Tényleg pocsék lett A galaxis őrzői?

2021.11.05. 11:51

Hosszú ideje pletykálják, de csak a 2021-es E3-on vált hivatalossá, hogy A galaxis őrzői főszereplésével érkezik egy vadonatúj videojáték. A gamer-társadalom kétkedve fogadta a bejelentést, miután a Square Enix-kiadó befürdött a tavaly ősszel publikált Bosszúállókkal, amellyel kapcsolatban azt ígérték, hogy a jól megírt sztori mellett folyamatos frissítésekkel és DLC-kel tartják életben a játékot. Az összehasonlítás azért igazságtalan, mert a Marvel's Avengerst a Crystal Dynamics csapata készítette, míg a Marvel's Guardians of the Galaxyért az Eidos-Montréal volt a felelős.

chrome-capture (21)
Fotó: Marvel Entertainment

Ennek megfelelően a két játék szinte köszönőviszonyban sincs egymással, A galaxis őrzői egy történetközpontú alkotás lett, multiplayer és mikrotranzakciók nélkül. A főszerep itt tényleg a különc szuperhősöké, és azután, hogy az első – valljuk be – unalmasnak tűnő játékmenet-videók után nulla elvárásokkal kezünkbe vettük a kontrollert,

hatalmasat csalódtunk. de pozitívan.

A történet egy brutális intergalaktikus háború után játszódik, amely rajta hagyta a nyomát a galaxison. Vannak azonban, akik kihasználnák, hogy sokaknak nem sikerült még felocsúdniuk a véres összetűzést követően. Köztük A galaxis őrzői, akik a játék kezdetén inkább simlis űrkalózok, mint klasszikus szuperhősök. Az eszement gittegylet soraiban a filmekből ismert arcokat köszönthetjük, a félig ember, félig idegen Űrlordot, Thanos halálos lányát, az orgyilkos Gamorát, a feltaláló és fegyverspecialista Mordályt és hű társát, a beszélő fa Grootot, valamint a családját elvesztett Draxet, a kegyetlen pusztítót.

A galaxis őrzőiben egyedül Űrlord irányítható, ami merész húzás. Peter Quillnek hiába vannak sugárhajtású csizmái, amikkel repkedni tud, és high-tech pisztolyai, mégse a Marvel legizgalmasabb karaktere. Az Eidos-Montréalnak azonban összejött a lehetetlen, és a játékban menővé tették A galaxis őrzői vezetőjét.

Űrlord bőrébe bújva látványos helyszíneket járhatunk be, és bár Knowhere kivételével nincs túl sok lehetőségünk a felfedezésre, ezek a bolygók jól festenek a képernyőn. Színesek, néha fagyosak, és mindenek előtt halálosak. A galaxis őrzői-játékban megvan az a kihívás, és változatosság, ami a Bosszúállókból hiányzott, ahol egyforma robotokat kellett gyepálnunk. Jelen esetben csapatostul támadnak ránk vérszomjas szörnyetegek, Nova Corp-rendőrök, és még a chitaurik is felbukkannak, hogy megnehezítsék a dolgunkat.

A kalandok során szükség is lesz a főszereplő mind a négy különleges képességének használatára, ha életben akarunk maradni. Legfőképp a főellenségek esetében igaz ez, akikből nincs sok, de a hatalmas sárkánnyal, Fin Fang Foommal és az Őrült Titánnal való összecsapás is sokáig a fejünkben marad, annyira emlékezetesek.

A hangulathoz rengeteget hozzátesz az is, hogy a filmekhez hasonlóan klasszikus retro-slágerek csendülnek fel a legnagyobb zúzások alatt, melyeket

olyan legendák jegyeznek, mint a Mötley Crüe, Rick Astley, a Wham!, Billy Idol, vagy éppen a KISS. Emellett számos jól ismert film is referenciát kap, ezek között muszáj megemlíteni a Tront, és a Ragyogást. Illetve, hogy Űrlord "babázik", és a kedvenc figurája gyerekként a Star Wars Csubakkája.

Vérbeli sci-fi játékról van szó, csak a hab a tortán, hogy az űrhajóvezetés sem marad ki A galaxis őrzőiből. Ezek a részek a végletekig árkádosak, de nagyon szórakoztatóak.

Az Eidos-Montréal videojátéka egyjátékos kaland, mégse érezzük magunkat sosem egyedül. A csapatépítés ugyanis komoly hangsúlyt kap a 16 óra alatt végigpörgethető sztori során. Csapattársaink segítségével puzzle-öket oldunk meg, de Groot, Gamora, Mordály és Drax nem csupán az előrehaladásban, hanem a harcokban is segítenek 4-4 különleges képességükkel. Ezeket, akárcsak a Final Fantasy 7-ben, mi magunk hívhatjuk elő. Közülük a legerősebbek pedig akkor válnak elérhetővé, ha már jóban vagyunk egy-egy őrzővel.

A beleélést jócskán segíti, hogy A galaxis őrzői tagjai végig velünk vannak a játékmenet során, nem tűnnek el, és aktív részesei a kalandoknak az átvezető jeleneteken kívül is.

A galaxis őrzőiben komoly hangsúlyt kaptak a párbeszédek. A karakterek szája be nem áll, poénkodnak, heccelik egymást, és ha nem gondoljuk meg jól, hogy mit mondunk, akkor az is előfordulhat, hogy saját társaink miatt kerülünk csávába. Érdemes tehát barátkozni a többiekkel, mondjuk a szeszélyes Mordállyal nem olyan könnyű jóban lenni.

A döntéseinknek megfelelően változik a történet, így többféle utat bejárhatnak a játékban a Marvel szuperhősei. A játéknak nagyszerű humora van, az akció és a történetorientált részek jó felosztásban érkeznek, így sem a lövöldözésbe, sem pedig a beszélgetésbe nem lehet beleunni. A galaxis őrzői játék ráadásul nagyszerű humort adagol, és néha – főleg a Földre való visszaemlékezések és a Draxes víziók során – olyan érzelmi fröccsöt kapunk, amit épp elég feldolgozni.

Az őrzők kinézete inkább képregényes, mint filmes, de a pályák felfedezése során újabb ruhákat nyithatunk ki, amelyek között ott vannak a 2014-es mozifilm által inspirált kosztümök is. Az ötletes játékmenetnek köszönhetően hiába bújhatunk csak egy szereplő bőrébe, mégis végig úgy érezhetjük, hogy egy csapat tagjai vagyunk. A galaxis őrzői pedig még sosem voltak ennyire viccesek és szerethetőek.

A Marvel's Guardians of the Galaxy az elmúlt évek egyik legjobb Marvel-játéka lett, amit főleg azoknak érdemes kipróbálnuk, akik csalódtak az Avengersben.

A játékot PlayStation 5-ön teszteltük.  • Hírek
  • Hírek