Nem kap több dobozos játékot a PlayStation Vita

2018.05.20. 21:42

Hat éve került a boltokba a Sony második és ezidáig utolsó kézikonzolja, a PlayStation Vita. A játékellátottsága már a kezdetekkor is problémás volt: nemcsak a külsős fejlesztők, de a Sony sem törte össze magát, hogy játékokat fejlesszen a gépre. A Sony most bejelentette, hogy felhagynak a dobozos Vita játékok forgalmazásával.

A hírt először a Kotaku szellőztette meg, de a Sony képviselője a Verge-nek is megerősítette, hogy az amerikai és európai részleg csakugyan kihátrál a dobozos játékok mögül. (Japánban továbbra sem áll le a forgalmazásuk – igaz, ott népszerűbbek a kézikonzolok, mint az angol nyelvterületen.)

A dobozos játékok forgalmazását a 2018-as pénzügyi év végén állítja le a Sony. Ez nem érinti a digitális játékok piacát, így a PlayStation Store-ból továbbra is tudunk Vita játékokat venni. Csak ezentúl nem a dobozos címre, hanem memóriakártyára kell költenünk, ha játszani szeretnénk.

Bár a Vitának voltak kimagasló eredeti játékai, ezeket – például a Gravity Rusht, a Persona 4 Goldent vagy a Final Fantasy X/X-2-t – más platformokon is lehetett játszani. A régebbi játékok és indie címek támogatása terén viszont igen erős platform: az eredeti PlayStation játékait éppúgy tudta futtatni, mint néhány PSP-s címet. A gép igen népszerű volt azok körében, akik a mai napig szívesen vesznek elő régi klasszikusokat – csak erre nem lehet tömegpiacot építeni.

(Kotaku | The Verge)