Bíróságon csap össze a világ két legsikeresebb videojátéka

2018.05.29. 20:58

A PlayerUnknown's Battleground fejlesztői beperelték az Epic Gamest egy dél-koreai bíróságon, mert szerintük az Epic játéka, a Fortnite a PUBG-t másolja. A fejlesztők azt akarják, hogy a bíróság vizsgálja ki, nem éltek-e vissza a szellemi tulajdonukkal.

A Fortnite és a PUBG egyaránt több millió játékost vonzanak. A koncepció mindkettőnél hasonló: ejtőernyővel ledobnak 100 játékost egy szigetre, akik aztán virtuális fegyverekkel addig ölik egymást, míg az utolsó embert kivéve mindenki meg nem hal. A koncepció a Battle Royale-t másolja, amiben egy csapat japán diákot küldenek egy szigetre, hogy öljék meg egymást.

A 2017 júliusában megjelent Fortnite-ban nyersanyagokat is lehet gyűjteni, hogy fedezéket építsünk belőle, de ettől eltekintve nagyjából ugyanazt tudja a két játék. Tényleg szembetűnő a hasonlóság, de aki kicsit is járatos a játékfejlesztésben, sejtheti, hogy a Fortnite-ot nem két hónap alatt dobták össze, így a jogsértés aligha valósulhatott meg: a két játék fejlesztése párhuzamosan zajlott.

Csakhogy a Fortnite-ot 2017 szeptemberében egészítették ki a Battle Royale játékmóddal, amiben 100 játékost ledobnak egy szigetre, és addig kell ölniük egymást, amíg csak egy marad életben. Erre már könnyebb jogsértést kiáltani – már ha eltekintünk attól, hogy az egymás lemészárlására kihegyezett háromdimenziós multiplayer akciójátékok ötlete az 1993-as Doom óta nem számít újdonságnak. (Ők lovagiasabban viselték, hogy a Doom sikere után boldog-boldogtalan saját szemszögű lövöldözős játékokat kezdett gyártani.)

A PUBG és a Fortnite egyaránt őrülten népszerűek. Az Epic Games februárban azt nyilatkozta, hogy a Fortnite világrekordot döntött azzal, hogy egyszerre 3,4 millióan játszották. A korábbi rekorder – nem fogják kitalálni – a PUBG volt, 3,3 millió játékossal.

Untitled-3

A Bloomberg úgy tudja, a PUBG nagyjából 1,3 milliárd dolláros forgalmat produkált a megjelenése óta. A Fortnite ingyen letölthető, de a játékosok pénzért vehetnek extra kiegészítőket, fegyvereket és tárgyakat, amikből havonta 200 millió dollár fut be az Epic Games számlájára.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a PUBG egyébként üzleti kapcsolatban van az Epic Games-szel, ugyanis ők gyártották a játék futtatásához szükséges Unreal grafikus motort.

(BBC News)