Ebben a kung-fu játékban tényleg oda lehet csapni

2021.11.26. 14:43

Videojátékos megjelenések szempontjából igazi kánaán lesz a jövő év eleje. Jön a Horizon Forbidden West című sci-fi játék PlayStationre, a Dark Souls készítőinek újdonsága, az Elden Ring, valamint a zombis Dying Light 2 is. Egy játékról azonban feltűnően kevés szó esik:

ez a Sifu.

chrome-capture (4)
Fotó: PlayStation / Youtube

Már a francia Sloclap csapatának előző alkotása, az Absolver a harcművészetek rajongóinak szólt. A 2022-ben érkező kung-fu játékra, a Sifura pedig ez halmozottan igaz. Február 8-án PC-re és PlayStation-konzolokra jelenik meg az akció-kaland játék, melyben egy fiatal tanítvány bőrébe bújhatunk. A történet szerint a főszereplő arra vállalkozik, hogy nyakába veszi a világot, és elintézi azt az öt bérgyilkost, akik brutálisan megölték a családját.

A játék egy modern kínai városban játszódik, és abszolút realista lesz, attól eltekintve persze, hogy ha elbukik és meghal a főhős, varázslatosan feltámad utána.

A Sifu készítői elárulták, a klasszikus Jackie Chan-filmek inspirálták őket a játék megalkotásakor, melyben 150-nél is több mozdulattal csaphatunk oda az ellenfeleknek. Ami azért nem kevés.

A külső nézetes játékban a blokkolás és a kitérés is kulcsszerephez jut persze, és ahogy egy friss játékmenet videóból kiderült, minden találékonyságunkra szükség lesz a túléléshez. A ránk támadó rosszfiúk és rosszlányok ugyanis gyakran őrületes túlerőben lesznek. Szerencsére a szűk terekben lehet majd manőverezni, taktikázni, és a kezünk ügyébe kerülő tárgyakkal, például partvisokkal pofozkodni.

A verekedések nagyon stílusosak lesznek, és könnyen észrevehető, hogy olyan filmek is hatással voltak a Sifura, mint a The Raid, az Oldboy, vagy éppen a John Wick.

Halj meg máskor

Egyesek szerint a kung-fu egy olyan komplex harcművészeti ágazat, amelynek kitanulásához egy élet is kevés. Éppen ezért a Sifu fejlesztői a játék részévé tették a halált. Nem is akárhogy, hiszen minden egyes alkalommal, amikor meghal majd a főszereplő, lehetőséget kapunk, hogy egy különleges nyakláncnak köszönhetően felkeljünk. Igen ám, de ennek ára lesz. Minden egyes visszatérésünkkor öregszik a karakter, és a végén, ha nagyon sokszor meghaltunk, lehetetlenné válik a feltámadás.

Előfordulhat, hogy valaki egyhuzamban végig tudja vinni a Sifut, ám a többség biztosan bele fog szaladni abba, hogy teljesen az elejéről kell kezdenie a kalandot. Ebben az esetben sem kell majd kétségbe esni, hiszen a korábban gyűjtött információk, shortcutok, azaz a pályán kinyitott rövidítések megmaradnak. Így nem kell teljesen a nulláról kezdeni, mint egy tősgyökeres roguelike-ban.

Nem csak a játékmenet, hanem ez az eddig ritkán látott öregedési rendszer is nagyon izgalmasnak tűnik. A Sifu ráadásul nem teljes áron, hanem jóval olcsóbban 13 990 Ft-ért lesz elérhető, és a Deluxe-kiadás is csak 16 990 Ft-ért. Meglátjuk, tényleg egy olyan játékot kapunk-e, amely valami egyedit hoz a piacra. Az első kedvcsinálók alapján bizakodunk egyelőre.  • Vennék
  • Hírek