Már megjelenésük előtt lenyomhatja az új konzolokat az AMD új videókártyája

2020.06.05. 08:18

Az AMD bejelentette az új, RDNA 2 architektúrára épülő szupererős videókártyáját – írja a Tom's Guide. A jelenleg Big Navi becenéven futó Navi 2-es kártya hivatalosan az év második felében érkezik, akár már szeptemberben vagy októberben. A gyártó pénzügyi vezetője, Devinder Kumar jelentette be az újgenerációs kártyát a Bank of America konferenciáján. 

Az első RDNA 2-es videókártya elsősorban a legnagyobb rajongóknak készül, akik nem haboznak mélyen a zsebükbe nyúlni a legújabb hardverért.

Az AMD a Big Navival akar versenyezni az Nvidia GeForce 2080 Super és 2080 Ti kártyáival, így valószínűleg nem pusztán egy erős videókártyáról lesz szó, hanem lesznek más látványos funkciói is, mint például az Nvidia ray tracing-ére hasonlító fényes varázslat. Mivel az új Xbox és PlayStation is az RDNA 2-t használja majd, még a megjelenésük előtt belekóstolhatunk, mit tudnak majd a konzolok.

Ez azt is jelentheti, hogy a Big Navi felhasználóinak csurran-csöppen majd egy kis extra a játékok optimalizálása miatt. Ez persze pusztán feltételezés, de előfordulhat, hogy mivel a konzolok az AMD architektúráját használják, a Big Navi videókártyás gépeken néhány játék jobban fut majd. Ezt persze az Nvidia egyszerűen kiküszöbölheti az RTX 3080 bejelentésével ami sokkal erősebb lehet majd, mint a Big Navi.

Érdekes lesz tárni, hogy a piac hogy reagál majd az új videókártyákra és a konzolokra így, hogy egymáshoz ilyen közel kerülhetnek piacra. Bár egy újonnan épített játékos PC bőven sok, sok, sokszázezer forintba kerülhet, de a teljesítményrajongók számára magasabb játékminőséget produkálhatnak, mint a konzolok.

Ezzel szemben az Xbox és a PlayStation is jelentősen olcsóbb lesz, mint egy új PC (valószínűleg a PS drágább lesz), de ha minden igaz, legalább olyan erősek lesznek, mint a most összerakható számítógépek. A járvány utáni válság után esélyes, hogy a felhasználók inkább az olcsóbb verziót választják majd, mint a szuperdrága, de bivalyerős PC-ket. Majd januárban meglátjuk.  • Hírek
  • Hírek