Elég nyálcsorgatósra sikerült a Polymega konzolrendszer

Polymega Cartridge SNES.png
2018.06.14. 14:20

Alapvetően két dologgal küzdenek manapság a régi konzoljátékok elkötelezett rajongói, akik nem elégednek meg az emulátorok nyújtotta szórakozással:

  • ha meg is vannak még a régi játékok adathordozói (catridge, cd, stb) nincs már működőképes hardver, amivel futtatni lehetne azokat,
  • ha van eredeti szoftver is meg hardver is, a futó játék nem néz ki valami jól a korszerű tévék szuper felbontásokban tündöklő kijelzőjén.

Ezekre a problémákra nyújt megoldást a Playmaji moduláris konzolja, a Polymega, amit Los Angeles-ben, a 2018-as E3 szórakoztató elektronikai kiállításon már úgy mutattak be, hogy hamarosan előrendelhető lesz.

Olyan hardveres megoldások már jelentek meg az utóbbi időben, amik a képernyőfelbontás problémájára kínálnak megoldást, a rendkívül tetszetős Polymega viszont azt ígéri, hogy bővíthető rendszerével támogatja a fő konzolmárkák régi játékait is. Eszerint például a már évtizedek óta cipősdobozban tartott több tucat Sega cartridge (azaz a játékot tartalmazó kazetta), vagy az eredeti Playstation CD-k a megfelelő lejátszórész megvásárlása után újra élvezhetőek lesznek.

A gyártó cég azt ígéri, hogy a Polymega segítségével újra tudnak játszani a gémerek a Playstation 1-en, Sega CD-n, PC Engine/TurboGrafx-CD-n és Neo-Geo CD-n kiadott játékokkal. A retrokonzol támogatja majd az összes régiójú és formátumú Super Nintendo, Sega Genesis/MegaDrive és PC-Engine/TubroGrafx-16 játékokat, valamint a NES észak-amerikai és európai régiós játékait, írja  a VintageIsTheNewOld.

A 250 dollárért kapható, leginkább a nagyon drága hi-fi berendezésekre hasonlító alapgépet 60 dolláros kiegészítőkkel lehet bővíteni, attól függően hogy milyen típusú konzolt szeretnénk vele a nappaliba, a 4k-s okostévé mellé varázsolni. Az egyes modulokhoz simán csatlakoztathatók a hozzájuk való, meglévő perifériák, de eleve jár hozzájuk új, dizájnban illeszkedő kontroller is.

Arról, hogy miképp működik a Polymega, annyit árult el a gyártó, hogy a legjobb teljesítmény érdekében felerészt hardveres, felerészt emulációs technológiával futtatja a régi játékokat. A hardverpuristák itt persze kissé gyanakodhatnak, hogy nem teljesen lesz ugyanolyan az élmény, mint gyerekkorukban, mindenestre a Playmaji azt ígérte ezzel kapcsolatban, hogy később, az előrendelés beindítása előtt, azaz még idén ősszel részletesen bemutatja, hogyan működik az általuk fejlesztett technológia.