Forgalomba kerülhet az első vényre kapható videójáték

2020.06.18. 09:54

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság engedélyt adott az Akili Intearactive EndeavorRX nevű játékának gyógyszerként való forgalomba hozatalára – írja a Verge. Ez az USA első videójátéka, ami egy betegség kezelésére használható. Az EndeavorRX az ADHD-s, azaz figyelemzavaros hiperaktivitással élő gyerekeknek készült, és különböző figyelemközpontú feladatokkal segíti a koncentráció fejlesztését.

Bár az FDA szerint ez az első ilyen játék, a Bayer 2010-ben kiadott egy FDA-engedélyezett vércukorszint mérőt, amit egy Nintendo DS-be lehetett bedugni, és mérésenként pontot adott a Knock Em Down: World's Fair nevű játékban.

Az iPhonera és iPadre készült játékot hét éven át tesztelték, és mostantól felírható nyolc és tizenkét éves kor közötti ADHD-s gyerekeknek. A vizsgálatok alatt több mint 600 gyerek próbálta ki a játékot, és azt figyelték, hogy vajon segít-e bármit is. Úgy néz ki, igen.

Az egyik tanulmány szerint a gyerekek egyharmada mutatott fejlődést. Négy héten át heti öt nap játszottak 25-25 percet, és úgy néz ki, hogy a akadályfutós-válogatós játék hatásár az alanyok egyharmadánál legalább egy mérés közben nem jelentkezett figyelemdeficit. Egy hónap játék után egy hónapig tartott a javult állapot. A leggyakoribb mellékhatások a fejfájás és a frusztráció voltak. A teszt egyetlen szépséghibája az, hogy felmerülhet az összeférhetetlenség, ugyanis

a vizsgálatot végző kutatók a fejlesztő cégnek dolgoznak.

Ezt talán enyhíti, hogy még ők is azt írták a tanulmányukban, hogy nem ajánlják, hogy valaki a játékkal helyettesítse a már bejáratott gyógyszereket, egyelőre inkább csak kiegészítő kezelésként ajánlják.

Így, hogy megkapták az engedélyt, az Akili Interactive lassan ki is adja a játékot, bár egyelőre csak egy várólistára lehet feliratkozni.