Trump félreérthető szavai miatt 54 milliárd dollárt bukott a legnagyobb kínai techcég a tőzsdén

2020.08.07. 21:37

Nem kis pánikot okozott a videojátékos világban Donald Trump, amikor a TikTok ellen folytatott háborúját kiterjesztve betiltással fenyegette meg a legnépszerűbb kínai csetelős appot, a Wechatet is. Ez önmagában még nem ijesztette volna meg a gémereket, de az elnök úgy fogalmazott, hogy a Wechat mögött álló cég, a Tencent egyéb bizniszeire is értelmezhető volt a betiltás árnyéka.

A Tencent hatalmas cég, rengeteg dologgal foglalkozik, de a Kínán kívüli piacokon főleg a videojátékos cégek felvásárlásával vetette észre magát az utóbbi években. A teljesség igénye nélkül a következő cégekben van benne a Tencent:

  • a League of Legendset fejlesztő Rion Games (100% tulajdonrész)
  • a Fortnite-ot és az Unreal motort fejlesztő Epic Games (a legnagyobb résztulajdonos)
  • a mobilos játékok piacán nagypályás versenyző, többek között a Clash of Clanst futtató Supercell (többségi tulajdonos)
  • a legnagyobb kiadók közül a Ubisoft és a Activision Blizzard (kisebbségi tulajdonos)

De ezen felül benne van még egy csomó hollywoodi stúdióban, és a zeneipar olyan meghatározó szereplőiben, mint a Spotify vagy a Universal Music Group.

A hír hideg zuhanyként érte a játékosokat, de a tőzsdét is, ahol a Tencent részvényei megzuhantak, a cég értékéből pár óra alatt 54 milliárd dollár ment füstbe.

Később a Fehér Ház hivatalos közleményben tisztázta az elnök szavait, eszerint csak a Wechatre vonatkozik a fenyegetőzés (ezt mindössze 1,5 millióan használják Amerikában, jellemzően kínai bevándorlók). A részvényárfolyam vissza is pattant, nagyjából 20 milliárdot vissza is nyert a cég az értékéből a nap végére.