Szalay Tamas

TopSec, a katonás mobil

Nem lesz miről sutyorogni a parlamenti klotyóban

2001. 06. 06., 22:15 | Frissítve: 2001. június 07., csütörtök 18:07

Hamarosan elkövetkezhet az idő, mikor annyi lesz a jelesebb olaj- és kannásbor szőkítő vállalkozók telefonbeszélgetései lehallgatásának, és a titkosszolgáknak valamint az ipari kémeknek ismét vissza kell térniük a már bizonyított, klasszikus, poloskás-téglás módszerekhez. A Magyarországon inkább a mérőműszereiről ismert német Rohde&Schwartz legalábbis ezen munkálkodik.

Amint azt a c|net hírül adta, az R&S bemutatta a vállalati vezetőknek és kormányzati tényezőknek TopSec nevű, katonai szintű titkosításra képes mobiltelefon-készülékét. A titkosított elektronikus kommunikáció nem új keletű dolog. A betegesen paranoid kormányzatok és elhárítások időnkénti vesszőfutása majdnem tíz éve, az erős kriptográfiai módszerek hétköznapi terjedése óta tart.

A TopSec a Siemens S35i készülékének biztonsági szolgáltatásokkal felturbózott változata
Ugyan jelenleg is léteznek alacsony szintű titkosításra képes mobilkommunikációs eszközök, de ezek mindössze a készülék és a bázisállomás közötti átvitelt titkosítják. Míg az analóg NMT-rendszerben egy 450 MHz frekvencia környékére hangolt rádióval jó esetben megcsíphetjük a kommunikációt, addig a GSM-rendszerben ez már nem igaz. A GSM-alapú átvitelben egy nem túl bonyolult, némiképp optimalizált scramble függvény is harcol, amely egy alapszintű titkosítás mellett a beszédátvitel minőségét is javítja. Az alkalmazott GSM-technológia legfeljebb megnehezíti a lehallgatást, de nem teszi teljesen lehetetlenné. Ennek a lehallgatásához hiába overclockoljuk a pécét, de egy Cray szuperszámítógépre sincs hozzá szükség. Félreértések elkerülése végett leszögezhető, hogy a jelenleg alkalmazott titkosítás foka sem lebecsülhető.

Ezzel szemben a TopSec, amely a Siemens S35i készülékének biztonsági szolgáltatásokkal felturbózott változata, 1024 bites kulcsot használ az azonosítási eljárások során. Az adatforgalom kódolása 128 bites kulccsal történik. A 128 bites kulcshossz jelenleg széles körben elfogadott, és elegendő biztonságot nyújtónak tekintett. A titkosított internetes tranzakciók is pontosan ekkora kulcshosszt használnak. A konkrét módszerről egyelőre nem állnak információk rendelkezésre, de elképzelhető, hogy aszimmetrikus kriptográfiai eljárást alkalmaztak. (Ez nem feltétlenül szükséges követelmény.)

Nyilvánvalóan a titkos kommunikáció csak két TopSec készüléken lefolytatott beszélgetés esetén áll rendelkezésre. A techikai megvalósítás annyiban különbözik a hagyományos beszédforgalomtól, hogy titkosított párbeszéd esetén a készülékek a hagyományos hangátviteli módról adatátviteli módra váltanak, árulta el az R&S szóvivője. A készülék jelenleg csak a GSM 900 és 1800-as rendszereket támogatja, az R&S az amerikai kontinensen honos TDMA/CDMA-rendszerekkel kompatibilis készülékek gyártásáról és forgalmazásáról egyelőre tervekkel sem rendelkezik.

A saját Echelonról álmodozó euro-bürokraták várhatóan növelik a készülék iránti keresletet.
A készülék gyors és széleskörű elterjedésének mindenképpen gátat szab a jelenlegi 3000USD körüli ára, de maga a gyártó is mindössze 20-30000 közötti készülékeladást vár világszerte. A potenciális vásárlókat nyilván nem az ár fogja visszatartani a készülék beszerzésétől. Valószínű, hogy a gyártó sem teszi lehetővé a készülék kiskereskedelmi forgalmazását, hanem vevők eseti elbírálás alapján csak közvetlenül a cégtől szerezhetik be a TopSecet. Legalább nem kell latolgatni, hogy mikor jelenik meg végre, jó-e vagy gizda, mennyiért is adják simlock és új előfizetés nélkül, és a bennfentesek sem bennfenteskedhetnek a biztonsági őrtől szerzett hírekkel, hogy lesz-e akcióban prepaiddel. Erre utal, hogy a TopSec nem szerepel a gyártó weboldalán, mindössze egyetlen német és angol nyelven egyaránt kibocsátott sajtóközlemény említi meg a nevét.

A készülék iránti keresletet befolyásolhatja az Európai Közösség mind a titkosításokhoz, mind a lehallgatásokhoz való viszonya is. A saját Echelonról álmodozó euro-bürokraták várhatóan növelik a keresletet. Az egyes tagországok viszonya is nyilván eltérő lesz, például a kriptográfiától ösztönösen irtózó francia kormányzat minden bizonnyal a garantált lehallgathatósághoz fogja kötni a készülék használatát.

Egy biztos, a TopSec nem a végső válasz, hanem csak az ígéretes kezdet a biztonságos és privát személyi kommunikáció felé vezető úton. Ha technológia széleskörű terjedése megindul, ismét hangos és viharos csatákra számíthatunk mind hazai, mind a nemzetközi vizeken. Biztosan felmerül, hogy kinek is érdeke az egész vircsaft, és titkolódzik-e a rendes magyar ember úgy egyáltalán, vagy netán a barátaival is csak az ügynöke jelenlétében tárgyalja meg dolgait. No meg persze a nyolcéves, "ki játszik ilyent, majd meg mondjuk milyent" színvonalon megrekedt, a felnőtté válást elszabotáló kormányzati és titkosszolgálati potentátok fognak nagyon sírni, hogy nem lesz miről fontoskodva sutyorogni a parlamenti klotyóban. Igaz, tőlük éppen ideje lenne elvenni a vödröt meg a lapátot, és kétméretes füles kíséretében hazazavarni őket az általuk homokozónak tekintett privátszférából, melybe előszeretettel követelnek - és tartanak magától értetődőnek - korlátlan betekintési jogot tucatnyi mobster, valamint az ennél jelentősebb létszámú szintén homoktorta-sütögetésben érdekelt internacionális nyominger ürügyén.

Biztosan felmerül, hogy kinek is érdeke az egész vircsaft, és titkolódzik-e a rendes magyar ember úgy egyáltalán, vagy netán a barátaival is csak az ügynöke jelenlétében tárgyalja meg dolgait.
Az R&S IT kriptográfiai működése korántsem új keletű tény. A cég idén május elsejével átvette a Siemens ICM hardveres kriptográfiai részlegét, ezáltal piacvezetővé vált Németországban. A visszafogottan méltóságteljes webdesign, a szűkszavú, kizárólag a lényegre szorítkozó leírások, és a többhetes késéssel megjelenő sajtóközlemények igen komoly munkát sejtetnek, amelyet az ismert mérőműszerek minősége is alátámaszt.Kínálatukban már szerepel a TopSechez hasonló, de fixtelepítésű vonalakhoz használható Elcrodat 6-2 ISDN titkosító, amelyből a közelmúltban 1500 darabot vásárolt a Bundeswehr. A cég kriptográfiai termékei között szerepelnek még szinkron és aszinkron modemes adatvitelt, illetve fájlokat titkosító hardver- és szoftvereszközök, Unix-munkaállomások és szerverek távoli rendszer adminisztrációját támogató titkosító hardver, Windowsba integrált PCMCIA titkosító kártyák és egy D-csatornás IDSNwall-szűrő. Ez utóbbi eszköz - a felhasználók számára is rengeteg ismeretlen funkciót tartalmazó - a vállalati telefonközpontokat védi az illegális behatolásoktól, melyek az analóg korszak letűntével a telekommunikáció krokodilcsipeszes banándugós fizikai (azaz vonali) szintjéről a logikai (szoftveres) szintjére helyeződtek át. Hasznos darab, amelynek piacát egy-két telefonközpont vírussal remekül fel lehetne lendíteni. Komolyan.
hirdetés
hirdetés_
hirdetés