Saját játékai kalózmásolataival és másfél milliós játékkonzollal állt elő az E3 szupertrollja

2019.06.10. 09:15

A Devolver Digital nevű kis, független texasi játékkiadó leginkább felejthető, kis költségvetésű, 12-egytucat kategóriás videojátékokban utazik, és egyetlen dolog különbözteti meg az összes hasonló cégtől (és éppen emiatt az egy dolog miatt a játékosok óriási kedvencei): az E3-as sajtótájékoztatói. Ilyesmit csak a milliárd dolláros óriáscégek szoktak tartani, nem 16 főt foglalkoztató ministúdiók, de a Devolvernek nagyon bejött az ötlet 2017-ben. A rengeteg káromkodással, művérrel és műbalhéval felvezetett prezentáció tulajdonképpen egy sajtótájékoztató-paródia volt, amiben a játékipar összes menő trendje megkapta a magáét. Mindenki imádta, így az esemény hamar az E3 kötelező kelléke lett. A tavalyi buli azzal ért véget, hogy a cégvezér

Nina Strutherst (fiktív figura persze) nyílt színen szitává lövik, így az idei folytatás sztorija akörül forog, hogy a krumpliként vegetáló CEO-t megpróbálják szereplésre alkalmas állapotba hozni. Elég vegyes sikerrel, de inkább mutatom, úgy az igazi:

A Devolver játékai általában elmaradnak eredetiségben és színvonalban a sajtókonferenciától, de idén mintha változott volna a trend. Leginkább abban, hogy már a bejelentett játékokról sem lehetett teljes bizonyossággal eldönteni, hogy komolyan gondolják-e őket, vagy csak videojátékos világ aktuális divathullámainak paródiái. Ott van például a Fall Guys, ami egy 100 személyes, akadályverseny-szerűség, cuki rajzfilmfigurákkal, amibe nem nehéz belelátni, hogy a Fortnite-ot és az egész Battle Royale-őrületet röhögi ki tele szájjal. Ha nem szimplán a reflexekre megy rá, hanem néha gondolkodni is kell - mint a trailerben a gigantikus gördeszkás jelenetnél - akár hosszú távon is szórakoztató lehet:

A Carrion egy horrorjáték, amiben mi vagyunk a gonosz szörnnyel - ez mondjuk ötletszinten annyira nem nagy újdonság 22 évvel a Dungeon Keeper után - és az előzetes videó alapján elég üdítő élménynek tűnik a csápos rettenettel felkoncolni mindenkit, aki szembejön a titkos katonai kutatóbázison. Mint valami inverz Half-Life, C64-es grafikával:

A Developer Bootleg csomagnál már látszott, hogy teljesen elgurult a gyógyszer a Devolvernél: a saját játékaik gagyi másolatait (egy betűvel eltérő címek, mint a majdnem eredeti kínai sportcipőknél, stb.) pakolták össze egy csomagba, és tolták ki a Steamre, 99% árengedménnyel. Csodálatos tévéshopos stílusú reklám is dukál hozzá:

Végül az Enter the Gungeon egy igazi játéktermi fénypisztolyos gép, kétszemélyes lövöldözés, mint a Time Crisis vagy a Virtua Cop, amikbe talán még mindenki emlékszik, mennyire könnyű volt beleszórni másfél kiló aprópénzt, aztán azon vitázni a haverral ordítva, hogy éppen ki miatt halt meg a kommandó már a második pályán. Ötezer dollárért (kb. Másfél millió forint) otthonra is beszerezhető, és igazán nem akarok célozgatni, de az Index hamarosan új irodába költözik, és pont lenne hely egy ilyennek a sarokban. Tulajdonképpen bármelyikben.  • Tippek
  • Hírek