Hét lakat alatt őrzik, mégis kiszivárogtak az első infók az új BioShockról

2021.12.10. 12:04

A BioShock első része 2007-ben jelent meg, a 2K Boston által fejlesztett horrorisztikus játék pedig rávilágított arra, hogy nem feltétlenül csak a PvP, online lövöldözős alkotásokra van igény a gamerek részéről. Ez az FPS kellően izgalmas világgal, karakterekkel és sztorival rendelkezett ahhoz, hogy senkit se zavarjon, hogy a ránk törő őrülteket éppenséggel a gép irányítja.

A sztori 1960-ba kalauzolt, egy Jack nevű fickó bőrébe bújhattunk, aki repülőbalesetét követően az óceán mélyén fekvő Rapture városára bukkant. Az utopisztikus település egy Andrew Ryan nevű milliárdos lázálma volt, ahol egy ADAM nevű, génmanipulációt segítő anyag hozta el a „világvégét”. A játékosnak az volt a feladata, hogy Jacket irányítva jusson ki a metropoliszból, amelyet az anyagtól függő őrültek, Big Daddy névre hallgató gépszörnyek, és ijesztő kislányok uraltak.

Az FPS amellett, hogy izgalmas szerepjátékos elemekkel rendelkezett, a gamerekre hagyta a döntést: az egyes szakaszokat lopakodva, vagy akár Rambo-üzemmódban is teljesíteni lehetett. Emellett mások élete és halála is a kezünkbe került, és attól függően változtak a befejezések, hogy mennyire voltunk könyörületesek.

A 2K Marin-féle és 2010-ben megjelent BioShock 2 abból a szempontból izgalmas volt, hogy egy Big Daddy felett vehettük át az irányítást, a játék azonban sok kritikát kapott amiatt, mert az első részhez képest nem túl sok újítást hozott, és még a helyszín is maradt ugyanaz. Az Irrational Games csapatának vállát emiatt nagy teher nyomta, mert a 2013-as BioShock Infinite-nek már tényleg revolucionálisnak kellett lennie, ha sikert akartak aratni a harmadik résszel. Az 1912-ben játszódó kalandban egy bizonyos Booker DeWitt indult el felfedezni Columbia lebegő városát, hogy megmentse az itt raboskodó Elizabethet, ez a drasztikus irányváltás pedig jól sikerült.

Az, hogy a BioShock 4 érkezik, már tény, eddig viszont szinte semmit nem lehetett tudni a játékról. Nemrég egy youtuber, Colin Moriarty a Patreonon közzétett videójában rántotta le a leplet arról, hogy az ijesztő játéksorozat új felvonása

a '60-as évekbe kalauzol, egy fagyos antarktiszi városba, Borealisba.

A videós értesüléseit olyan ismert lapok forrásai erősítették meg, mint az Eurogamer és a VGC. Egyesek máris a The Thing című kultikus filmet kezdték el emlegetni a hír kapcsán, amelynek szellemisége nem áll messze a BioShocktól. Mások viszont csalódásként élik meg a pletykát, mert szerettek volna visszatérni a tenger mélyére, Rapture-be, ahonnan a franchise hódító útjára indult.

Az új rész címe állítólag BioShock: Isolation lesz, ami illeszkedik is a jéghideg közeg hangulatához, a horrorjáték pedig 2022-ben kerülhet polcokra. A Cloud Chamber által készített BioShock 4 a pletykák alapján szorosan kapcsolódik majd az előző részekhez, így a legnagyobb élményt azoknak nyújthatja, aki azokkal is játszottak.  • Tippek
  • Babaváró hitel