Sára, Márió
2 °C
6 °C

2001: HAL megépül

2001.01.10. 11:41
Stanley Kubrick 2001-Űrodisszea című filmjében a valódi sztár a HAL nevet viselő számítógép. A 9000-es építési sorozatból származik, és abszolút hibamentesen üzemel. 'Ebből a típusból egyetlen egység sem hibázott soha' - mondja a filmben a gép az operátorának, akit később önvédelemből megöl. A NASA félmillió dolláros költséggel konzorciumot alapított a nagy megbízhatóságú számítógépek kifejlesztésére.
Amikor Stanley Kubrick 1963-ban filmet készített Arthur C. Clarke novellájából, a stúdióban Marvin Minsky volt a szakmai tanácsadója. Ez az úriember korábban a mesterséges intelligencia kutatásával szerzett hírnevet magának, mégis irreálisnak tartotta műszakilag a hibátlan és összeomlásbiztos számítógépet.

Amikor aztán a mozikba került a 2001 - Űrodisszea kultuszfilm, Minsky arra biztatta fiatal kollégáját, Ravishankar Iyert, hogy elemezze HAL filmbeli hibáit. Ma Iyer az Illinois Egyetemen, az Aerospace Computing Centerben dolgozik, és a NASA megbízásából a meghibásodásbiztos számítógép, valamint a 'Zero defect Software' kifejlesztésén munkálkodik.

Üzembiztos

A NASA kezdeményezése nem csupán a Mars-szondákba és más űreszközökbe szánt hibamentes rendszerek kifejlesztésére irányul. Tavaly december óta a High Dependability Computing Consortium (HDCC) tagjai közé tartozik számos olyan cég, amelyek az eddig 'hagyományos', hibáktól sújtott számítógépekkel és szoftverekkel keresték a kenyerüket. A hardvergyártók neves képviselői (Compaq, HP és IBM ) és a szoftvercégek (Adobe, Microsoft és Novell) a presztízs mellett gyakorlati előnyökre is számítanak.

A HDCC-ről írt memorandumában James Morris informatikus a jelen számítógépiparát az 50-es évek autógyártásával hasonlította össze. Akkoriban az autógyárak összefogtak, és együtt fejlesztették az autóban alkalmazható biztonsági felszereléseket. A biztonsági öv, a légzsák és a blokkolásgátló műszaki lehetőségeit ezen együttműködés keretében kezdték el először vizsgálni.

Felhasználóbiztos

James Morris a Carnegie Mellon Egyetem professzora, és a High Dependability Computing kutatási program vezetője. Ez a projekt az abszolút meghibásodásmentes építőelemek kifejlesztése mellett a hibátlan programozási nyelv és a felhasználó jobbított 'irányítását' is céljául tűzte ki. A mai operációs rendszerek ellenségesek a felhasználóval, szinte csak lyukakból állnak, amelyeket rosszindulatú támadásokra lehet felhasználni - véli Morris.

A HDCC-projekt megkoronázása lehetne a hibamentes módszerek kidolgozása a meghibásodást nem produkáló számítógépek biztonsági ellenőrzésére. Morris szerint a projekt 50 évet is igénybe vehet. A jövőben az emberiség gondtalanul fogja mindennapjaiban használni a számítógépeket, ahogy most áthajtunk az utunkba eső hidakon, és nem aggódunk a megfelelő biztonságuk miatt. Pedig a hidak is összeomlanak nagyritkán, még a legmodernebb építmények is vibrálnak, és inognak. Morris professzor elég realista ahhoz, hogy a 'hibamentes' fogalmát olyan célként írja le, amelyhez közelíthet az ember, de soha nem érheti el.

Magabiztos

Ma már léteznek olyan banki és e-commerce számítógépek, amelyek 99,7 százalékos megbízhatósággal működnek. Ezek minden komponense, az áramellátástól a hálózati csatlakozásig legalább három példányban van beépítve. Minden alkatrész és vezeték ekkora redundanciája mellett a fejlesztők azt remélik, kiküszöbölhetik a technika minden tréfáját.

Különböző eljárások léteznek, hogyan lehet optimalizálni az egyes alkatrészek által nyújtott tartalékot a megbízhatóság növelésére. A NASA űrsiklóiban például minden számítógéprendszer és azok ellátó- és segédberendezései négy példányban vannak jelen, és folyamatosan üzemelnek. Így például egy voternek nevezett egység dönt a többségi elv alapján mindig arról, melyik mérési érték a helyes.

Halálbiztos

Kritikusai szkeptikusan tekintenek a HDCC-projektre, tipikus mérnöki álomnak minősítik. Amíg mérnökök más mérnökök számára terveznek valamit, addig elképzelhető a hibamentes működés, de a mindennapos eszközök szintjére ezt soha nem lehet levinni - írja például Don't worry, be crappy (Ne aggódj, légy vacak) címet viselő írásában Guy Kawasaki, az Apple szakértője. Számára egy jobban átgondolt design a pontosabb szoftverrel ötvözve tökéletesen elegendő, hogy a felhasználó kezében a termék megbízhatóbb, szebb és hosszabb élettartamú legyen.

Morris ezt másként képzeli el: számára a mintakép kissé elvont. Az orosz AK-47-es Kalasnyikov gépkarabély, az már valami. Akkor is képes lőni, ha elázott a vízben vagy a sárban.