Megegyezett a Witcher írója a játék fejlesztőjével

2019.12.23. 13:49

Megállapodott Andrzej Sapkowski és a Witcher játékokat fejlesztő CD Projekt Red az írónak járó pénzekről – írja a Polygon. Mikor eladta a játékfejlesztőknek a jogokat, még nem hitte, hogy a franchise ennyire sikeres lesz.

Felajánlották, hogy részesedést adnak a nyereségükből. Erre én azt mondta, hogy ›Nem, nem is lesz semmilyen profit – most azonnal kérem a pénzem! Az egészet.‹ Ki láthatta előre a sikerüket?

– mesélt Sapkowski arról, hogy nem hitt a könyveiből készült játék sikerében.

Andrzej Sapkowski
Andrzej Sapkowski
Fotó: Wikipedia

Október 18-án azonban napvilágot látott egy levél, amiben Sapkowski azt írta a CD Projekt Rednek, hogy nem kompenzálták megfelelően. Egyrészt szerinte a szerződés nem felelt a lengyel jogszabályoknak, másrészt ő csak az első játékra adta oda a jogokat. Erre a CDPR annyit válaszolt, hogy minden rendben van a szerződéssel, és igenis minden jogot megvettek.

Ennek ellenére felajánlották, hogy hajlandóak leülni tárgyalni az íróval, amennyiben Sapkowski hajlandó tiszteletben tartani az eredeti szerződést.

Egy pénteken kiadott nyilatkozatban a CDPR azt írta, hogy mindkét fél számára megfelelő egyezségre jutottak. Az új megegyezés már nem csak a játékra, hanem képregényekre, társasokra, és minden más hasonló termékre érvényes.

Sajnos az egész tárgyalást titoktartási szerződésekbe burkolták, így nem tudni, pontosan milyen összegek hangoztak el, vagy hogy miben egyezett meg a két fél