A legnagyobb videójátékos sztár visszadobta a Facebook mesés ajánlatát

2020.06.26. 14:47

Pár napja jelentette be a Microsoft, hogy bezárja a korábban nagy reményekkel indult, és nagy pénzekkel megtolt, de különösebb sikereket nem aratott videojáték-streamelős platformját, a Mixert. Mivel óriási felhasználói tábora nem volt, akiket megrázhatott volna a hír, a legizgalmasabb kérdéssé az lépett elő, hogy mi lesz azokkal a streamer sztárokkal, akiket átcsábított a Microsoft a konkurens platformokról, abban reménykedve, hogy a rajongóik is követik őket. Nem követték őket elegen, ez lett a Mixer veszte.

A Mixer legnagyobb igazolása Richard Tyler Blevins, alias Ninja volt, aki ma az egész gémer világ első számú sztárjának számít (itt írtunk róla bővebben), és akiért rögtön kitört a versengés a videójátékos streamekben utazó cégek között. Az ESPN azt írja, a Facebook a Mixer minden streamerének 2500 dollárt (bk. 800 ezer forint) ajánlott fel az átigazolásért, a legnagyobb sztároknál viszont ennél sokkal nagyvonalúbb ajánlatokról szólnak az iparági pletykák. A lap Ninja esetében 60 millió dolláros (19 milliárd forint) ajánlatról tud, más források szerint 90 millióig is elmehetett a licit. Bármelyik összeg is áll közelebb a valósághoz, ez már nagyjából az a nagyságrend, amit a világsztár futballisták átigazolásakor szoktak kifizetni a klubok.

Ha az összegben nem is, abban minden forrás egyetért, hogy Ninja visszautasította az ajánlatot. Maga a főszereplő Blevins nevek és összegek említése nélkül csak annyit reagált a helyzetre, hogy komoly döntés vár rá, hogy hogyan tovább, és ezt nem fogja elkapkodni, a meghozatalakor pedig elsősorban a rajongóira fog gondolni.

A Mixer kiesésével a videojátékos streamek piacán három komolyabb szereplő maradt (nyugaton legalábbis, mert Kína ebből a szempontból egészen más világ):

  • a Twitch, aminek a tulajdonosa az Amazon
  • a YouTube, a háttérben a Google-lel
  • és a Facebook Gaming, ami értelemszerűen a Facebook része

Jól látható, hogy a techvilág legnagyobb és leggazdagabb cégei vannak versenyben egy olyan piacon, ami hatalmas lendülettel növekszik, és sorra dönti a rekordokat. Ez elvileg azt jelentené, hogy most Ninjáért, és a többi, kicsit is népszerű mixeres streamerért gigantikus pénzekkel fognak egymásra licitálni a vetélytársak. A Mixer története azonban éppen azt mutatta meg, hogy hiába veszik meg kilóra a legnagyobb sztárokat, a nézők nem fogják őket vakon követni (Ninja nézőszáma a Mixeren a régi, twitch-es csatornájának a tizede volt átlagban) - vagyis lehet hogy mégsem érnek ezek a figurák olyan sok milliót.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM