Igazi tudósok munkáját támogathatjuk a Borderlands 3-ban

2020.04.09. 15:13

A Borderlands 3-ban már a székletkutatást is támogathatjuk. A magyar Szantner Attila vezette MassivelyMultiplayer Online Science (MMOS), a McGill Egyetem és az American Gut Project összefogott a Gearboxszal, hogy egy olyan minijátékot készítsenek a Borderlands 3-ba, amivel segíthetik a beleinkben élő mikrobák DNS-ének feltérképezését.

Több billió mikroba található a testünkben, amiknek a DNS-e nagyban különbözik a miénktől. Azt még nem tudjuk, hogy mindegyik mikroba egész pontosan hogy működik, hogy épül fel, de az biztos, hogy hozzájárulnak különböző betegségekhez, mint például a cukorbetegség, vagy a Parkinson-kór.

 Ha sikerül feltérképeznünk a mikrobák DNS-ét – amik egyébként a sejtjeink több mint felét teszik ki – sokat tanulhatunk az emberi szervezetről.

A Microsetta Initiative során kivonták ezeknek a mikrobáknak a DNS-ét több ezer székletmintából, de az adatok feldolgozásához kevésnek bizonyultak a hagyományos számítógépek. A nehézséget az jelenti, hogy sok mikroba DNS-e csak minimálisan tér el egy másikétól, így a számítógépek sok apró hibát vétenek.

Az eredmény néhány millió DNS-szekvencia, amik mind 150 nukleotid hosszúságúak, és tele vannak apró hibákkal. Itt jön a képbe a Borderlands 3, 

Az űrhajónkon, a Sanctuary 3-on található Tannis laborja, ami egy új elemmel gazdagodott: a Borderlands Science játékgéppel. Ezen játszva színes alakzatokat (a játszható karakterek portréit) kell a megfelelő sorba eljuttatni. A szekvenciákat összefésülve segíthetjük a kutatók munkáját, kijavíthatjuk a számítógépek által vétett hibákat, és hozzájárulhatunk a tudósok által használt algoritmus tökéletesítéséhez. 

A Borderlands Science eredményei szabad hozzáférésűek, így a világ bármely országából hozzáférhetnek kutatók. Az eredményeket felhasználva összeállíthatunk egy katalógust, benne az összes bennünk található mikrobával, ami több tudományos előrelépéshez is elengedhetetlen lehet.

Természetesen az emberiségért tett szolgálatainkat nem csak virtuális vállonveregetéssel honorálják, hanem a játékon belül is megjutalmaznak mindenkit, aki részt vesz a székletminták tanulmányozásában.  • Tippek
  • Lakáshitel