Kína nekimegy az online játékoknak, amivel az egyik legfontosabb cégét szívatja meg

2018.08.31. 14:01

A kínai kormány bejelentette, hogy korlátozni fogják az új online játékok számát és a gyerekek videojátékozásra fordítható idejét. A korlátozások az ország legnagyobb techcégét, a Tencentet érintik a legérzékenyebben – írja a CNN.

A Tencent Kína egyik legfontosabb techcége, övék az országban a fizetéstől a taxirendelésen át szinte minden szolgáltatás lebonyolításához használt Wechat is. Emellett azonban ez a cég a világ legnagyobb játékfejlesztő cége is.

A céget már hónapok óta tépázza a kínai hatóságok egyre szigorúbb fellépése a játékokkal szemben. A mostani bejelentésre 5 százalékot esett a részvényei árfolyama, de január óta összesen már 30 százalékos mínuszban van, ami azt jelenti, hogy fél év alatt 160 milliárd dollár (44,7 billió forint) párolgott el a piaci értékéből.

A korlátozások miatt a Tencent Kínában nem juthat bevételhez többek között a világ egyik legnépszerűbb játékának számító PlayerUnknown's Battlegrounds után, de a hatóságok blokkolják a Monster Hunter: World című játékot is. A szintén elképesztően népszerű Honor of Kings tavaly okozott heves vitát az országban, mert a vádak szerint videojáték-függőséget okoz.

Kína jelenleg a világ legnagyobb videojáték-piaca, a Jefferies befektetési bank elemzői szerint az ágazat csak 2018-ban 38 milliárd dolláros bevételt fog termelni. A korlátozások nemcsak a Tencentet, hanem egy sor másik kínai fejlesztőt is érintenek. Egyelőre nem világos, hogy pontosan hogy fognak kinézni a korlátozások, illetve hogyan fogják a hatóságok betartatni például a gyerekeknek kiszabott időlimitet.

A korlátozásokat jegyzőz oktatási minisztérium egyébként nemcsak a cégeket, de a szülőket és tanárokat is felelőssé tette azért, hogy a gyerekek egyre többet videojátékoznak ahelyett, hogy például a szabadban játszanának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?