A Fortnite a Google-ön akart spórolni, de a játékosok szívták meg

2018.08.27. 10:09

Ahogy néhány hete mi is megírtuk, az utóbbi évek egyik legsikeresebb játékát, a Fortnite-ot fejlesztő Epic úgy döntött, hogy a játék androidos változatát nem a hivatalos Play Áruházban teszi közzé, mert akkor részesedést kéne fizetnie az üzemeltető Google-nek. Így viszont biztonsági kockázatnak tették ki az appot külső forrásból letöltő játékosokat.

Most kiderült, hogy a félelmek be is igazolódtak: az appban komoly biztonsági rést találtak. Külön csavar a történetben, hogy ezt a Google fedezte fel, mert önszorgalomból mégis csak átvizsgálták az appot – írja a Mashable.

A biztonsági rés lényege, hogy ha a felhasználó telefonján már van egy rosszindulatú program, akkor az el tudja téríteni a külső forrásból származó letöltést, és a játék telepítője helyett egy észrevétlenül kártevőt tölt le a telefonra.

A Google augusztus 15-én fedezte fel a sebezhetőséget, és azonnal értesítette az Epicet, amely 48 órán belül ki is adta a javítást. A helyzet viszont ezután kicsit elmérgesedett a két cég között.

Az Epic ugyanis azt kérte a Google-től, hogy 90 napig még ne hozzák nyilvánosságra a hibát, hogy minél több idejük legyen a felhasználóknak telepíteni a frissítést. A Google viszont nem tett eleget ennek a kérésnek, hanem mindössze 7 nappal a javítás kiadása után közzétették a részleteket. (Erre minden joguk megvolt, mert a feltételeik szerint "90 nap elteltével vagy a javítás széles körű kiadása után" hozzák nyilvánosságra a hibákat.)

Az Epic szerint ők nagyon örülnek, hogy a Google besegített a hiba kiszúrásában, de felelőtlenség volt, hogy a cég nem várt a nyilvánosság elé állással, amit a Play Áruház kihagyása miatti pr-viszály ellencsapásának tudnak be.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?