Egy dühös csoport már tűkön ülve várja, hogy végre bedőljön az összes rohadt kriptovaluta

2018.01.19. 10:21

Szinte még sosem volt olyan nagy a kereslet a csúcsminőségű pécés videókártyák iránt, mint manapság. Ezeket a kártyákat többnyire a játékosok vásárolják. Bár a számítási teljesítményük alapján másra is használhatók, a kilencvenes évek vége (és az első 3d gyorsítókártyák megjelenése) óta a 3d kártya minden játékos kedvenc hardvere.

Aztán jött a kriptovaluta, és mindent megváltoztatott. Több amerikai hírportál, napilap és dühös fórumbejegyzés tanúsága szerint a legnagyobb elektronikai üzletekben teljesen letakarították a videokártyák polcait. Bár az eladatlan példányok többnyire leárazva várják, hogy gazdára találjanak, ma ezek a kártyák a bolti árnál drágábban cserélnek gazdát az eBayen és a Craigslisten.

„A kriptovaluta nem dögölhet meg elég hamar!”

– summázta a közhangulatot a Reddit egyik fórumozója. A düh oka, hogy a kriptovaluta árfolyamrobbanásánál sokan megszimatolták az új aranylázat, és saját, valutabányászatra alkalmas gépeket raktak össze. Ennek viszont kulcsfontosságú eleme az erős videókártya – lehetőleg egyszerre többet is bekötve az alaplapba.

A kalandvágyó bányászok sáskaként rohanták le a videókártya-piacot, és nem hagytak sok mindent maguk után. Eközben a játékosok, akik a saját gépüket akarják fejleszteni, hogy ne akadjon rajta Ultra felbontáson a Doom, kénytelenek a használtpiacon és az aukciós oldalakon keresgélni. Mások azon spekulálnak, hogy ne adják-e el nagy haszonnal a néhány hónapja vásárolt, egyébként is méregdrága kártyáikat.

A PC Part Picker cikke szerint tavaly tavasszal 200 dollárba került egy AMD Radeon RX 570-es kártya, és 250-be a valamivel fejlettebb RX 580-as. Júliusra mindkét kártya ára 350 dollár körül mozgott. Ősszel az árak valamivel csökkentek, de azóta ismét elszálltak: az RX 580-ért ma simán elkérnek 400 dollárt. A dolog odáig fajult, hogy egyes amerikai üzletek megszüntették a videókártyákra vonatkozó pénzvisszafizetési garanciát, mert a kártyák ára túl ingadozóvá vált.

(Ars Technica)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?