Macskaszemmel láthatjuk a világot ebben az új sci-fiben

2022.06.10. 17:58

Víz alatti városban bóklászni, és különleges képességeink segítségével irtani az ellenfeleket? Futurisztikus futárként csomagokat szállítani, miközben láthatatlan természetfeletti lények ólálkodnak mindenütt? Robotdinókra lövöldözni íjjal és nyílvesszővel? Androidként lázadni az elnyomó emberek ellen? A videójátékipart nem kell félteni, ha elszállt ötletekről van szó, az előbbieket olyan címek valósították meg, mint sorrendben a BioShock, a Death Stranding, a Horizon Zero Dawn, és a Detroit: Become Human.

Stray-Gameplay-Trailer-Sony-State-of-Play-June-2022-YouTube.png
Fotó: GameSpot / Youtube

Valamiért azonban eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy egy aranyos macska főszereplésével készítsen játékot. Mindezidáig, hiszen a BlueTwelve Studio által fejlesztett, idén július 19-én megjelenő Stray pontosan erről szól. A tudományos-fantasztikus történetben egy vörös bundájú kóborcicával kell majd bóklásznunk, és a külsőnézetes kalandban felfedezni a világot.

A Stray egy részben „open world” videójáték lesz, azaz kapunk némi szabadságot abban, hogy merre indulunk elsőnek. Az általunk irányított állatka célja az lesz, hogy elnavigáljon a cyberpunk várost benépesítő robotok között, és hazatérjen a családjához. Utunk során puzzle-ökbe botlunk, ügyességi, ugrálós, de meglepő módon még „lövöldözős” részek is lesznek a Strayben. Segítségünkre lesz viszont egy B12 nevű dróntárs is, aki mindent lefordít nekünk, hogy megkönnyítse a túlélésünket.

A PlayStation 4-re és 5-re érkező, valamint a PlayStation Plus kínálatába már július 19-én felkerülő Strayt hét éve fejlesztik a BlueTwelve Studio berkein belül. Adódhat a kérdés, hogy mennyire lehetett nehéz egy macska mozgásának animálása, és Swann Martin-Raget, a fejlesztőcég producerének beszámolója szerint nem túlzás, hogy jól megizzadtak vele mindannyian: végül kénytelenek voltak annyi cicás fotót és videót megnézni az interneten, amennyit csak tudtak. Bár ez utóbbi kijelentést inkább érezzük dicsekvésnek, mint panasznak.

Az, hogy a BlueTwelve Studio dolgozói cicarajongók, nem is kérdés. Martin-Raget szerint a készítők 80 százalékának van otthon macskája, és az irodában is ólálkodik kettő kisállat, Oscar és Juno, akiknek a mozgásuk és viselkedésük részben inspirálta a strayt.

Jól látszik tehát, hogy a Stray igazi szerelemprojekt, az ilyet pedig nagyon szeretjük. A nem hétköznapi alapkoncepció miatt biztosan bele fogunk nézni ebbe az új sci-fi-játékba, ami valóban úgy néz ki, hogy gazdiknak kötelező lesz.  • Tippek
  • Biztosítás