18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Már megint szexbotrány van a Blizzardnál

2022.10.15. 07:27

Az egyik legnagyobb és legismertebb videójátékipari cég, az Activision Blizzard olyan franchise-okat tudhat magáénak, mint a Warcraft, a Starcraft, a Diablo, és az Overwatch. Általában, amikor játékot jelentet meg a kiadó, hatalmas hisztéria övezi az éppen soros újdonságot, így volt ez az Overwatch 2 esetében is október 4-én.

A Blizzard játékait amennyire sokan imádják, a kiadó megítélése éppen annyira ellentmondásos. Nem tett jót a cég hírnevének az a zaklatási botrány, amibe belekeveredtek a közelmúltban. Két év vizsgálódást követően, 2021 júliusában ugyanis a kaliforniai Tisztességes Foglalkoztatási és Lakhatási Minisztérium (DFEH) beperelte a Blizzardot nemi megkülönböztetés és szexuális zaklatás miatt. A nőket a Blizzard Entertainment irodáiban testileg-lelkileg megszégyenítették, kevesebbet kerestek férfi társaiknál, és akkor is diszkriminálták őket, ha terhességi szabadságról volt szó.

A perben az úgynevezett „frat boy” kultúráról számolt be a DFEH, amely a Blizzardnál uralkodott: a női dolgozók testén viccelődtek a férfiak, és a nemi erőszakkal való poénkodás is előfordult.

Aki azt hiszi, hogy a Blizzardnál nagyobb változásokat indított volna be a botrány, nagyot téved. A szórakoztatóipari nagyhatalom belső vizsgálatot indított el, amelynek során azt találták, hogy minden a legnagyobb rendben van, soha nem érte hátrány a nőket a cégnél, és az egész csak egy nyilvános médiahadjárat. Néhány karakter nevét mondjuk kénytelenek voltak lecserélni, mint például McCree-ét az Overwatch-ból, hogy a cowboyt ne kapcsolja senki a „névadójához”. A Diablo IV-n is dolgozó játékdizájner, bizonyos Jesse McCree is belekeveredett a szexuális zaklatásos ügybe, megvádolták, és bár a Blizzard nem erősítette meg, vélhetően emiatt el is bocsátották. Az Overwatch által a Blizzard mindig is a mások elfogadásáról papolt, így a színfalak mögött uralkodó állapotok különösen elkeserítőek.

Nem nyugodhat meg a videójátékos cég, mert a zaklatásokkal kapcsolatos pereskedésnek még közel sincsen vége. Most újabb nő állt elő, aki megvádolta a Blizzardot azzal, hogy menedzserük éveken keresztül zaklatta, kirúgással és azzal fenyegette, hogy közzétesz róla néhány kompromittáló képet, ha a sértett nem megy bele a szexbe.

A nő, akit csak Jane Doe-ként emlegetnek – igazi nevét nem hozták nyilvánosságra –, azelőtt küldött magáról képeket a vádlottnak, Miguel Vegának, mielőtt a Blizzardhoz ment volna dolgozni. A Vice által közzétett infók szerint Vega az irodában többször is fogdosta a most már máshol dolgozó sértettet, csókolgatni próbálta, ugyancsak munkaidőben, és a véleményét is lekicsinylette, mondván, nem számít, mit mond, mert egy majom jobban meg tudná csinálni azt, ami a nő feladata lenne.

Amikor Ms. Doe közölte, hogy a Blizzard menedzserének szavai sértőek számára, Vega túl érzékenynek nevezte a nőt, és kijelentette, ilyen egy multinál dolgozni, szokjon hozzá.

A vád szerint a Blizzard tudott a dologról, a sértett panaszt nyújtott be a vezetőségnek, de a videójátékos cég jó ideig semmit nem tett azért, hogy Vega viselkedését megfékezzék. Az abuzálás pedig egészen Vega 2021-es kirúgásáig folytatódott, amikor Jane Doe sokadik panasztételét követően a férfit menesztették. A per legfőképp azért indult a Blizzard ellen, mert négy évbe telt, mire végre megmozdultak.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

NANE  Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport