Mi lesz veled, E3? Lefújták a világ leghíresebb videójátékos rendezvényét

2022.04.02. 08:50
Tíz évvel ezelőtt az E3 a gamerek számára olyan volt, mint a karácsony, annyi nagy videójátékos bejelentést tettek a Los Angelesben tartott rendezvényen, hogy az ember nem győzte kapkodni a fejét.

Aztán 2013-ban történt valami, a Nintendónál úgy döntöttek, hogy saját streamet indítanak Nintendo Direct néven, ahol nem kell a nyarat megvárniuk, hanem bármikor leránthatják a leplet az újdonságaikról, legyen szó akár a következő Pokémon-játékról, vagy soha nem látott játékmenet-videókról. A Nintendo nem hagyta ott teljes egészében az E3-at, de a következő években a Nintendo Directekre kezdtek fókuszálni, amelyek elképesztően népszerűek lettek, több milliós megtekintésekkel a YouTube-on.

Hat évvel később a Sony State of Play címmel nagyon hasonló, videójátékos prezentációsorozatot indított, ahol a PlayStation újdonságait mutatták be, videós formában. A legutóbbi ilyen eseményen például a Hogwarts Legacy játékmenetéről és részleteiről rántották le a leplet, nyilván ezt is milliók kísérték figyelemmel, elvégre egy Harry Potter-előzményről van szó. A PlayStation viszont már drasztikusabb volt a Nintendónál, ők nem tértek vissza az E3-ra soha többé.

A Nintendo részleges és a PlayStation teljes kiválásának eredménye az lett, hogy az E3 elkezdett veszteni a jelentőségéből.

Aztán jött a Covid–19, ami azt hozta magával, hogy a 2020-as rendezvényt a járvány miatt lemondták, egy évvel később pedig kizárólag virtuális formában tért vissza az E3. A szervező ESA idén januárban jelentette be, hogy az élőben tartott kiállítás elmarad, és közel sem biztos, hogy virtuálisan megtartják az E3-at.

Az E3-at élőben egyébként sem terveztük megtartani 2022-ben a vírus miatti veszélyhelyzet miatt. Most pedig azt jelentjük be, hogy digitális formában sem tér vissza idén a rendezvény. Ehelyett minden energiánkat arra összpontosítjuk, hogy a személyes és a virtuális expót megújult formában hozzuk vissza 2023 nyarán

ígérte közleményében az ESA.

Nagy kérdés, hogy mi lesz az E3 sorsa, hiszen annak ellenére, hogy olyan nagy kiadók, mint az Ubisoft és a Microsoft kitartottak a rendezvény mellett, az EA már korábban közölte, hogy lemondják részvételüket 2022-ben.

A gamerek nem maradnak nagy videójátékos rendezvények nélkül így sem, biztosan jön a Summer Game Fest, ahol számos híres kiadó tart prezentációkat, és augusztusban nem olyan messze tőlünk a kölni Gamescom is várja majd az érdeklődőket.

(via IGN, Kotaku, Gamesradar)  • Hírek
  • Árfolyam