Hiába a felhördülés, szárnyal az Epic Games virtuális játékboltja

2020.01.15. 11:27

Szűk egy év telt el azóta, hogy az Epic Games rárúgta az ajtót a Steamre, és elég komolyan elkezdte tolni a saját virtuális játékboltját, az Epic Games Store-t. A jelenség elég nagy port kavart, az Epic friss jelentése alapján azonban csak egy hangos kisebbségnek volt igazán baja vele, az Epic Games Store ugyanis több mint százmillió felhasználót vonzott be 2019-ben, akik összesen 680 millió dollárt költöttek el a platformon – írja a GameDaily.

Mint kiderült, az Epic Games Store a felhasználói fiókok száma és a bevétel alapján is meghaladta az előzetes várakozásokat, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a platformon a játékosok minden héten újabb ingyen játékkal gazdagodhattak.

Tim Sweeney, az Epic Games vezérigazgatója elmondta, összesen 300 millió regisztrált felhasználó van jelenleg a platformon, ebből pedig 108 millió olyan, amin ott van legalább egy játék pécés verziója, ebben pedig nagy szerepe volt az ingyen játékoknak. Ennek fényében nem meglepő, hogy

a cég a 2020-as évben is tervezi folytatni az ingyen játékok osztogatását.

A sokakat felháborító Epic-exkluzívoknak a jelek szerint szintén pozitív hatásuk volt a platformra. Sweeney még tavaly júniusban beszélt arról, hogy szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy megváltozzon a videójáték-iparban jelenleg bevettnek számító 70/30-as felosztás, vagyis az, hogy a fejlesztők a bevételnek csak a 70 százalékát kapják meg.

A tavalyi adatok alapján a dolog működik is, az Epic Games Store bevételeinek nagy része ugyanis az exkluzívokból származott, Sweeney szerint pedig ezek a jövőben is kulcsfontosságúak lesznek ahhoz, hogy több pénzzel tudják támogatni a fejlesztőket. A cég szerint ráadásul ez a piacot sem fragmentálja, itt ugyanis nem kell megvenni semmit az exkluzívok eléréséhez – mint mondjuk a konzolok esetében vagy a Netflixhez és az HBO GO-hoz hasonló streamingszolgáltatásoknál.

A képet persze némileg árnyalja, hogy az összesen elköltött 680 millió dollárból 251 milliót költöttek nem az Epic Games által fejlesztett termékekre, a fennmaradó 429 millió dollár nagy részét valószínűleg a Fortnite-nak köszönheti a cég. A cég által kiadott közleményt és a teljes kimutatást itt lehet megtalálni.