Visszavonul Kína legnépszerűbb, 23 éves esportolója

2020.06.05. 08:19

Egészségi állapotára hivatkozva visszavonul Jian Zihao Kína kedvenc esportolója – írja a BBC. A 23 éves Jian Zihao (Uzi) 2012 óta profi League of Legends játékos volt, de nyolc év után a Weibo közösségi oldalon bejelentette, hogy a karrierjére ráment az egészsége, így megpróbál változtatni.

Sajnálattal tudatom mindenkivel, hogy büszkén meghoztam a döntést, hogy visszavonulok. A sok hosszú éjszaka, a zsíros étrend és a rengeteg stressz miatt tavaly megtudtam, hogy 2-es típusú cukorbetegségem van

– írta Uzi – másik álnevén Mad Dog, amit agresszív játékstílusáért kapott – az 5 millió követőjének.

Kína a világ második legnagyobb videójátékos piaca, és a kormány igyekszik az üzleti érdekek, valamint a gyerekek egészsége között lavírozni. A hatóságok régóta hirdetik, hogy a sok játék rosszat tesz a gyerekek testi épségének, így nemrég bevezettek egy korlátozást, ami szerint 22:00 és 8:00 között 18 éves kor alatt nem szabad játszani.

Uzi azt írta, hogy változtatott a munkarendjén és elkezdett edzeni, de semmi nem változott, és a lelki állapota sem a régi már. Az orvosok szerint ha tovább folytatta volna az elmúlt nyolc évben megszokott életmódját, súlyosabb szövődmények is kialakulhattak volna.

Zihao rajongói megértőek voltak, a legtöbben arra kérték, hogy vigyázzon magára. 300 ezren válaszoltak a posztjára és 600 ezren használták #UziRetires-t. A kormánymédia óvatosan írt az esportoló döntéséről, mert egyrészt egy nemzeti hősről van szó, másrészt nem akarják tovább népszerűsíteni a játékokat.  • Bérelnék
  • Bankszámla