezeket a kártyákat többnyire a játékosok vásárolják. Bár a számítási teljesítményük alapján másra is használhatók, a kilencvenes évek vége (és az első 3d gyorsítókártyák megjelenése) óta a 3d kártya minden játékos kedvenc hardvere.

Aztán jött a kriptovaluta, és mindent megváltoztatott. Több amerikai hírportál, napilap és dühös fórumbejegyzés tanúsága szerint a legnagyobb elektronikai üzletekben teljesen letakarították a videokártyák polcait. Bár az eladatlan példányok többnyire leárazva várják, hogy gazdára találjanak, ma ezek a kártyák a bolti árnál drágábban cserélnek gazdát az eBayen és a Craigslisten.

„A kriptovaluta nem dögölhet meg elég hamar!”

– summázta a közhangulatot a Reddit egyik fórumozója. A düh oka, hogy a kriptovaluta árfolyamrobbanásánál sokan megszimatolták az új aranylázat, és saját, valutabányászatra alkalmas gépeket raktak össze. Ennek viszont kulcsfontosságú eleme az erős videókártya – lehetőleg egyszerre többet is bekötve az alaplapba.

A kalandvágyó bányászok sáskaként rohanták le a videókártya-piacot, és nem hagytak sok mindent maguk után. Eközben a játékosok, akik a saját gépüket akarják fejleszteni, hogy ne akadjon rajta Ultra felbontáson a Doom, kénytelenek a használtpiacon és az aukciós oldalakon keresgélni. Mások azon spekulálnak, hogy ne adják-e el nagy haszonnal a néhány hónapja vásárolt, egyébként is méregdrága kártyáikat.

A PC Part Picker cikke szerint tavaly tavasszal 200 dollárba került egy AMD Radeon RX 570-es kártya, és 250-be a valamivel fejlettebb RX 580-as. Júliusra mindkét kártya ára 350 dollár körül mozgott. Ősszel az árak valamivel csökkentek, de azóta ismét elszálltak: az RX 580-ért ma simán elkérnek 400 dollárt. A dolog odáig fajult, hogy egyes amerikai üzletek megszüntették a videókártyákra vonatkozó pénzvisszafizetési garanciát, mert a kártyák ára túl ingadozóvá vált.

(Ars Technica)