Meghalt Brad McQuaid, az MMO-műfaj egyik atyja

2019.11.20. 15:53

51 évesen meghalt Brad McQuaid, a nagyon sok szereplős online szerepjátékok (MMORPG-k) műfaját definiáló és népszerűvé tevő EverQuest megálmodója és producere, aki haláláig a jelenleg is fejlesztés alatt álló Pantheon: Rise of the Fallen nevű játékon dolgozott – írja a PC Gamer.

A halálhírt a Pantheon hivatalos Twitter-fiókján közölték, a játékot fejlesztő Visionary Realms kommunikációs vezetője pedig a fórumon egy hosszabb üzenetben is elbúcsúzott McQuaidtől. Mint írta, a férfi egy igazi látnok volt, aki az álmaival és az elképzeléseivel emberek ezreire volt hatással, és örökre megváltoztatta a videójátékok világát.

Az MMO-s közösségben csak Aradune néven ismert McQuaid 1996-ban csatlakozott a Sony Online Entertainmenthez, ahol előbb vezető programozója, majd producere lett az 1999-ben piacra dobott EverQuestnek. Ez a játék volt az első olyan 3D-s motort használó MMORPG, ami pénzügyileg is sikeres tudott lenni, a hatása pedig akkora volt, hogy a mai napig lehet érezni az MMO-k piacán.

McQuaid 2002-ben lépett le a Sonytól, és megalapította a Vanguard: Saga of Heroes nevű játékot leszállító Sigil Games nevű stúdiót, amit végül pont a Sony Online Entertainment vett meg pár év múlva. Később aztán két évre vissza is tért a stúdióhoz, de végül ismét a függetlenedés mellett döntött, és Kickstarteren kalapozta össze a Pantheon: Rise of the Fallenhez szükséges pénzt.

Ez a játék 2017 vége óta van pre-alfa állapotban, a tavalyi PAX Easten pedig úgy tűnt, hogy tavaly év végéig elindulhat az alfája, a Visionary Realms azonban később visszatáncolt, és azóta se nagyon beszélt erről. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport