Nem vették komolyan a nyolcéves Josephet, most szerződést kapott, és profi lett

2021.03.03. 06:58 Módosítva: 2021.03.03. 06:58

Joseph Deen minden idők eddigi legfiatalabb professzionális Fortnite-játékosa, miután tavaly decemberben a Team 33 Fortnite csapattal szerződött.

Akik azzal szokták heccelni a gyerekeket, hogy nekik még csattogós falepkét kellene tologatniuk a játszótéren a homokozóban, azok jobban teszik, ha Joseph Deen esetében háromszor is meggondolják ezt a sértést, lévén az alig nyolcéves srác esetében egy igazi Fortnite-bajnokról beszélünk.

A rendkívül tehetséges, ifjú gamer játékbeli képességeit olyannyira komolyan veszik, hogy egy kaliforniai e-sport-csapat, a Team 33 tavaly decemberben írt alá szerződést vele. Nem csekély dologról van szó, ugyanis a nyolcesztendős fiút azért hívta el személyesen a központjába, hogy 33 000 dollár (közel 10 millió forint) belépési bónuszt kapjon, valamint egy szupergyors gamer PC-t.

Mindez persze jól jellemzi a Fortnite szűnni nem akaró népszerűségét. A külső nézetes, „battle royale” stílusú online akciójátékban egyaránt kell egymást levadászni és építkezni is, és világszerte több száz millió játékos nyüstöli mind a mai napig.

Elképesztőnek éreztem, amikor felajánlották nekem a szerződést. Sokat gondolkodtam már rajta, hogy profi játékos legyek, de eddig még senki sem vett komolyan, amíg a Team 33. nem keresett meg

– ujjongott Joseph a BBC-nek adott interjújában.

Aki lepadlózott a nyolcéves koron, az talán még inkább ledöbben majd, hogy a kaliforniai Joseph 

már négyéves kora óta játszik a Fortnite-tal,

és 18 hónappal ezelőtt vette észre először ez az akkor még kezdőnek számító e-sport-csapat.

A csapatunk egyik »tehetségkutatója« szólt róla, hogy megismerte ezt a Joseph nevű gyereket, és őrülten jó. Mindennap játszottak, és egy idő után ragaszkodott hozzá, hogy felvegyem, különben meg fognak előzni

– mesélte Tyler Gallagher, a Team 33 vezérigazgatója és társalapítója.

Nem az „öregfiúk” az igazi mesterek

Az esportsearnings.com webhely szerint a top 10 legjobban kereső Fortnite-játékos közül csak kettő van 18 felett. Az első és eddig egyetlen Fortnite Világkupát az akkor 16 éves Kyle „Bugha” Giersdorf nyerte, aki 2019-ben 3 millió dollárral (888 millió forinttal) ment haza.

Joseph számára, aki akkoriban kezdett játszani, ez az inspiráció pillanata volt.

Az az álmom, hogy olyan legyek, mint Bugha, és úgy játszhassak, mint ő. Felnézek rá, mert senki sem vette komolyan, amíg megnyerte a világkupát, és én is ugyanezt érzem, mivel senki sem vett komolyan, amíg a Team 33 alá nem írta velem a szerződést

– tette hozzá Joseph. 

Csak 12 éven aluliaknak?

Mindössze egyetlen apró probléma merülhetne fel: a Fortnite ugyan nem túl véres játék, de az amerikai korosztálybesoroló intézet, a PEGI szerint 12 éven aluliaknak nem ajánlott az „enyhe erőszak” miatt, így a nyolcéves Joseph elvileg túl fiatal ahhoz, hogy játsszon vele.

Joseph édesanyját, Gigi Deent ez nem aggasztja, és hagyja, hogy iskola után naponta két-három órát, hétvégente pedig még többet is játsszon a Fortnite-tal.

Megnéztem a játékot, és nem hiszem, hogy bármit is rosszul csinálnánk. Joseph kiegyensúlyozott gyermek, jó családból származik, és nem lesz ettől baja

– vélekedett az anya, aki szerint sokkal ártalmasabb, ha a gyerekeket állandóan azzal szekálják, hogy mivel nem játszhatnak, aztán 13 éves korukban, amikor tényleg elkezdenek játszani, akkor bekattannak.

Ismerek olyan szülőket, akik pont ezt mesélték nekem, hozzátéve, hogy a gyerekeik lázadókká váltak

– tette még hozzá Joseph anyja.

Zongorázni tudja a különbséget

Ráadásul szó sincs róla, hogy Joseph csak a játékért élne: az anyja szerint a srác élvezi a zongorázást is, amely szerinte és a csapata szerint a siker titka lehet.

A zongorázás sokat segített nekem a billentyűzettel és az egérrel való játékkal. Amint elkezdtem PC-n játszani, már azonnal nagyon jó voltam a Fortnite-ban

– mesélte Joseph, hozzátéve, hogy a játék építkezős részében legprofibb, és azt is élvezi a leginkább, de a „trükkös lövéseket” is szereti.

Elég lazán nyomom!

– büszkélkedik Joseph.

Természetesen a nyolcéves gyereknek nem adják oda rögtön a 33 000 dollárt, hogy elköltse fagyira: a pénzt egy megtakarítási számlára utalták, amelyhez majd felnőttkorában férhet hozzá.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön