Kiszivárgott a Team Fortress 2 és a Counter Strike: Global Offensive forráskódja

2020.04.23. 10:49 Módosítva: 2020.04.23. 11:20

Nagy port kavart gémer körökben a hír, hogy publikusan is elérhetővé vált a Valve két népszerű játékának, a Team Fortress 2-nek, illetve a Counter Strike: Global Offensive-nek (CS: GO) a forráskódja. Ez ugyanis a csalások megkönnyítése mellett komoly veszélyt jelenthetett volna a játékosok biztonságára is. A fejlesztő vizsgálatai alapján ugyanakkor aggodalomra nincs ok, a kikerült kód nem jelent kockázatot – írja a PC Gamer.

Az már a Valve-val kapcsolatos hírekkel rendszeresen foglalkozó Steam Database szerdai bejegyzéséből is kiderült, hogy a forráskód valószínűleg 2017-18-as lehet, és eredetileg a Source grafikus motor licenctulajdonosai férhettek hozzá. Az viszont nem volt egyértelmű, hogy ki a felelős a szivárgásért.

Tyler McVicker, a Valve News Network munkatársa egy Twitch streamen szintén arról beszélt, hogy a kód eredetileg 2018-as, és a Source motorral dolgozó közösség egyik tagjától származik. McVicker azt állította, hogy a Lever Softworks nevű moddercsapat megpróbálta feltartóztatni a szivárgást, de nem kapott választ a Valve-tól. Emellett arról is beszélt, hogy a mostani szivárogtató nem azonos a két évvel ezelőttivel, mint mondta, ezúttal állítólag egy, a csoportból nemrég kirúgott tag volt a felelős. 

McVicker többek közt azért is beszélt erről, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a forráskód miatta szivároghatott ki. Állítása szerint azonban soha nem volt birtokában a most nyilvánosság elé került anyagnak. Ezt a sztorit egyébként egy másik Valve-rajongó, Jaycie Erysdren is megerősítette. Mivel a kiszivárgott kód nem új, McVicker úgy vélte, hogy igazán komoly problémákat nem fog okozni a szivárgás, az igazán profi kiberbűnözők ugyanis már évek óta hozzáfértek ehhez.

Csütörtökön aztán a Valve is megszólalt az ügyben, és ők is arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kiszivárgott forráskód nem jelent veszélyt senkire. Mint írták, a szóban forgó kód a CS: GO-ból származik, de a Team Fortress 2 néhány régi elemét is tartalmazza. Egészen pontosan egy limitált CS:GO kódtárról van szó, amit 2017 végén bocsátottak a partnereik rendelkezésére, és egy évvel később szivárgott ki először.

A cég álláspontja az, hogy a jelenlegi ismereteik alapján a játékosoknak nincs oka arra, hogy elkerüljék a játék jelenleg elérhető verzióit, azt azonban hozzátették, hogy továbbra is érdemes a hivatalos szervereken játszani, ha az ember biztosra akar menni. A Valve továbbra is vizsgálja az ügyet, és azonnal tájékoztatják a médiát, ha bebizonyosodik, hogy a kiszivárgott kód mégis veszélyes lehet.  • Hírek
  • Bankszámla