Úgy tűnik, elég drága lesz a PlayStation 5

2020.06.29. 17:05 Módosítva: 2020.06.29. 20:44

Ugyan a Sony június közepén végre lerántotta a leplet új generációs konzolja, a PlayStation 5 kinézetéről, a gép áráról továbbra is csak spekulációk érkeztek, és az sem derült ki, hogy pontosan mikor fog megjelenni. Erre a két kérdésre adott választ egy IronManPS5 néven futó szivárogtató a Twitteren, akinek bejegyzései alapján nemcsak az derült ki, hogy a PS5-ért 499 dollárt, vagyis durván 158 ezer forintot kérnek majd el, hanem az is, hogy a konzol november 20-án jelenik majd meg. Legalábbis állítólag, az ugyanis egyelőre nem biztos, hogy IronManPS5 hiteles forrásnak számít a kérdésben – írja a Tom's Guide.

A két hete közzétett számok azonban nagyjából egybevágnak az eddig is keringő becslésekkel a konzol áráról, különösen érdekesnek tűnik, hogy a szivárogtató állítása szerint a legutóbbi streamen bemutatott digitális változathoz 100 dollárral olcsóbban, 399 dollárért hozzá lehet majd jutni. Ez megegyezne a PS4 2013-as induló árával, illetve a megjelent adatok alapján az Xbox Series X árával is, amely ipari források szerint éppen 100 dollárral lehet olcsóbb a PS5-nél. Ugyan a digitális változat esetében a felhasználók nem igazán tudják majd multimédiás eszközként használni a konzoljukat, de ha ezzel meg tudnak békélni, ez a változat könnyedén felvehetné a versenyt az Xbox konzoljával.

Hogy a magyar piacon ez milyen árat jelentene, arra csak tippelni lehet, általában a dollárban számolt árat egy az egyben szokták euróra váltani az európai piacokon, és ehhez még hozzájön a kiugróan magas magyar áfa. Persze ebben sok bizonytalanság van, de 200 ezer forint alatt aligha áll meg az ár.

Ez kétségtelenül elég érdekes lehetőségnek tűnik, de a dátumról is érdemes beszélni egy kicsit. A PS4 Észak-Amerikában 2013. november 15-én, Európában pedig november 29-én jelent meg, így a november 20-a nem tűnik teljes képtelenségnek. Idén azonban elég fontos szempontnak tűnik, hogy az év egyik legjobban várt játéka, a Cyberpunk 2077 november 19-én jelenik meg, így eléggé összecsúszna egymással a két premier, ami senkinek nem lenne igazán jó.

IronManPS5 egyébként korábban a DualSense kontrollert is beárazta – állítása szerint ez 59,99 dollárba fog kerülni –, ennek töltőállomását 29,99 dollárra lőtte be, a HD kamerának 59,99 dolláros árat jósolt, a Pulse 3D vezeték nélküli fejhallgatónak pedig 159 dolláros árat prognosztizált. Forrásai ugyanakkor nem publikusak, és egyelőre nem számít teljesen megbízható szivárogtatónak, úgyhogy minden posztját érdemes a kellő távolságtartással kezelni.

Mindenesetre az állítólagos ár nem tűnik teljesen irracionálisnak, de hiába a digitális verzió nyomott árcédulája, ha a Microsoft tényleg dolgozik az Xbox Series X kistesójának ígérkező Xbox Series S-en, azzal még a Sony visszafogottabb konzolját is meg tudnák verni ezen a fronton. Hivatalos adatokkal egyelőre egyik cég sem állt elő, a mostani szivárgás azonban ismét megerősítette azt az elmúlt hónapokban egyébként is egyre népszerűbbé váló elméletet, mely szerint a következő generációban a Sony konzoljáért kell majd többet fizetni.  • Hírek
  • Hírek