Amikor játszunk, mind 17 évesek vagyunk

GettyImages-539733545
2019.12.03. 00:04
25 éve került piacra az első PlayStation, ami a Discman-császár Sonyt a videojáték-ipar egyik legmeghatározóbb szereplőjévé kovácsolta. A konzol eddigi négy generációjából már több mint 450 millió darabot adtak el, és közeledik az ötödik verzió eljövetele.

A PS2 és a PS4 a világ legnépszerűbb játékkonzoljai, miközben az egy év múlva érkező a PlayStation 5-től pedig már most be van zsongva a játékvilág, de nem szabad elfelejteni az óriást, aminek a vállán ezek a konzolok állnak:

a ma 25 éves eredeti PlayStationt.

Ez a legtöbbeknek talán azért izgalmas, mert a Sony az előző évfordulókor is próbált kedveskedni a rajongóknak. Piacra dobtak egy limitált kiadású (12 300 darabbal gyártott) PS4-et, az eredeti konzol klasszikus szürke színében. Az Amazonon épp 540 ezer forintért adnak egy ilyet (az eredeti árcédulán 150 ezer forint szerepelt) , míg a PS4 Pro a cikk írásakor 110 ezer forintba kerül a PlayStation honlapján. Idén év elején pedig bejelentették, hogy a jeles év alkalmából kiadják mind a négy PlayStation-t 1:1-es méret- és súlyarányban kulcstartók formájában – csak igazi rajongóknak ajánlott.

Természetesen az összes limitált évfordulós konzol pillanatok alatt lerepült a virtuális polcokról, és mivel nem volt se gyorsabb, se erősebb, mint egy sima PS4, ez valószínűleg a nosztalgiának tudható be. Mert legyünk őszinték, van mire nosztalgikusnak lenni. 9 és fél év alatt 100 millió PlayStationt adtak el, a 12 éves ciklusa alatt pedig összesen 102 és fél milliót.

A Nintendo az utolsó pillanatban ugrott ki

A Sony PlayStation Japánban 1994. december 3-án került a boltokba, de a név nem volt teljesen új a közönségnek. A nyolcvanas évek vége felé a Nintendo – a videójáték-világ akkori éllovasa – CD-meghajtóval akarta megspékelni a következő konzolját, így összeálltak a Sonyval, hogy közösen létrehozzák a Play Stationt, vagy másik nevén a SNES-CD-t. 1991-ben akarták útjára indítani a koprodukciót, de a Nintendo akkori elnöke, Jamaucsi Hirosi (aki 1949-től 2003-ig vezette a vállalatot, amit egy kártyajátékgyárból az egyik vezető videojátékos vállalattá formált) átfutotta az 1988-as szerződést, amiben az állt, hogy minden játék, ami a konzolon CD-s formában megjelenik, azonnal a Sony karmaiba kerül. Ez nyilván nem tetszett az elnök úrnak, és titokban elkaszálta a Play Stationt.

Olyannyira rosszul érinthette ez a felismerés, hogy az 1991-es CES-en, ahol be kellett volna mutatni a Sonyval való közös munkájuk gyümölcsét, egy nappal azután, hogy a Sony bejelentette az együttműködést, a cég egyik vezetője színpadra állt, és közölte, hogy szakítanak a Sonyval, és inkább a holland Philipsszel dolgoznak együtt. Ezt egy rövid jogi huzavona követte, amit végül a Sony úgy oldott meg, hogy kidobta az eredeti Play Station terveit, és ezzel együtt leleményesen – hogy a Nintendo ne csaphasson le a projektre – a szóközt is elhagyták,

így megszületett a PlayStation márkanév.

Ugyan hardvert tudtak gyártani a Sonynál, játékokat nem, így hasonló problémába ütköztek, mint amivel később a rivális Xbox One elvesztette a generációs versenyt: honnan lesznek saját gyártású játékaik? Több akkori nagy fejlesztőcéggel is leszerződtek, mint például a Namco vagy a Konami, és megvették a Psygnosis nevű csapatot, hogy legyen saját játékuk is. Ezekből az üzletekből került a Sony első konzoljára a Mortal Kombat 3 vagy épp a Wipeout.

1994. december 3-i megjelenése után Japánban egy hét alatt 100 ezer PlayStationt adtak el, fél év alatt pedig 2 milliót. A nemzetközi megjelenés előtt kétes ügyletekkel Japánból az USA-ba és Európába is szállítottak és adtak el PS-eket, jelentősen a bolti ár felett. A PlayStation reklámjaival inkább a fiatalabb generációkat célozták.

Mindenki 17 éves, amikor videójátékokkal játszik

– magyarázta Lee Clow, a Sony akkori kreatív igazgatója. Szerinte a fiatalabbak a kicsit idősebb, ügyesebb játékosokra akarnak hasonlítani, míg a felnőttek újra fiatalok akarnak lenni, mikor játszanak.

Egy első kiadású Japán Sega Saturn
Egy első kiadású Japán Sega Saturn
Fotó: Wikipedia

A nemzetközi közönségnek az 1995-ös E3-on mutatták be a konzolt, közvetlenül az után, hogy a Sega körbemutogatta a 399 dolláros vadiúj Saturnt. A Sega-t a Sony bemutatója követte, ahol bejelentették, hogy a PlayStation csak 299 dollárba kerül majd. Hiába, akkoriban még a vadnyugathoz hasonlított az ipar.

Ha egy szekér megindul

Az amerikai induláskor mindössze 17 PS-kompatibilis játék szerepelt a katalógusban, de így is 100 ezren rendelték elő. 1995 végére a PlayStation már maga mögött hagyta az ötödik generációs versenytársait, a Nintendo 64-et és a Sega Saturnt is. Ezután jó pár évig a videójáték-ipar meghatározó konzolja tudott maradni.

Ami nem csoda, hisz teljes pályafutása alatt olyan játékok jelentek meg PS-re, mint a Metal Gear Solid, Kodzsima Hideo (Death Stranding) harmadik Metal Gear-játékaa Gran Turismo, a legnépszerűbb PS-játék több mint 10 millió eladott példánnyal; a vadászrepülős Ace Combat 2; a mára szépen ráncfelvarrt Crash Bandicoot; vagy a Rayman; de a konzolon kezdte pályafutását a Resident Evil-sorozat is. Az utolsó játék, amit az eredeti PlayStationre is kiadtak, a FIFA Football 2005 volt.

Ahogy teltek az évek, az újabb verziókkal javították a hardveres gyermekbetegségeket, bár az átlagvásárlónak talán a kimenetek fogyása volt a leglátványosabb. 2000-ben piacra dobták a PS One-t is, ami a konzol kisebb, könnyebb verziója volt. A megjelenési évében ez volt a legnépszerűbb konzol a piacon, még a szintén abban az évben megjelenő PlayStation 2-t is lekörözte. Az első PlayStation legutolsó változata a 2018. december 3-án megjelent PlayStation Classic volt. Ez a konzol az eredetihez képest majdnem feleakkora, és 20 előre letöltött játékkal együtt árulták, valamint kétvezetékes kontrollerrel (pont olyanokkal, mint amilyenek az eredeti, joystick nélküli kontrollerek voltak).

PS one
PS one
Fotó: Wikipedia

A Sony első, eszméletlenül sikeres kísérletét a videójáték-iparban egy másik nagy durranással követte, a PlayStation 2-vel. A konzol 2000-ben jelent meg, 2013-ig gyártották, és 155 millió eladott darabbal a mai napig a világ legnépszerűbb otthoni játékgépe. Ahhoz képest, hogy a kilencvenes évek elején a Sony még azt se tudta, mi fán terem az a Konami Code, a videójátékos üzletág 2018-ban már közel 21 milliárd dollár (6300 millió forint) bevételt hozott a cégnek.

Az eredeti PlayStation számokban:

  • 12 év;
  • 2 MB RAM;
  • 3 különböző kontroller, köztük a mai napig használt DualShock;
  • 102,5 millió eladott konzol;
  • 7918 játék;
  • amikből 962 milliót adtak el.