Már készül a Sony új játékkonzolja

2018.10.10. 09:32

Joshida Kenicsiro, a Sony elnöke megerősítette, hogy már dolgoznak az új játékkonzoljukon. A Financial Times-nak nyilatkozó Kenicsiro szerint szükségszerű, hogy a vállalatnak legyen új generációs hardvere. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy az új konzol neve PlayStation 5 lesz-e.

A Sony, más cégekkel párhuzamosan a videojátékok streamelési lehetőségeivel is kísérletezik:

  • A felhő alapú PlayStation Now szolgáltatással pc-n is futtathatók a PlayStation-játékok; a funkckió néhány tévén és Blu-ray lejátszón is elérhető.
  • Ezzel párhuzamosan a Microsoft bejelentette a Project xCloudot, amivel Xbox One-játékokat futtathatunk tabletről vagy okostelefonról. A nyilvános bétatesztek jövőre kezdődhetnek.
  • A Google múlt hétvégén mutatta be a Project Streamet, amivel a Chrome böngészőben futtathatunk játékokat. A technikai teszten a játékosok olyan új címeket is kipróbálhatnak, mint az Assassin's Creed: Odyssey.

A felhő alapú videojátékok egyik komoly hátulütője a késleltetés (latency). Ez azt jelenti, hogy a gombnyomást követő reakcióidő hosszabb lesz, ha az inputot továbbítani kell a hálózaton a szerverig, a szervernek meg vissza a saját eszközünkig. Minél távolabb van az adatfeldolgozást végző szervertől a játékos, annál hosszabb a késleltetés. A jó reflexeket igénylő akciójátékoknál, ahol a győzelem gyakran milliszekundumokon múlik, ez a megoldás használhatatlan lehet.

A Sony utolsó asztali konzolja, a PlayStation 4 csaknem 5 éve, 2013 novemberében jelent meg.

(BBC News)  • Hírek
  • Megtakarítás