Idén ezeket az esport meccseket nézik majd sokmillióan

GettyImages-1176164454
2020.02.01. 07:54

Januárnak vége, már több Call of Duty League meccs is lement, de sok másik elmarad a koronavírus miatt. Az esport óriási buli Kínában és Ázsia többi részén, így nem csak a versenyek helyszínei miatt jelent problémát a betegség, hanem a sok kínai csapat miatt is. Már két Overwatch League-ben játszó kínai csapat is bejelentette, hogy Dél-Koreába költöznek. De a világjárvány sem állja útját az esport térhódításának, idén a foci EB és az olimpia után talán a legtöbb nézőt fogják vonzani a legnagyobb eseményei.

Nézzük, mikor is lesznek idén a nagyobb versenyek és bajnokságok. A League of Legends World Cupról még csak annyit tudni, hogy idén Kínában zajlik majd, a döntőt pedig a Sanghaj Stadionban tartják, bár ki tudja, hogy a vírus miatt változtatnak-e a terveken. Valószínűleg idén is október-november körül lesz, és érdekes lesz figyelni, hogy vajon sikerül-e megdönteni a tavalyi 4 millió nézős rekordot. Tavaly élőben 20 ezren nézhették, ezzel szemben a Sanghaj Stadion 55 ezer férőhelyes, és simán lehet telt ház, ha egy hazai csapat is a döntőbe jut.

Valve idén visszahozza Európába az Internationalt, a legnagyobb DOTA2-versenyt (először Németországban, a Gamescomon rendezték meg 2011-ben). A döntőnek a stockholmi Ericsson Globe stadion ad majd otthont, ahol 16 ezren férnek el. A versenyt szokás szerint augusztus végén tartják, 18-23-a között, és az elmúlt évekhez hasonlóan 18 csapat vesz majd rész az Internationalen. A LoL világbajnoksághoz hasonlóan itt is kérdés, hogy vajon megdől-e egy tavalyi rekord: a 34 millió dolláros összdíjazás. Ez forintban 10 milliárd felett van.

Ha már nagy összegeknél tarunk, idén a Fortnite World Cup is izgalmas lesz, hiszen tavaly az Epic Games minden versenyszámban összesen 100 millió dollárt osztott szét, és a meccseket több mint 2,3 millióan követték élőben. Még nem jelentették be, hogy hol, vagy mikor lesz a verseny idén, de tavaly július végén tartották New Yorkban. Az Epic nemrég egy blogposztban jelentette be, hogy a játék új fizikai modellező motort kap, és szivárgások alapján akár még a három fős csapatok összecsapására is van némi esély.

A CS:GO eseményeinek követése idén kényelmetlen lesz a játék magyar rajongói számára, ugyanis Rióban fogják tartani a legnagyobb versenyt, így korán kell majd kelni (vagy későn feküdni), hogy élőben lehessen követni. 1 millió dollárt osztanak szét a díjazottak között, és május 11 és 24 között zajlanak majd le a meccsek. Érdekes lesz megfigyelni, hogy mivel Európának és a posztszovjet térség lakóinak nem túl optimális az időpont, vajon mennyire esik majd a tavalyihoz képest a nézettség (ez a két térség a játék legerősebb hátországa).

Az Overwatch League tavaly nem szuperált valami jól, egyre kevesebben nézték. Ezen idén változtathat, hogy érkezik a játék folytatása, de a koronavírus miatt az összes februárban és márciusban Kínában játszódó mérkőzést le kellett mondaniuk, ami komoly csapás a ligának. A későbbi hónapok kínai meccsei egyelőre megmaradtak, és az elmaradt mérkőzéseket később pótolják majd be.

A nagyágyúk között szerepel még:

  • (Rainbow) Six Invitational 2020: február 7-16, 3 millió dolláros összdíjazás.
  • Call of Duty League: a január 24-26-ai hétvégén indult, még nem jelentették be a későbbi dátumokat. 
  • PUBG Global Championship 2020: a játék egyre rosszabb számokat produkál, a döntő novemberben lesz.
  • Apex Legends Global Series: 3 millió dolláros összdíjazás, a sorozat első versenye március 13 és 15 között lesz megtartva.
  • FIFA eWorld Cup: nevezők száma az egekben (több millió), valamikor augusztus körülre várható.
  • És valószínűleg a magyar V4 Future Sports fesztivált idén is megrendezik, de erről még semmilyen konkrétumot nem ismerünk.

A bejelentett mérkőzések ebben a naptárban megtalálhatóak.

(Borítókép:  A League of Legends World Championship döntője 2019 októberében - fotó: Christoph Soeder / PA / Getty Images)

   • Hírek
  • Csok